αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑποδεσμεύονται σταδιακά οι λογαριασμοί των οφειλετών του δημοσίου

Αποδεσμεύονται σταδιακά οι λογαριασμοί των οφειλετών του δημοσίου

Από την 1η Οκτωβρίου 2019 θα αρχίσει να ισχύει το νέο σύστημα της προοδευτικής αποδέσμευσης των τραπεζικών λογαριασμών για όσους έχουν χρέη στην εφορία και εναντίον των οποίων έχει ληφθεί το μέτρο της δέσμευσης των λογαριασμών και της κατάσχεσης των εισερχομένων ποσών.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι ουσιαστικά με το νέο μέτρο, που βρίσκεται προ των «πυλών», οι κατασχέσεις των καταθέσεων των οφειλετών του Δημοσίου θα περιορίζονται ολοένα και περισσότερο όσο μεγαλύτερη πρόοδο σημειώνουν στην τμηματική αποπληρωμή των χρεών τους.

Σε κάθε περίπτωση το μέτρο ισχύει για κάθε οφειλέτη ο οποίος έχει εντάξει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του προς το Δημόσιο σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής και είναι συνεπής στην πληρωμή των μηνιαίων δόσεων της ρύθμισης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα βήματα υλοποίησης του εν λόγω μέτρου, με βάση τις ισχύουσες διατάξεις, έχουν ως εξής:

Η υποβολή της αίτησης για την προοδευτική αποδέσμευση λογαριασμού θα γίνεται ηλεκτρονικά από τους ενδιαφερόμενους πολίτες, με τη χρήση των προσωπικών τους κωδικών πρόσβασης στο σύστημα ΤΑΧΙSnet σε ειδική εφαρμογή στο δικτυακό τόπο www.aade.gr.

Ο αιτών οφειλέτης θα καταχωρεί τον κωδικό αριθμό του δεσμευμένου λογαριασμού που έχει επιλέξει για τον περιορισμό της κατάσχεσης.

Μετά την ηλεκτρονική καταχώριση της αίτησης, ο οφειλέτης θα ενημερώνεται από την ηλεκτρονική εφαρμογή για το ποσό του περιορισμού.

Εξαιρετικά, σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η υποβολή της αίτησης ηλεκτρονικά, αυτή θα υποβάλλεται στη Δ.Ο.Υ ή στο Ελεγκτικό Κέντρο ή σε άλλη Υπηρεσία, ο προϊστάμενος της οποίας είναι αρμόδιος για την επιδίωξη είσπραξης της οφειλής.

Ο περιορισμός της κατάσχεσης θα χορηγείται για ένα μοναδικό λογαριασμό και θα ισχύει για 1 μήνα από την ημερομηνία χορήγησής του, ξεκινώντας από την πρώτη ημέρα του μήνα που ακολουθεί το μήνα υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση αυτού. Ο περιορισμός θα ανανεώνεται μηνιαίως, εφόσον συντρέχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις.

Το ποσό του περιορισμού θα υπολογίζεται ακόμα και στην περίπτωση που νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα έχει προβεί σε διακοπή εργασιών ή βρίσκεται σε αδράνεια ή έχει τεθεί σε εκκαθάριση.

Το ποσό του περιορισμού της κατάσχεσης θα υπολογίζεται κατά τα οριζόμενα στο νόμο, ως γινόμενο του ποσού δόσης επί ένα συντελεστή, ο οποίος κυμαίνεται από 3 έως 4,5.

Πηγή: foroline.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

15 − four =