αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΑν οι συνάδελφοι σου έχουν αυτά τα 5 χαρακτηριστικά, τότε είναι «τοξικά τελειομανείς»

Αν οι συνάδελφοι σου έχουν αυτά τα 5 χαρακτηριστικά, τότε είναι «τοξικά τελειομανείς»

Είναι πιθανό κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής σου διαδρομής να έχεις βρεθεί σε ένα «τοξικό» επαγγελματικό περιβάλλον. Και μάλλον δεν πέρασες και πολύ καλά. Τα χαρακτηριστικά και οι καταστάσεις που μπορείς να συναντήσεις σε ένα τέτοιο περιβάλλον είναι αρκετά. Το inc.com εστιάζει όμως σε ένα στοιχείο που ίσως πολλές φορές δεν το αντιλαμβανόμαστε ξεκάθαρα: Είναι η τελειομανία. Ναι, αυτή μπορεί αν δημιουργήσει ένα «τοξικό» περιβάλλον εργασίας.

Η τελειομανία είναι ικανή να δηλητηριάσει σιωπηρά μια ομάδα και θα καταπνίξει τη συνεργασία. Να τους κάνει όλους λιγότερο παραγωγικούς. Και πως μπορείς να καταλάβεις αν έχεις «τοξικά τελειομανείς» συναδέλφους που δημιουργούν όλο αυτό το κλίμα; Εδώ είναι 5 χαρακτηριστικά.

1# Θέτουν μη ρεαλιστικούς στόχους: Ένας τελειομανής θέτει στόχους ή πρότυπα τόσο υψηλά, που είναι συχνά μη ρεαλιστικά. Όταν δεν μπορούν να επιτύχουν το καλύτερο δυνατό, τις περισσότερες φορές δεν προσπαθούν καν. Ενώ αν προσπαθήσουν και δεν φτάσουν στο «τέλειο» συνήθως κρύβουν τα αποτελέσματα τους από άλλους.

2# Δεν παίρνουν ποτέ ρίσκα: Ένας τελειομανής φοβάται να αναλαμβάνει κινδύνους κατά την εκτέλεση ενός έργου ή την επίλυση ενός προβλήματος, διότι αν το κάνει, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι μπορεί να το κάνει τελεία. Αυτό κρατά πίσω όλη την ομάδα.

3# Αναβάλουν πολλά πράγματα: Είπαμε θέλουν το τέλειο. Αν δεν μπορούν να το έχουν, μένουν αδρανείς. Περιμένουν πάντα την «τέλεια στιγμή», την «τέλεια συνεργασία», την «τέλεια ιδέα.

4# Έχουν εμμονή με το τελικό αποτέλεσμα: Δεν απολαμβάνουν την διαδρομή, δεν μαθαίνουν πράγματα, δεν δοκιμάζουν νέες ιδέες. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το τελικό αποτέλεσμα.

5# Είναι επικριτικοί απέναντι σε άλλους: Αν κάποιος σου ασκεί συνεχώς κριτική, μπορεί να μη φταις εσύ. Ίσως συνεργάζεσαι με έναν τελειομανή. Δεν μπορεί να δεχτεί κάποιες «ατέλειες» στον εαυτό του. Και φυσικά δεν μπορεί να τις δεχτεί ούτε σε αυτούς που είναι γύρω του.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 × 1 =