αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑ«Αποπλήρωσα χρέος 300.000 δολαρίων εξοικονομώντας χρήματα με αυτούς τους 3 τρόπους»: Εξηγεί μία money coach

«Αποπλήρωσα χρέος 300.000 δολαρίων εξοικονομώντας χρήματα με αυτούς τους 3 τρόπους»: Εξηγεί μία money coach

Ένα από τα πιο δύσκολα κομμάτια της τήρησης ενός μπάτζετ μπορεί να είναι ο περιορισμός των δαπανών. Το να πείτε ‘όχ’ι στο δείπνο έξω με φίλους ή να ξαναβάλετε αυτό το εντυπωσιακό αλλά ακριβό ρούχο στο ράφι, μπορεί να είναι πιο δύσκολο από όσο ακούγεται.

Ωστόσο, εάν θέλετε να επιτύχετε σημαντικούς οικονομικούς στόχους, μερικές φορές είναι απαραίτητο να ξοδέψετε λιγότερα.

Η Bernadette Joy είναι money coach και ιδρύτρια της ακαδημίας Crush Your Money Goals. Αυτή και ο σύντροφός της ξεπλήρωσαν χρέη 300.000 δολαρίων σε τρία χρόνια, εν μέρει περικόπτοντας σημαντικά τις δαπάνες τους.

Για να το κάνει, έπρεπε να θέσει μερικά όρια στον εαυτό της. Περιορίζοντας τις αγορές της. Παραθέτει στο αμερικανικό Grow τους 3 κανόνες που εφάρμοσε και κατάφερε να εξοικονομήσει πολλά χρήματα.

Ο κανόνας του 1 δολαρίου

«Ο κανόνας του 1$ είναι απλός», λέει η Joy. «Αν ένα προϊόν κοστίζει ένα δολάριο ή λιγότερο ανά χρήση, δίνω στον εαυτό μου το πράσινο φως για να το αγοράσω. Ο κανόνας του 1$ δίνει στον εαυτό σας την άδεια να εξακολουθεί να αγοράζει πράγματα που χρησιμοποιείτε συχνά, ενώ αποτρέπει παρορμητικές αγορές που μπορεί να φαίνονται ως καλό deal», τονίζει. Ο κανόνας βοήθησε την Joy να αποφύγει ψυχολογικές παγίδες, όπως οι εκπτώσεις. Εάν ένα προϊόν κόστιζε 100 $, αλλά τώρα έχει έκπτωση στα 75 $, μπορεί να παρασυρθείς βλέποντας την αρχική τιμή. Αυτό μπορεί να ενθαρρύνει τους καταναλωτές να αγοράζουν προϊόντα σε έκπτωση, επειδή αισθάνονται σαν να παίρνουν μια καλή προσφορά χωρίς να αξιολογούν εάν τα χρειάζονται πραγματικά. «Έχω απομακρυνθεί σχεδόν τελείως από το fast fashion, γιατί ακόμη και ένα πουκάμισο 5$ που μπορεί να φορέσω μόνο μία φορά, παραβιάζει τον κανόνα του 1$», λέει.

Ο κανόνας 80/20

Ο κανόνας 80/20 είναι ένας άλλος τρόπος για να σκεφτείτε πόση χρήση θα κάνετε σε ένα προϊόν. Εάν πιστεύετε ότι θα χρησιμοποιήσετε ένα προϊόν το 80% του χρόνου, αξίζει τον κόπο να το αγοράσετε, λέει η Joy. «Παραπονιόμουν σε έναν φίλο ότι δεν ήθελα να αγοράσω νέο τηλέφωνο και laptop γιατί και τα δύο κοστίζουν πολλά χρήματα», λέει. «Αλλά επειδή χρησιμοποιώ και τα δύο καθημερινά, ξεπέρασα την ενοχή του κόστους, γιατί είναι κάτι που χρειάζομαι κάθε μέρα» τονίζει. Εάν χρησιμοποιείτε ένα προϊόν μόνο, ας πούμε, το 20% του χρόνου, ωστόσο, ίσως πρέπει να επανεξετάσετε την αγορά του. Για οτιδήποτε στο ενδιάμεσο μπορείτε να διαπραγματευτείτε με τον εαυτό σας το ποσοστό του χρόνου που θα το χρησιμοποιείτε και στη συνέχεια να αποφασίσετε αν αξίζει το κόστος.

Αγοράστε αυτά που «πραγματικά αγαπάτε»

Θυμηθείτε, η περικοπή των δαπανών δεν σημαίνει ότι κόβετε κάθε τι διασκεδαστικό. Μην στερείτε στον εαυτό σας αντικείμενα που σας φέρνουν πραγματικά ευτυχία, λέει η coach: «Το να παρακολουθώ συνεχώς κάθε σεντ και να χτυπάω τον εαυτό μου στον καρπό δεν με έκανε να θέλω να ξοδέψω λιγότερα». Αντίθετα, εκείνη και ο σύντροφός της διέθεσαν χρήματα για δαπάνες που τους έφεραν ικανοποίηση. «Γίναμε ανένδοτοι στο να ξοδεύουμε για πράγματα που αγαπάμε όντως», λέει.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twelve − 12 =