αρχικηVIRALΑν ετοιμάζεις ταξίδι: Σε αυτή την χώρα η ζωή είναι όπως ακριβώς ήταν προ covid

Αν ετοιμάζεις ταξίδι: Σε αυτή την χώρα η ζωή είναι όπως ακριβώς ήταν προ covid

Αν ετοιμάζεις κάποιο ταξίδι αυτή την περίοδο, ίσως αξίζει να τσεκάρεις την περίπτωση της Δανίας. Πρόκειται για μία χώρα που πλέον δεν έχει περιοριστικά μέτρα για τον covid, και η ζωή εκεί θυμίζει τα προ πανδημίας δεδομένα.

Εδώ και μερικές ημέρες, η Δανία έχει γίνει η πρώτη Ευρωπαϊκή χώρα που έχει αποσύρει όλα τα μέτρα και οι πολίτες δεν χρειάζεται να φορούν πλέον μάσκα ή να επιδεικνύουν εμβολιαστικό πιστοποιητικό. Η απόφασή αυτή της Δανίας βασίστηκε στο υψηλό ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού της κατά της Covid-19, καθώς και στον μειωμένο κίνδυνο της Όμικρον για τη δημόσια υγεία.

Έπειτα από μια πρώτη απόπειρα άρσης των μέτρων στο διάστημα Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου, τώρα οι μάσκες, τα υγειονομικά πιστοποιητικά και οι περιορισμοί στην λειτουργία των μπαρ και των εστιατορίων φεύγουν, όσο το επιτρέπει η επιδημιολογική της κατάσταση. «Είμαι πολύ χαρούμενη που τελειώνει αυτό αύριο. Είναι καλό για τη ζωή στην πόλη, τη νυχτερινή ζωή, να μπορείς να βρίσκεσαι έξω περισσότερο χρόνο», δήλωσε την 1η Φεβρουαρίου, η Τέα Σκοβγκαάρντ, μια 17χρονη μαθήτρια.

Τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης άνοιξαν, ενώ παύουν και οι περιορισμοί στον αριθμό των πελατών. Ελάχιστα περιοριστικά μέτρα παραμένουν σε ισχύ για την είσοδο στη χώρα, μόνον για τους μη εμβολιασμένους επισκέπτες που φτάνουν στη Δανία από μια χώρα εκτός της ζώνης Σένγκεν.

«Έχουμε έναν εξαιρετικά υψηλό αριθμό ενηλίκων που έχουν εμβολιαστεί με τις τρεις δόσεις, αυτό είναι το μυστικό μας», εξηγεί η επιδημιολόγος Λόν Σίμονσεν, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Ροσκίλντε κοντά στην Κοπεγχάγη.

Ποσοστό μεγαλύτερο από το 60% των Δανών έχει λάβει την ενισχυτική δόση του εμβολίου κατά της COVID-19  σε σύγκριση με το 45% του μέσου όρου της υπόλοιπης Ευρωπαϊκής Ένωσης. Περιλαμβάνοντας τα πρόσφατα κρούσματα της COVID-19, οι υγειονομικές αρχές υπολογίζουν ότι το 80% του πληθυσμού είναι προστατευμένο από τις σοβαρές μορφές της νόσου.

«Με την παραλλαγή Όμικρον, που δεν είναι μια σοβαρή ασθένεια για τους εμβολιασμένους, πιστεύουμε ότι είναι λογικό να άρουμε τους περιορισμούς», συνεχίζει η Σίμονσεν. Η κυκλοφορία της Όμικρον αναμένεται επίσης να οδηγήσει σε μια πιο διαρκή ανοσία, επιτρέποντας να δεχθούμε καλύτερα μελλοντικά κύματα, εκτιμά η ίδια.

Έπειτα από δύο χρόνια πανδημίας, η κυβερνητική πολιτική φαίνεται πως υποστηρίζεται από την πλειονότητα των πολιτών της χώρας. Το 64% των Δανών εμπιστεύεται την υγειονομική πολιτική της κυβέρνησης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα από την εφημερίδα Politiken.

Επιμερισμός ευθυνών για τον τερματισμό της πανδημίας

Έχει έρθει ώρα για καθέναν να αναλάβει τις ευθύνες του, σημειώνει επίσης η Σίμονσεν. «Χωρίς υγειονομικό πάσο, υπάρχει αλλαγή ευθύνης: οι Δανοί χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τα σελφ τεστ την ώρα που ο αριθμός των διαθέσιμων (τεστ) αντιγόνου μειώνεται. Με αυτό τον τρόπο όσοι έχουν συμπτώματα θα γνωρίζουν αν έχουν προσβληθεί και είναι σε θέση να μείνουν στο σπίτι αν χρειαστεί», επισημαίνει.

Ακόμη εξακολουθεί να «συνιστάται» η απομόνωση για τέσσερις ημέρες στην περίπτωση θετικού τεστ, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Υγείας, αλλά οι περιπτώσεις επαφής δεν υποχρεώνονται πλέον να μείνουν σε καραντίνα. Η χρήση μάσκας και το υγειονομικό πιστοποιητικό συστήνονται ακόμα για τις επισκέψεις στα νοσοκομεία.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

12 − eleven =