Και το όνομα αυτής Britchip Foods Limited. Ο λόγος για την κοινοπραξία που σύστησε η ελληνική βιομηχανία σνακ Chipita (συμφερόντων Σπύρου Θεοδωρόπουλου) με την Britannia Industries, μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες τροφίμων της Ινδίας. Βασικός σκοπός της κοινοπραξίας, η σύσταση της οποίας υπεγράφη τη Δευτέρα, είναι η κατασκευή στην Ινδία εργοστασίου για την παραγωγή κατ’ αρχάς συσκευασμένου κρουασάν με γέμιση που αποτελεί και το σήμα κατατεθέν της Chipita ανά τον κόσμο. Το εργοστάσιο εκτιμάται ότι θα τεθεί σε παραγωγική λειτουργία από την άνοιξη του 2018. Σε πρώτη φάση η κοινοπραξία θα προβεί σε επενδύσεις 14,1 εκατ. ευρώ.
Βάσει της συμφωνίας η Britannia Industries θα κατέχει το 60% του μετοχικού κεφαλαίου στην Britchip Foods Ltd και η Chipita το υπόλοιπο 40%. Το διοικητικό συμβούλιο της κοινοπραξίας προβλέπεται να αποτελείται από 5 έως 10 μέλη, τα οποία θα ορίζουν αναλογικά, με βάση τη συμμετοχή τους στο μετοχικό κεφάλαιο στην κοινοπραξία, οι δύο εταιρείες. Ο πρόεδρος πάντως του διοικητικού συμβουλίου της Britchip Foods θα προτείνεται από την Britannia Industries. Σε περίπτωση που η Chipita επιθυμεί να μεταβιβάσει τις μετοχές της μετά την πάροδο 10 ετών, η Britannia Industries θα έχει δικαίωμα προτίμησης. Σε περίπτωση που η Britannia πουλήσει τις μετοχές της, η Chipita ως μειοψηφών μέτοχος έχει το δικαίωμα να πουλήσει και τις δικές της μετοχές με τους ίδιους όρους. Αντιστοίχως, η Britannia ως πλειοψηφών μέτοχος έχει το δικαίωμα εξαγοράς των μετοχών της μειοψηφίας.
Όπως διαβάζουμε στην Καθημερινή, η συμφωνία για τη σύσταση της κοινοπραξίας προβλέπει επίσης, σύμφωνα με επιστολή – ανακοίνωση της Britannia στο χρηματιστήριο του Μουμπάι, την υπογραφή ανάμεσα στις δύο πλευρές συμπληρωματικών συμφωνιών για την αδειοδότηση χρήσης της τεχνολογίας της Chipita, της χρήσης των σημάτων της, συμφωνία για υπηρεσίες υποστήριξης και διανομής. Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και βασικός στόχος της κοινοπραξίας είναι στην ουσία η παραγωγή κρουασάν, στη συμφωνία δεν αποκλείεται η παραγωγή και άλλων προϊόντων, που μπορεί να αποφασιστεί από την Chipita και την Britannia.
Αυτή είναι η πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια που η Britannia Industries αποφασίζει να προχωρήσει σε συνεργασία με άλλη εταιρεία και μάλιστα όχι ινδική, κάτι που προσδίδει ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα στη συμφωνία. Το 2009 η συνεργασία της Britannia με τη γαλακτοβιομηχανία Fonterra Dairy (εκ Νέας Ζηλανδίας) λύθηκε λόγω ζημιών και χαμηλής ανταπόκρισης από την αγορά. Κακό τέλος είχε εξάλλου και η κοινοπραξία που είχε συστήσει η Britannia Industries με την Danone, καθώς οι δύο πλευρές έλυσαν τις διαφορές τους στα δικαστήρια. H Britannia Industries είχε το 2016 τζίρο περίπου 1,12 δισ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη της διαμορφώθηκαν σε περίπου 105 εκατ. ευρώ.
Για να αντιληφθεί κάποιος το ενδεχόμενο όφελος για την Chipita, αρκεί να πούμε ότι η αγορά των σνακ στην Ινδία εκτιμάται, σύμφωνα με τις εταιρείες ερευνών αγοράς, ότι θα αναπτύσσεται με ετήσιο ρυθμό 12% έως το 2020, με τις πωλήσεις να υπολογίζεται ότι θα φτάσουν σε 6,3 δισ. ευρώ. Επιπλέον, η Britannia έχει ένα ευρύ δίκτυο πωλήσεων και εκτός Ινδίας, που εκτείνεται από την Αυστραλία έως τις ΗΠΑ. Αυτή, βεβαίως, δεν είναι η πρώτη και μοναδική φορά που η Chipita δραστηριοποιείται στην Ινδία. Η εταιρεία έχει ήδη εργοστάσιο πραλίνας στην περιοχή του Μουμπάι από το 2014 και διαθέτει στην ινδική αγορά τα προϊόντα με το σήμα Fineti.