αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Αν το ‘χεις, κάνε αστεία»: 6+1 tips για να είσαι cool ακόμα και στο πιο δύσκολο επαγγελματικό περιβάλλον

«Αν το ‘χεις, κάνε αστεία»: 6+1 tips για να είσαι cool ακόμα και στο πιο δύσκολο επαγγελματικό περιβάλλον

Όπως γνωρίζεις, ο μικρόκοσμος της κάθε δουλειάς κρύβει εντελώς διαφορετικούς τύπους ανθρώπων και χαρακτήρων -ενδεικτικά, από το «ξυνισμένο» γεροντοπαλίκαρο και τον εκνευριστικό «ξερόλα» μέχρι τον «κλόουν», το «γλείφτη» και το «καλό παιδί».

Ωστόσο, ποιος λόγος υπάρχει να προσπαθείς να μοιάσεις σε κάποιον από αυτούς όταν μπορείς να γίνεις ο πιο αυθεντικά «κουλ» τύπος στον χώρο εργασίας σου; Εάν αναρωτιέσαι πώς μπορείς να το πετύχεις αυτό, ειδικά αυτήν την εποχή που όλοι είναι με τα μυαλά στα κάγκελα, ιδού επτά χρήσιμα τρικ που θα σε βάλουν στο σωστό δρόμο…

1. Χαλάρωσε

Για αρχή, μια υπενθύμιση: το άγχος, ακριβώς σαν το γέλιο, είναι μεταδοτικό. Αν λοιπόν δείχνεις μονίμως «πηγμένος» και στρεσαρισμένος, κάποια στιγμή οι γύρω σου θα αρχίσουν να νιώθουν σαν εσένα… Με αυτό το δεδομένο, λοιπόν, προσπάθησε όποτε μπορείς να χαλαρώνεις. Σίγουρα, υπάρχουν φορές που αυτό φαντάζει αδύνατο, όμως πάλεψέ το -μην ξεχνάς ότι ακόμη και μια στιγμιαία έκρηξη ενώπιον των συνεργατών σου, μπορεί να σε καταστήσει δακτυλοδεικτούμενο στην εταιρεία για αρκετούς μήνες.

Αντίθετα, αν αποκτήσεις τη φήμη ενός ανθρώπου που καταφέρνει να διατηρήσει την ψυχραιμία του ακόμη και στις πιο δύσκολες και πιεστικές καταστάσεις, πολύ σύντομα θα αναδειχθείς στον αληθινό ηγέτη του τμήματός σου…

2. Μην κουτσομπολεύεις

Όταν περνάς ένα σημαντικό κομμάτι της ημέρας σου (αν όχι το μεγαλύτερο μέρος αυτής) μαζί με μια ομάδα ανθρώπων, μοιραία κάποια στιγμή θα αρχίσουν να κυκλοφορούν διάφορες ιστορίες γι’ αυτούς -ιστορίες για κρυφούς έρωτες, για ομηρικούς καυγάδες, για αντιπάθειες, για πισώπλατα μαχαιρώματα… Σίγουρα κάποιες από τις ιστορίες αυτές έχουν πλάκα και ενδιαφέρον όταν τις ακούς. Σε κάθε περίπτωση, όμως, μην μπεις στον πειρασμό να τις διαδώσεις.

Γιατί; Επειδή το τελευταίο πράγμα που θέλεις είναι να «σταμπαριστείς» ως ο «κουτσομπόλης» του γραφείου, δηλαδή ως ένας άνθρωπος που δεν μπορεί να κρατήσει το στόμα του κλειστό όταν κάποιος του εξομολογείται ένα σοβαρό προσωπικό πρόβλημα ή μυστικό. Ή, για να παραφράσουμε το παλιό, γνωστό ρητό για την προδοσία, «το κουτσομπολιό πολλοί αγάπησαν, τον κουτσομπόλη, ουδείς»…

3. Κάνε αστεία. Αλλά με μέτρο…

Τα πράγματα είναι απλά: αν νιώθεις ότι δεν «το έχεις» με τα αστεία και τα ανέκδοτα, καλύτερα να μην προσπαθήσεις να γίνεις ο αστείος τύπος του γραφείου / της επιχείρησης στην οποία εργάζεσαι. Αν πάλι πιστεύεις ότι «το έχεις», ξεκίνα να «πυροβολείς» όποτε σου δίνεται η ευκαιρία.

Μην ξεχνάς: κάθε δουλειά, όσο εύκολη κι αν είναι αυτή, προξενεί άγχος. Αν καταφέρεις να γίνεις αυτός που απομακρύνει το άγχος χάρη στα επιτυχημένα (και όχι «επιτυχημένα») αστεία σου, να είσαι σίγουρος πως οι συνάδελφοί σου θα σε λατρέψουν. Και ειδικά οι γυναίκες…

4. Δείξε τις δυνατότητές σου

Απλά και κατανοητά: η γνώση γεννά εμπιστοσύνη και η εμπιστοσύνη, ηρεμία. Για να το θέσουμε διαφορετικά, αν είσαι πάντα αποτελεσματικός και εκτελείς τα καθήκοντά σου σωστά, θα αρχίσεις να εμπνέεις εμπιστοσύνη στους συναδέλφους σου -άρα, να τους κάνεις να νιώθουν μεγαλύτερη σιγουριά και ηρεμία κοντά σου. Κάτι που με τη σειρά του, θα τους κάνει να σε προσεγγίσουν από μόνοι τους, μιαν ώρα αρχύτερα…

5. Γνώρισε τους πάντες

Ακόμη κι αν δεν είσαι ακριβώς «τέρας» κοινωνικότητας, προσπάθησε γνωρίσεις όσο περισσότερους από τους ανθρώπους δουλεύουν στην εταιρεία σου. Πρόσεξε, δε λέμε ότι ντε και καλά πρέπει να γίνεις φίλος με τους πάντες, όχι. Απλά, ακόμη κι αν είσαι ξεκάθαρα εσωστρεφής, προσπάθησε να κοινωνικοποιηθείς όσο καλύτερα γίνεται και να γίνεις ο τύπος δίπλα στον οποίο όλοι νιώθουν άνετα. Στην τελική, είναι κρίμα να βλέπεις έναν άνθρωπο σε καθημερινή βάση και να μην γνωρίζεις καν το όνομά του. Ή μήπως όχι;

6. Κάνε κομπλιμέντα. Αλλά με μέτρο…

Κανόνας: αν η δουλειά ήταν κάτι καλό, δε θα μας πλήρωναν για να την κάνουμε. Ναι, κάποιες φορές η δουλειά δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα αναγκαίο κακό, μια ρουτίνα που απλά μας βοηθά να πληρώνουμε τους λογαριασμούς και με τα «ρέστα» (αν περισσεύουν, δηλαδή…) να κάνουμε τα πράγματα που πραγματικά μας ενδιαφέρουν και που μας «γεμίζουν». Γιατί τα λέμε όλα αυτά; Πιθανότατα επειδή εκτός από εσένα (έλα τώρα που δεν…) ανάλογα αισθάνονται και οι υπόλοιποι συνάδελφοι στο στη δουλειά.

Αν λοιπόν θέλεις να φτιάξεις λίγο την ατμόσφαιρα στο χώρο εργασίας σου, κάνε ένα κομπλιμέντο σε κάποιον συνάδελφο που νιώθεις ότι πραγματικά το αξίζει.Ναι, όσο κι αν ακούγεται τραβηγμένο, μια καλή κουβέντα μπορεί να φτιάξει όχι απλά την ημέρα αλλά ενίοτε και ολόκληρη την εργασιακή εβδομάδα αυτού που την ακούει. Αν δυσκολεύεσαι να το πιστέψεις, απλά αναλογίσου πόσο όμορφα νιώθεις κι εσύ όταν κάποιος άλλος αναγνωρίζει -έστω και στο ελάχιστο- τους κόπους σου.

7. Αρωματίσου

Για δύο λόγους: πρώτον, επειδή δε θέλεις να σου κολλήσουν οι εκλεκτοί συνάδελφοι την ταμπέλα του άπλυτου και του (σόρι κιόλας) βρωμιάρη. Δεύτερον, επειδή ένα κομπλιμέντο του στυλ «Ωραίο άρωμα» ακούγεται πάντα όμορφα, πολύ δε περισσότερο όταν προέρχεται από εκείνη τη νοστιμούλα συνάδελφο που κάνει το μάτι σου να γυαλίζει. Ωστόσο, πρόσεχε να μην το παρακάνεις: είναι ένα πράγμα να μυρίζεις «ευχάριστα» κι εντελώς άλλο να μυρίζεις σαν τον πάγκο με τα αρώματα στο πολυκατάστημα της περιοχής σου. Οπότε, προσοχή στην ποσότητα…

Πηγή: Askmen.com

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nineteen − two =