αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΑπολύονται οι 1.080 εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ

Απολύονται οι 1.080 εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ

Έντονες είναι οι αντιδράσεις των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ αφού όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση χθες σε τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχαν οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας και Εργασίας Κ. Χατζηδάκης, οι 1.080 εργαζόμενοι θα δουν την πόρτα της εξόδου ως το τέλος Φεβρουαρίου.

Όπως λέει η Κυβέρνηση, στόχος είναι να ανοίξει ο δρόμος για την ολοκλήρωση των δύο χωριστών διαγωνισμών πώλησης της ΛΑΡΚΟ. οι διαγωνισμοί να πραγματοποιηθούν μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου – μέσα Μαρτίου.

Παράλληλα, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, ζητήθηκε από την Κυβέρνηση και η εκκένωση των οικισμών που ανήκουν στη βιομηχανία και όπου διαμένουν περίπου 300 οικογένειες.

Από την πλευρά τους οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ δηλώνουν ότι δε θα επιτρέψουν να γίνουν απολύσεις και προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις.

Το χρονοδιάγραμμα που γνωστοποιήθηκε στους εργαζόμενους προβλέπει ότι τις επόμενες ημέρες θα αναρτηθεί το σχέδιο σύμβασης παραχώρησης προκειμένου να προχωρήσουν οι δύο διαγωνισμοί, που αφορούν στα μεταλλεία Εύβοιας, Φθιώτιδας και Καστοριάς (ειδικός διαχειριστής) και στο εργοστάσιο της Λάρυμνας μαζί με τα μεταλλεία της Λάρυμνας και του Λουτσίου (ΤΑΙΠΕΔ). 

Στο μεσοδιάστημα, ο Ειδικός Διαχειριστής αναμένεται να προχωρήσει στην απόλυση όλων των εργαζομένων, οι οποίοι θα λάβουν τις νόμιμες αποζημιώσεις τους, καθώς σύμφωνα με την καταδικαστική για την Ελλάδα απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ζητείται η διακοπή της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ. Ωστόσο ο νόμος για την ειδική διαχείριση προβλέπει την παράδοση του εργοστασίου της εταιρείας σε κατάσταση λειτουργίας. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ένας αριθμός εργαζομένων θα επαναπροσληφθεί από τον ειδικό διαχειριστή με συμβάσεις ορισμένου χρόνου  ούτως ώστε να εκπληρωθεί η πρόβλεψη του νόμου.

Στη συνέχεια όταν θα αναλάβει ο νέος επενδυτής, με τη σειρά του θα προσλάβει όσους εργαζόμενους κριθεί αναγκαίο (ο αριθμός δεν έχει οριστεί) ενώ οι υπόλοιποι πρόκειται να ενταχθούν σε προγράμματα εργασίας “γέφυρα”.

Οι υπουργοί δεσμεύτηκαν για την απορρόφηση των εργαζομένων άνω των 55 ετών που δε θα επαναπροσληφθούν σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας μέχρι να φτάσουν στην ηλικία της σύνταξης. 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

fifteen + eight =