αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΑν δεν πάρεις αυτά τα 5 ρίσκα, μάλλον δεν θα προχωρήσεις στη ζωή σου

Αν δεν πάρεις αυτά τα 5 ρίσκα, μάλλον δεν θα προχωρήσεις στη ζωή σου

Πολλές φορές χρειάζεται να ρισκάρεις για να προχωρήσεις στη ζωή. Η παραμονή στη ζώνη άνεσής σας για πολύ καιρό ίσως σας κάνει να νιώθετε άνετα, αλλά περιορίζει επίσης την προσωπική σας ανάπτυξη.

Για να σας βοηθήσουμε να αποφύγετε τέτοια λάθη στο μέλλον ή για να τα διορθώσετε, πρέπει πρώτα να γνωρίζετε ποια ρίσκα πρέπει και ποια δεν πρέπει να παρετε. Εδώ είναι 5 ρίσκα που πρέπει να πάρεις.

1) Παίζετε μόνο «στα σίγουρα»

Η αποφυγή των ρίσκων συνολικά οδηγεί σε μια μονότονη ζωή. Ξυπνάτε, πηγαίνετε στη δουλειά, επιστρέφετε σπίτι, τρώτε, κάνετε scroll στο TikTok και πηγαίνετε για ύπνο. Σε αυτό συνοψίζεται, ουσιαστικά.

Από την άλλη πλευρά, η ανάληψη υπολογισμένων ρίσκων, όπως η έναρξη μιας νέας επιχείρησης ή η επιδίωξη μιας νέας σχέσης, οδηγεί σε προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη.  «Όλη μου η ζωή έχει υπάρξει ένα τρομερό στοίχημα», είχε πει ο Α. Ωνάσης, ο οποίος έπαιρνε μεγάλα ρίσκα.

2) Εύρεση ικανοποιητικής εργασίας

Το να μένεις σε μια δουλειά που δεν σου αρέσει αντί να επιδιώκεις μια ολοκληρωμένη καριέρα είναι το τελευταίο… καρφί στο φέρετρο που αντιπροσωπεύει τη ζωή σου.

Διακινδυνεύετε να ζήσετε μια ζωή δυστυχίας και δυσαρέσκειας αν δεν εξερευνάτε τακτικά τις επιλογές σας και δεν βρίσκετε μια δουλειά που να ευθυγραμμίζεται με τα τρέχοντα πάθη και τις αξίες σας.

Το θέμα είναι ότι εξελισσόμαστε συνεχώς και αυτό που σας ενδιαφέρει τώρα πιθανότατα δεν θα είναι τόσο ενδιαφέρον αν συνεχίσετε να το κάνετε για 3+ χρόνια.

Ακόμα και οι γιατροί και οι χειρουργοί των οποίων το επάγγελμα επηρεάζει άμεσα εκατοντάδες ζωές και κάνουν μια πραγματική και αξιοσημείωτη διαφορά, μπαίνουν σε μια ρουτίνα.

Αυτό σας επιτρέπει να ξέρετε πόσο αλλάζουν τα ενδιαφέροντά μας με την πάροδο του χρόνου και ότι ουσιαστικά επανεφευρίσκουμε συνεχώς τον εαυτό μας. Και το ίδιο πρέπει και το επάγγελμά μας.

3) «Ναι» στην αλλαγή και την καινοτομία

Ο κόσμος συνεχώς εξελίσσεται. Η αποφυγή της αλλαγής και της καινοτομίας οδηγεί στην στασιμότητα.

Αυτό που κάνετε τώρα πιθανότατα θα ανατεθεί σε ρομπότ ή την τεχνητή νοημοσύνη νωρίτερα από ό,τι είστε διατεθειμένοι να παραδεχτείτε.

Δημιουργικές δουλειές όπως το γράψιμο, η ζωγραφική, ακόμη και η μουσική είναι οι πρώτες που ίσως θα επηρεαστούν. Ευτυχώς, θα υπάρχουν πάντα άνθρωποι που θα θέλουν να καταναλώνουν χειροποίητα και χειρόγραφα έργα.

Ωστόσο, όλοι πρέπει να αγκαλιάσουμε την αλλαγή ως ευκαιρία για ανάπτυξη και πρόοδο και για να προχωρήσουμε στη ζωή, όχι να πάμε προς τα πίσω.

4) Φόβος αποτυχίας

Ο φόβος της αποτυχίας είναι μεγάλος για πολλούς ανθρώπους. Φοβούνται να αποτύχουν τόσο πολύ που… δεν ξεκινούν ποτέ τίποτα. Ή έκαναν κάτι μια φορά, απέτυχαν και μετά δεν ήθελαν να ξεκινήσουν ξανά κάτι νέο.

Αυτός ο φόβος σας χτυπά από πολλές διαφορετικές πλευρές. Δεν φοβάσαι μόνο την αποτυχία, αλλά φοβάσαι ότι θα χάσεις το πρόσωπό σου, φοβάσαι τους ανθρώπους που θα σε κοροϊδεύουν πίσω από την πλάτη σου, την οικονομική απώλεια κ.λπ.

Το θέμα είναι ότι σχεδόν όλοι έχουν αυτούς τους βαθιά ριζωμένους φόβους. Είναι εντελώς φυσιολογικό. Η μόνη διαφορά είναι ότι κάποιοι άνθρωποι ξεπερνουν τους φόβους αυτούς. Δεν αφήσουν να τους παραλύσει και να αποτρέψει την ανάληψη ρίσκων. Αντίθετα, θα δουν την αποτυχία ως μια πολύτιμη εμπειρία μάθησης.

5) Αναβλητικότητα

Όλοι χρονοτριβούμε σε κάποιο βαθμό. Αλλά η διαφορά είναι ότι κάποιοι καθυστερούν να καθαρίσουν το διαμέρισμά τους, ενώ άλλοι καθυστερούν να βρουν μια καλύτερη δουλειά.

Και μετά έχουμε ανθρώπους που αναβάλλουν τα πάντα..

Θα πρέπει να σας είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η αναβλητικότητα οδηγεί συχνά σε χαμένες ευκαιρίες και πρόσθετο άγχος.

Αντί να καθυστερείτε τις εργασίες και να δίνετε στον εαυτό σας (και ίσως σε άλλους) άγχος, προσπαθήστε να είστε προνοητικοί για να επιτύχετε περισσότερα και να μειώσετε το άγχος.

Προσπαθήστε για μια εβδομάδα να κάνετε το πιο δύσκολο task πρώτο το πρωί. Είναι μια εργασία που δεν σου αρέσει να κάνεις και συχνά την καθυστερείς όσο περισσότερο μπορείς.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 × three =