αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΑπρόσμενες εικόνες από την μακρινή Έσχατη Θούλη. Τελικά δεν έχει σχήμα «χιονάνθρωπου» (ΦΩΤΟ)

Απρόσμενες εικόνες από την μακρινή Έσχατη Θούλη. Τελικά δεν έχει σχήμα «χιονάνθρωπου» (ΦΩΤΟ)

Πριν λίγο καιρό η Έσχατη Θούλη είχε τραβήξει πάνω της τα βλέμματα της επιστημονικής κοινότητας και όχι μόνο. Αφού επρόκειτο για το πιο μακρινό ουράνιο σώμα που έχουμε εξερευνήσει ποτέ στο διάστημα.

Τώρα έρχονται μερικές εκπλήξεις για τους επιστήμονες. Οι νέες φωτογραφίες που έστειλε το σκάφος New Horizons της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) από τη μακρινή Έσχατη Θούλη, δείχνουν ότι το ουράνιο σώμα, που αρχικά είχε φανεί να έχει σχήμα χιονάνθρωπου, είναι τελικά αρκετά πλακέ και όχι δύο ανισομεγέθεις σφαίρες ενωμένες μεταξύ τους, όπως νόμιζαν έως τώρα οι επιστήμονες.

Οι επιστήμονες της αποστολής δήλωσαν ότι ο μεγαλύτερος λοβός (η Έσχατη) μοιάζει περισσότερο με μια γιγάντια τηγανίτα, ενώ ο μικρότερος (η Θούλη) με βαθουλωμένο καρύδι.

https://www.lifo.gr/icache/500/281/1/1473439_esxati-thouli-nasa.jpg

«Είχαμε μία εντύπωση για την Έσχατη Θούλη βασισμένη στον περιορισμένο αριθμό εικόνων που είχαμε πάρει έως τώρα, αλλά βλέποντας πια περισσότερα στοιχεία, έχουμε αλλάξει σημαντικά τη γνώμη μας», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Άλαν Στερν του Νοτιοδυτικού Ινστιτούτου Ερευνών (SRI). «Θα ήταν πιο κοντά στην πραγματικότητα να πούμε ότι το σχήμα της είναι πιο επίπεδο, σαν τηγανίτα. Αλλά ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι οι νέες εικόνες γεννάνε επιστημονικά αινίγματα για το πώς μπορεί να σχηματίστηκε ένα τέτοιο αντικείμενο. Δεν έχουμε ποτέ δει κάτι παρόμοιο σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο», προσέθεσε.

Οι νέες φωτογραφίες τραβήχτηκαν σε απόσταση 8.000 χιλιομέτρων από την Έσχατη Θούλη (επισήμως γνωστή ως «2014 MU69»), περίπου δέκα λεπτά αφότου το σκάφος είχε κάνει την κοντινότερη διέλευση από αυτήν.

Σημειώνεται ότι θα συνεχίσει να έρχεται υλικό που θα αφορά το ουράνιο σώμα, και μένει να φανεί τι άλλα μυστικά θα αποκαλυφθούν.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 × 2 =