αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΑπολύσεις και «εθελοντικές» μειώσεις μισθών στην Beat

Απολύσεις και «εθελοντικές» μειώσεις μισθών στην Beat

Απολύσεις και μειώσεις μισθών εν μέσω καραντίνας, κάνει η Beat. Τις ανακοινώσεις έκανε ο Νίκος Δρανδάκης, σε προγραμματισμένο meeting της εταιρίας και όπως είναι λογικό ήδη έχουν προκληθεί αντιδράσεις.

«Τρεις εβδομάδες «κράτησε» η Beat εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, πριν προχωρήσει με τη σειρά της σε δεκάδες απολύσεις και περικοπές. Ο CEO της «Google της Ελλάδας», Νίκος Δρανδάκης, ανακοίνωσε σήμερα σε προγραμματισμένο meeting με όλο το προσωπικό, την απόλυση 13 εργαζομένων στην Ελλάδα και μερικών ακόμα στην Λατινική Αμερική, εκ περιτροπής εργασία για non-critical ρόλους, καθώς και “εθελοντικές” μειώσεις αποδοχών για όλους. Φαίνεται πως όταν η εταιρεία διαφήμιζε το καθεστώς τηλεργασίας και ο CEO δήλωνε ότι “ο καθένας πρέπει να πάρει το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί άμεσα“, αυτό που εννοούσε ήταν πως -αν χρειαστεί- τη ζημιά θα την πληρώσουν για ακόμα μία φορά οι εργαζόμενοι» αναφέρει η ένωση εργαζομένων Radical IT Αγωνιστική Πρωτοβουλία σε τηλεπικοινωνίες και πληροφορική, σε χτεσινή ανακοίνωση της.

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται: «Η διοίκηση της εταιρείας προφασίζεται ότι οι απολύσεις δεν σχετίζονται με τα υπόλοιπα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά με την αξιολόγηση της επίδοσης των εργαζομένων. Τόσο έξω έπεσε δηλαδή το τμήμα HR και οι μάνατζερς μετά από τόσα φίλτρα που πέρασαν οι συνάδελφοι (συνέντευξη γνωριμίας, εκπόνηση μεγάλου πρότζεκτ, δεύτερη τεχνική συνέντευξη διάρκειας τριών ωρών, κοκ.) για να προσληφθούν εκεί; Ας αφήσουν καλύτερα τις φθηνές δικαιολογίες και ας πουν τα πράγματα με το όνομά τους: “τα κέρδη δικά μας, η ζημιά δική σας”.

Όσο για τη ζημία, επιτρέψτε μας να τρέφουμε σοβαρές αμφιβολίες όταν γνωρίζουμε ότι η εταιρεία, μόνο για το έτος που μας πέρασε, σημείωσε αύξηση 35% και 700.000 νέους επιβάτες, πληρώνει το ενοίκιο τεσσάρων ορόφων στο “κόσμημα της Αθήνας” κτίριο Orbit, αλλά και γλιτώνει κάμποση φορολογία καθώς έχει για έδρα της την Αγγλία, πράγμα που παραδέχτηκε ο ίδιος ο CEO στη βουλή.

Είναι ηλίου φαεινότερο: η Beat όπως και άλλες εταιρείες του κλάδου, χρησιμοποιούν και θα χρησιμοποιήσουν την πανδημία ως πρόφαση για αναδιαρθρώσεις και περικοπές που είχαν από καιρό σκοπό να κάνουν. Ο CEO της εταιρείας άλλωστε δήλωνε σε συνέντευξή του πριν από μόλις τρεις μέρες ότι “η εταιρεία μας έχει τους οικονομικούς πόρους που απαιτούνται για να συνεχίσουμε για αρκετούς μήνες μέχρι να βγούμε από το τούνελ”. Μας κοροϊδεύουν μπροστά στα μάτια μας».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, έγινε ήδη σχετικός διαχωρισμός των εργαζομένων: Η Beat αξιοποιεί την διάταξη της ΠΝΠ για την εκ περιτροπής εργασία με μείωση 50% στον μισθό με μονομερή εργοδοτική απόφαση. Αφού χώρισαν τους εργαζόμενους σε critical και non-critical, στους μισούς ανακοίνωσαν μειώσεις έως 30% και στους υπόλοιπους ημιαπασχόληση και 50% χωρίς τη συναίνεση ούτε την υπογραφή τους και με διάρκεια που μπορεί να φτάσει αν χρειαστεί τους εννιά μήνες.

«Για όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους που δεν θα δουλέψουν με καθεστώς ημιαπασχόλησης, η διοίκηση της εταιρείας ανακοίνωσε ότι θα γίνουν “εθελοντικές” μειώσεις μισθού ξεκινώντας από 10%. Τι ακριβώς θα πει “εθελοντικές” μειώσεις αποδοχών δεν μας είπαν όμως. Τι σκοπεύουν να κάνουν με όσους συναδέλφους δεν δεχτούν την “εθελοντική” μείωση;» τονίζει η ανακοίνωση της ένωσης εργαζομένων.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

14 + 17 =