Θέλοντας να υπερασπιστεί τον τότε Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, τον οποίο κατηγορούσαν ως «φιγουρατζή» με χρυσά ρολόγια κλπ («μπλιν μπλιν στα γαλλικά), ο διάσημος γάλλος διαφημιστής Ζακ Σεγκελά έδωσε μια απάντηση που άφησε εποχή στη Γαλλία και έχει κάνει πολλές φορές τον γύρο του κόσμου.
«Μα είναι δυνατόν να κατηγορούν έναν πρόεδρο επειδή έχει Rolex. Τέλος πάντων …όλοι έχουν ένα Rolex. Αν στα 50 δεν έχεις Rolex, τότε έχεις αποτύχει στη ζωή σου», είπε, καλεσμένος στο κανάλι BFMTV, το 2009.
Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν πρωτοφανές πολεμικό σκηνικό στη Γαλλία και ο Σεγκελά θεωρήθηκε ένας άνθρωπος χωρίς αξίες. Για να ζητήσει δημόσια συγγνώμη, ο διαφημιστής αγόρασε ένα Rolex και το έβαλε σε δημοπρασία στο κανάλι Paris Première, για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Το ρολόι αγόρασε έναντι 8.000 ευρώ ο επιχειρηματίας Jean-Claude Darmon.
Από τότε, ο διαφημιστής που θεωρείται καθαρό προϊόν της «Αριστεράς με το χαβιάρι», σύμβουλος επικοινωνίας πολλών προέδρων από τον Μιτεράν και μετά, έχει ζητήσει πολλές συγγνώμη για την φράση του, αλλά δεν το έχει μετανιώσει.
«Γύρισα εκείνο το βράδυ στην εταιρεία μου, γύρω στις 11 η ώρα το βράδυ και η γραμματέας μου, τρελαμένη, με ρώτησε τι διάβολο είπα για το Rolex. Εγώ δεν θυμόμουν καν να έχω πει κάτι για Rolex. Χρειάστηκε να πάω να ξαναδώ την εκπομπή για να θυμηθώ», δήλωσε ο ίδιος έξι χρόνια αργότερα, στο ίδιο κανάλι.
Το ίδιο βράδυ λοιπόν, ο Ζακ Σεγκελά κατάλαβε ότι είπε χαζομάρα, κατά δήλωσή του και ζήτησε συγγνώμη στην τηλεόραση. «Το ίδιο βράδυ βγήκα στο Canal+, ήταν η μεγαλύτερη βλακεία της ζωής μου, έδινα σφαλιάρες στον εαυτό μου. Ναι,ήταν βλακεία. Δεν έχω μετανιώσει που το είπα, βέβαια, δεν ήταν αυτό που ήθελα να πω», έχει πει από τότε.
Αρκετά χρόνια αργότερα, ο Ζακ Σεγκελά εξακολουθούσε να εξηγεί τι ήθελε να πει με αυτή τη φράση: «Ηθελα να πω ότι η ζωή είναι ένα όνειρο, ότι πρέπει κάποιος να έχει όνειρα. Το Rolex είναι ένα σύμβολο, όπως πολλά άλλα, θα μπορούσα να πω μια Ferrari, ένα στυλό Bic, δεν έχει σημασία, ένα εμβληματικό αντικείμενο τέλος πάντων, το οποίο όλοι επιθυμούν. Δεν μπορείς να λες στους ανθρώπους «είστε καταδικασμένοι να μην μπορέσετε ποτέ να απολαύσετε κάποια πράγματα στη ζωή σας. Μα, όλοι έχουν το δικαίωμα, ακόμη κι αν κάποιος είναι άστεγος ή κλοσάρ μπορεί να βάλει στην άκρη 1.500 ευρώ! Εχουμε όλοι το δικαίωμα να ονειρευόμαστε Θεέ μου!», είπε.
Αυτή η «διόρθωση» με τον κλοσάρ και τα 1.500 ευρώ προκάλεσε νέο γύρο ειρωνικών δηλώσεων εναντίον του, όπως ήταν φυσικό.
Στην ίδια εκπομπή, μάλιστα, ο διαφημιστής, προκειμένου να ελαφρύνει το κλίμα δήλωσε ότι ζήτησε από το αφεντικό της περιβόητης μάρκας Rolex ένα τεράστιο ρολόι αεροδρομίου για να το βάλει πάνω από τον τάφο του:
«Θα γράφει στον τάφο μου: Από εδώ που βρίσκομαι δεν μπορώ πια να σας βοηθήσω, αλλά μπορώ να σας πω τι ώρα είναι… Με τον όρο την ώρα να λέει ένα Rolex».
Και ο Ζακ Σεγκελά συνέχισε να …αυτοτρολάρεται: «Εγώ έλαβα ως δώρο το πρώτο μου Rolex στα γενέθλιά μου, για τα 80 χρόνια μου! Μου το χάρισε η γυναίκα μου. Κοιτάξτε πόσο ωραίο είναι…».
Για τη φράση του ο Ζακ Σεγκελά δέχτηκε αυστηρή κριτική και πολλοί τον συνέδεσαν με τα χρόνια της «Αριστεράς με χαβιάρι», όταν στη δεκαετία του ‘80 ήταν σύμβουλος του Φρανσουά Μιτεράν και κέρδιζε ιλιγγιώδη ποσά.
Πηγή: iefimerida.gr