αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΑποκάλυψη στην Ιταλία: Τσάντες Dior και Armani φτιάχνονται με… 53 ευρώ από Κινέζους και πωλούνται προς 2.500 ευρώ

Αποκάλυψη στην Ιταλία: Τσάντες Dior και Armani φτιάχνονται με… 53 ευρώ από Κινέζους και πωλούνται προς 2.500 ευρώ

Επειτα από έρευνα της εισαγγελίας του Μιλάνου για τις συνθήκες εργασίας σε εργοστάσια, διαπιστώθηκε ότι τσάντες Dior και Armani, που πωλούνται «χρυσές» για 2.500 ευρώ, κατασκευάζονται από Κινέζους εργάτες για μόλις 53 ευρώ, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal.

Η Dior πλήρωσε σε έναν προμηθευτή 53 ευρώ ανά τεμάχιο για να φτιάξει μια τσάντα που πωλεί στα καταστήματα προς 2.600 ευρώ, σύμφωνα με έγγραφα που εξετάστηκαν στο πλαίσιο της έρευνας. Οι τσάντες της Armani, εν τω μεταξύ, πωλούνταν σε έναν προμηθευτή για 93 ευρώ, στη συνέχεια μεταπωλούνταν στην Armani για 250 ευρώ και τελικά κοστολογούνταν στα καταστήματα για περίπου 1.800 ευρώ, σύμφωνα με την έρευνα. Οι τιμές κόστους δεν περιλαμβάνουν το δέρμα ή άλλες πρώτες ύλες. Οι εταιρείες καλύπτουν ξεχωριστά το κόστος του σχεδιασμού, της διανομής και του μάρκετινγκ.

Ορισμένα από τα εργοστάσια στα οποία έγινε έφοδος, τα οποία βρίσκονταν όλα στην Ιταλία, κατασκεύαζαν επίσης προϊόντα για άλλες μάρκες μόδας, δήλωσαν οι εισαγγελείς. «Γιατί κοστίζει τόσο λίγο η κατασκευή του προϊόντος;», δήλωσε ο Fabio Roia, πρόεδρος του δικαστικού συστήματος του Μιλάνου, το οποίο έχει επιβλέψει την έρευνα. «Οι μάρκες πρέπει να θέσουν στον εαυτό τους αυτό το ερώτημα».

Οι δικαστικές αποφάσεις που προέκυψαν από την έρευνα ασκούν δριμεία κριτική στις εταιρείες, επειδή δεν επέβλεπαν επαρκώς τις αλυσίδες εφοδιασμού τους. Οι εταιρείες, ωστόσο, δεν αντιμετωπίζουν κατηγορίες που σχετίζονται με αυτά τα ευρήματα. Ορισμένοι από τους ανεξάρτητους προμηθευτές, από την άλλη, θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν κατηγορίες για εκμετάλλευση εργαζομένων και απασχόληση εργαζομένων χωρίς τα κατάλληλα έγγραφα.

Τα προϊόντα πολυτελείας μπορούν να έχουν υψηλές τιμές εν μέρει λόγω της προσδοκίας ότι κατασκευάζονται από ειδικευμένους εργάτες σε χειροποίητα εργαστήρια. Στην πραγματικότητα, ενώ οι μάρκες διατηρούν τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη των προϊόντων στο εσωτερικό τους, συχνά αναθέτουν την παραγωγή σε προμηθευτές. Κατά βάση αυτό συμβαίνει στην Ιταλία, η οποία φιλοξενεί χιλιάδες μικρούς κατασκευαστές και παράγει περίπου το 50% έως 55% των πολυτελών ενδυμάτων και δερμάτινων ειδών παγκοσμίως, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Bain.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 − two =