Μετά από πολλή σκέψη, αποφάσισες να δοκιμάσεις τις δυνάμεις σου στο ελεύθερο επάγγελμα -μια απόφαση αν μη τι άλλο γενναία, ειδικότερα αν λάβει κανείς υπόψη όχι μόνο το γενικότερο κλίμα ανασφάλειας που επικρατεί στην αγορά, αλλά και το ότι, μέχρι σήμερα, είχες μάθει να είσαι υπάλληλος, «στη δούλεψη» όπως λένε, κάποιου άλλου.
Θέλεις λοιπόν να καταστήσεις την μετάβασή σου στο ελεύθερο επάγγελμα λίγο πιο εύκολη; Αν ναι, τότε λάβε υπόψη τις απλές όσο και ουσιαστικές συμβουλές που ακολουθούν, από τρεις ανθρώπους που παραλίγο να καταλήξουν σκλάβοι του, κατά τ’ άλλα, ελεύθερου επαγγέλματός τους.
Προγραμμάτισε σωστά τον χρόνο σου
Ο Stosh Walsh ξεκίνησε να εργάζεται ως ανεξάρτητος σύμβουλος επιχειρήσεων εκμεταλλευόμενος τον μεγάλο κύκλο γνωριμιών που είχε δημιουργήσει την εποχή που εργαζόταν σε κάποια γνωστή πολυεθνική εταιρεία. Παρά τους αρχικούς φόβους κι ενδοιασμούς του, το ξεκίνημά του υπήρξε ιδιαίτερα ελπιδοφόρο, καταφέρνοντας μέσα σε μερικούς μόλις μήνες να εξασφαλίσει μια σταθερή ροή εισοδημάτων -εξέλιξη που του έδωσε την ιδέα να προχωρήσει στην εξέλιξη ενός νέου λογισμικού που απευθυνόταν τόσο σε υφιστάμενους, όσο και σε νέους πελάτες, ελπίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα βελτίωνε ακόμη περισσότερο την οικονομική του κατάσταση.
Ωστόσο, κι ενώ είχε ήδη γνωστοποιήσει την κυκλοφορία του προϊόντος αυτού στην αγορά, θα διαπίστωνε ότι η εξέλιξη του αποτελούσε τελικά μια υπόθεση πολύ πιο δύσκολη και, κυρίως, χρονοβόρα σε σχέση με τους αρχικούς υπολογισμούς του, τη στιγμή που ο αριθμός των πελατών του αυξανόταν με αριθμητική πρόοδο.
Το άγχος άρχισε να τον κυριεύει. «Αντί να νιώθω ότι έκανα βήματα προς τα μπροστά, αισθανόμουν ότι βυθιζόμουν σε κινούμενη άμμο» λέει σήμερα. «Ζούσα με το στρες, αφού από τη μια όφειλα να κρατήσω ικανοποιημένους τους πελάτες μου, ενώ από την άλλη είχα την υποχρέωση να τηρήσω την “υπόσχεσή” μου ότι θα κυκλοφορούσα το προϊόν σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία».
Οκτώ περίπου μήνες από τη στιγμή που άρχισε να εργάζεται παράλληλα στην εξέλιξη του προϊόντος του, εμφάνισε έρπη, ενώ έπειτα από μερικές ημέρες, θα κατέληγε στο νοσοκομείο με υπερκόπωση…
Το ηθικό δίδαγμα:
«Το λάθος που έκανα τότε ήταν ότι υπολόγισα λάθος τον χρόνο που απαιτείτο για την υλοποίηση του συγκεκριμένου project» λέει ο Walsh σήμερα. «Είναι χίλιες φορές προτιμότερο να ζητήσεις λίγο παραπάνω χρόνο προκειμένου να είσαι βέβαιος ότι κάποια δουλειά θα βγει όπως ακριβώς την θες, παρά να πιεστείς υπερβολικά προκειμένου να τηρήσεις ένα μη ρεαλιστικό deadline. Λόγω της πίεσης και του άγχους που θα νιώθεις, το πιο πιθανό είναι να κάνεις λάθη, ενώ δεν αποκλείεται, τελικά, να βλάψεις και την υγεία σου».
Τιμολόγησε σωστά τη δουλειά σου
Ο λόγος που ο προγραμματιστής Karl Weber αποφάσισε να γίνει ελεύθερος επαγγελματίας οφειλόταν στην ανάγκη του να καταστήσει πιο ευέλικτο το καθημερινό του πρόγραμμα, προκειμένου να βρίσκεται στο πλευρό της συζύγου του, την εποχή αντιμετώπιζε προβλήματα κατά την εγκυμοσύνη του πρώτου τους παιδιού.
Αναλογιζόμενος σήμερα εκείνη τη δύσκολη περίοδο, ο Karl αναφέρει χαρακτηριστικά πως «το μεγαλύτερο λάθος που έκανα ήταν ότι χρέωνα πολύ λίγα για τη δουλειά μου». Θέλοντας να διατηρήσει λοιπόν το βιωτικό του επίπεδο στα στάνταρ που είχε συνηθίσει, ξεκίνησε να δέχεται επιπλέον projects από παλιούς (κυρίως) αλλά και νέους πελάτες. Ωστόσο «λόγω του τεράστιου όγκου δουλειάς, δεν ήταν λίγες οι φορές που έχασα κάποιο κρίσιμο deadline -κάτι που, προφανώς, έβλαψε την επαγγελματική μου φήμη, ενώ κινδύνευσα να βρεθώ στο νοσοκομείο με υπερκόπωση».
Πώς κατάφερε να τα ξεπεράσει όλα αυτά; Πολύ απλά, αρχίζοντας να ζητά περισσότερα χρήματα για την υλοποίηση κάποιου project.
Το ηθικό δίδαγμα:
«Μην υποτιμάς την αξία της δουλειάς σου. Ποτέ. Εξάλλου, αν χρεώνεις πολύ λίγα σε σχέση με τον ανταγωνισμό, είναι πολύ πιθανό κάποιοι πελάτες που μπορούν να πληρώσουν περισσότερα, τελικά να επιλέξουν κάποιο ανταγωνιστή επειδή θεωρούν ότι η χαμηλή σου τιμή συνεπάγεται αυτόματα και κακή ποιότητα στο προϊόν που θα πάρουν στα χέρια τους».
Μάθε να λες όχι
«Παρότι, προτού ξεκινήσω να εργάζομαι ως freelancer, είχα καταφέρει να εξασφαλίσω τα χρήματα που χρειαζόμουν να ζήσω άνετα για έξι μήνες, λόγω φιλοσοφίας, ψυχοσύνθεσης και, ενδεχομένως, ανασφάλειας δεν μπορούσα να πω όχι σε οποιαδήποτε πρόταση μου γινόταν από κάποιον πελάτη, όσο κακοπληρωμένη και αν ήταν αυτή» θα πει η δημοσιογράφος Cait Flanders.
Το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης στάσης; Μέσα στον πρώτο χρόνο της ως ελεύθερη επαγγελματίας, η Flanders κατέληξε να εργάζεται πολύ περισσότερες ώρες σε σχέση με την περίοδο που δούλευε full time σε κάποια εφημερίδα, ενώ παράλληλα συμπλήρωνε το εισόδημά της με κάποιες εξωτερικές συνεργασίας.
«Χωρίς να θέλω να φανώ υπερβολική, είχα φτάσει στο σημείο να σιχαίνομαι τη δουλειά και να απεχθάνομαι τους πελάτες μου» θα πει, ενώ, όπως εξομολογείται, έβαλε περιττά κιλά, απομακρύνθηκε από τους φίλους της και άρχισε να πίνει αλκοόλ πιο συστηματικά.
«Χρειάστηκα περίπου ενάμιση χρόνο για να συνειδητοποιήσω ότι, αν συνέχιζα με αυτούς τους ρυθμούς, τα λεφτά που κέρδιζα, θα μου τα έτρωγαν τελικά οι γιατροί» αστειεύεται σήμερα. «Τι έκανα λοιπόν; Επέβαλα στον εαυτό μου να περνάω μια τουλάχιστον μια μέρα της εβδομάδας έξω, μακριά από τον υπολογιστή. Και έμαθα κάποιες φορές να λέω “όχι” σε υφιστάμενους πελάτες. Δε λέω ότι ήταν εύκολο, όμως το γεγονός ότι τα οικονομικά μου παραμένουν υγιή, μου δίνουν την δύναμη να εξακολουθήσω να στηρίζω αυτές μου τις επιλογές».
Το ηθικό δίδαγμα:
Μάθε να κρίνεις πότε αξίζει και πότε όχι να αναλάβεις κάποια δουλειά που θα σου προτείνει κάποιος πελάτης. Αν δε θέλεις, θεωρείς ότι δεν προλαβαίνεις ή δεν αξίζει τον κόπο να την κάνεις, απλά μην την κάνεις.
Πηγή: Askmen.com