αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑπαισιόδοξοι οι CEOs στην Ελλάδα

Απαισιόδοξοι οι CEOs στην Ελλάδα

Διάχυτη είναι η απαισιοδοξία μεταξύ των διευθυνόντων συμβούλων (CEO) στην Ελλάδα για τις επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία από τον πόλεμο στην Ουκρανία, κάτι που αποτυπώνεται και στον σχετικό δείκτη (ΕΑΣΕ/ICAP CRIF-CEO General Index,) ο οποίος το πρώτο τρίμηνο του 2022 υποχώρησε στις 140 μονάδες, από 181 μονάδες το τέταρτο τρίμηνο του 2021. Το πρώτο τρίμηνο του 2021, με τη χώρα σε μερικό lockdown, ο σχετικός δείκτης ήταν σε υψηλότερα επίπεδα, στις 147 μονάδες.

Η υποχώρηση του δείκτη οφείλεται στις αρνητικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία και στην αβεβαιότητα μεταξύ των CEO για τον χρόνο λήξης των πολεμικών επιχειρήσεων, την επαναφορά στην κανονικότητα, τις νέες διεθνείς οικονομικές σχέσεις που θα επικρατήσουν και την επίδρασή τους στην ελληνική οικονομία και στις επιχειρήσεις. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων ανά κατηγορία μεγέθους δείχνει σημαντική πτώση του δείκτη σε όλα τα μεγέθη επιχειρήσεων, ωστόσο η μείωση στις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις ήταν μικρότερη έναντι των υπολοίπων.

Εξι στους δέκα CEO δήλωσαν ότι η αύξηση του πληθωρισμού και των τιμών ενέργειας θα έχει μεγάλη αρνητική επίπτωση στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ενώ εννέα στους δέκα εκτίμησαν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα έχει επίπτωση στον τουρισμό, με το 11% να προβλέπει ότι αυτή θα είναι μεγάλη. Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης της χώρας παρουσίασε κάθετη πτώση στις 160 μονάδες στο α΄ τρίμηνο του 2022 έναντι 257 το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEO που δηλώνουν ότι βελτιώθηκε η τρέχουσα οικονομική κατάσταση της χώρας συγκρινόμενη με ένα έτος πριν, μειώθηκε σε 20% έναντι 73% το προηγούμενο τρίμηνο. Ο δείκτης της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις επιδεινώθηκε στις 156 μονάδες έναντι 222 το προηγούμενο τρίμηνο. Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης των εταιρειών σημείωσε πτώση στις 117 μονάδες έναντι 157 μονάδων το προηγούμενο τρίμηνο. Ο δείκτης τρεχουσών δαπανών για επενδύσεις παγίου κεφαλαίου σημείωσε μικρότερη πτώση και διαμορφώθηκε στις 120 μονάδες έναντι 140 το προηγούμενο τρίμηνο.

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two × two =