Είμαστε στο ξεκίνημα μίας νέα χρονιάς. Και αν ψάχνεις για ένα έξτρα εισόδημα, τότε μπορείς να ξεκινήσεις το δικό σου blog, ακόμα και από το δωμάτιο του σπιτιού σου. Ναι, αν ξεκινήσεις τώρα, μπορεί να έχεις ένα έξτρα εισόδημα μέσα στο 2024. Με αρκετή δουλειά και συνέπεια φυσικά. Τίποτα δεν είναι εύκολο.
Γράφει ο Γιάννης Μπελεγρίνης
Κάπως έτσι άλλωστε ξεκίνησε και το It’s Possible από το δωμάτιο ενός σπιτιού στην Καλλιθέα. Μέσα στο 2023 έφτασε να διαβάζεται από 1,6 εκατομμύρια αναγνώστες τον μήνα. Πλέον είναι μία full-time δουλειά.
Πως θα φέρω traffic στο blog μου;
Είναι αλήθεια: Δεν αρκεί να έχεις καλό περιεχόμενο. Πρέπει κάπως αυτό το περιεχόμενο να φτάσει και μπροστά στα μάτια των αναγνωστών. Και ειδικά στην αρχή, δεν αρκεί να ανεβάσεις ένα άρθρο σε μια homepage ενός site. Αφού σχεδόν κανείς δεν θα μπαίνει εκεί, άρα ο κόπος σου θα πηγαίνει χαμένος. Τι μπορείς να κάνεις; Να ανεβάζεις τα άρθρα σου στο site σου και στην συνέχεια να τα προωθείς σε άλλες ιντερνετικές τοποθεσίες, έτσι ώστε να φτάσουν μπροστά σε περισσότερα μάτια. Εδώ λοιπόν είναι 4 μέρη στα οποία μπορείς να προμοτάρεις τα άρθρα σου, να τα δουν περισσότεροι άνθρωποι και φυσικά να φέρεις traffic στο site σου. Φυσικά υπάρχουν και άλλοι τρόποι εκεί έξω.
1# Facebook. Ένα από τα βασικότερα κανάλια- και στην περίπτωση του It’s Possible. Από εκεί προέρχεται το μεγαλύτερο κομμάτι του traffic. Η πρώτη κίνηση είναι να δημιουργήσεις μια δική σου FB Page και να ξεκινήσεις να χτίζεις ένα κοινό (αυτό πιθανότατα θα χρειαστεί ένα μικρό μπάτζετ για να τρέξει πιο γρήγορα). Πολύ χρήσιμες είναι πλέον και οι FB Ομάδες. Λειτουργούν εντελώς δωρεάν και εκεί μπορείς να δημιουργήσεις μεγάλες κοινότητες. Μην διστάσεις να κάνεις posts και σε άλλες προϋπάρχουσες ομάδες, αν έχουν θεματολογία που ταιριάζει με τη δική σου.
2# Medium. Εκεί μπορείς να βρεις άπειρα άρθρα, από διάφορους αρθρογράφους. Μπορείς και εσύ να ανεβάσεις κάποια από τα άρθρα σου, δωρεάν. Με στόχο να τα διαβάσουν αναγνώστες που δεν ακολουθούν το site σου και στη συνέχεια να κατευθυνθούν προς αυτό. Και κάπως έτσι να προσελκύσεις και νέο κοινό.
3# Συνεργασίες με άλλα sites. Θα δεις σημαντικά αποτελέσματα, αν γίνει σωστή επιλογή. Προσπάθησε να κλείσεις συνεργασίες με άλλα sites, έτσι ώστε να έχετε μια «ανταλλαγή» επισκεψιμότητας. Πως μπορεί να γίνει αυτό; Μπορείς, για παράδειγμα, να ποστάρεις κάποια άρθρα σου στο άλλο site, και κάπου στην μέση του άρθρου να μπαίνει ένα ενεργό link που να παραπέμπει στο δικό σου site, για όποιον αναγνώστη θέλει να διαβάσει ολόκληρο το άρθρο. Το αντίστροφο μπορεί να γίνει και για το site- συνεργάτη σου. Έτσι ώστε και οι δύο πλευρές να παίρνουν traffic. Μπορούν να υπάρξουν και άλλου είδους συνεργασίες, όπως posts μέσα από τα social media κανάλια που έχει το κάθε site.
4# Linkedin. Πολύ θεωρούν ότι το Linkedin είναι απλά μια πλατφόρμα… για να αναρτήσεις το βιογραφικό σου. Λάθος. Το Linkedin είναι η μεγαλύτερη επαγγελματική κοινότητα. Και πρέπει να την αξιοποιήσεις. Δημοσίευσε περιεχόμενο. Ακόμα και σε καθημερινή βάση. Αυτό μπορείς να το κάνεις είτε μέσα από το προσωπικό σου προφίλ, είτε δημιουργώντας μια Linkedin Page για το site σου (το θεωρώ απαραίτητο έτσι κι αλλιώς). Λόγω και του πιο επαγγελματικού χαρακτήρα που έχει η πλατφόρμα, μπορείς να προσεγγίσεις πιο εξειδικευμένο κοινό.
Και πως θα βγάλω χρήματα από το blog μου;
Όπως έχουμε πει και σε παλαιότερα άρθρα, υπάρχουν αρκετοί τρόποι. Εδώ είναι 5 βασικές επιλογές:
1# Google Ads
Οι γνωστές διαφημισούλες της Google. Απλά κάνεις την αίτηση σου στην Google, παρέχεις τον χώρο που θες, και κάθε μήνα μπαίνει ένα χρηματικό ποσό στον λογαριασμό σου. Το οποίο διαμορφώνεται ανάλογα με το πόσοι χρήστες κάνουν κλικ πάνω στις διαφημίσεις που εμφανίζονται στο blog σου.
2# Affiliate προγράμματα
Διαφημίσεις που σε πληρώνουν με βάση τις πωλήσεις. Υπάρχουν και ελληνικές εταιρίες που παρέχουν τέτοια προγράμματα. Συνήθως βέβαια τα έσοδα είναι μικρά από αυτό το μοντέλο.
3# Πούλα online προϊόντα ή υπηρεσίες
Μπορείς να πουλάς π.χ. e-books ή online μαθήματα. Έχεις το κοινό, έχεις το προϊόν ή την υπηρεσία, και «συνδέεις» όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.
4# Banners για διαφημιζόμενους
Banners σαν αυτά της Google, αλλά χωρίς κάποιον ενδιάμεσο εδώ. Απευθείας συμφωνίες με διαφημιζόμενους. Είναι μια τακτική που μπορεί να σου φέρει καλά έσοδα. Και χωρίς να επηρεάζεται το «καθαρό» περιεχόμενο σου. Αρκεί βέβαια να καταφέρεις να κλείσεις τα deals.
5# Sponsored- πληρωμένο περιεχόμενο
Επίσης μία πρακτική που υπάρχει στην αγορά γενικότερα. Και μπορεί να σου φέρει καλά έσοδα. Τα δεδομένα απλά: Μια εταιρία σε πληρώνει για να παράξεις το περιεχόμενο που θέλει, και αυτό να δημοσιευτεί στο blog σου.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Εισόδημα Σαββατοκύριακου: 9 δουλειές που μπορείς να κάνεις μέσα στο ΣΚ για να βγάλεις έξτρα χρήματα