αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΑν δεις αυτά τα 6 σημάδια, έχεις μπροστά σου ένα δύσκολο άτομο

Αν δεις αυτά τα 6 σημάδια, έχεις μπροστά σου ένα δύσκολο άτομο

Υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα σε μια ιδιόμορφη προσωπικότητα και μια εντελώς δύσκολη προσωπικότητα.

Η ψυχολογία μας βοηθά να κατανοήσουμε αυτή τη διαφορά. Μας λέει ότι ενώ ο καθένας μπορεί να είναι ιδιότροπος κατά καιρούς- μερικοί άνθρωποι έχουν την τάση να δυσκολεύουν συνεχώς τα πράγματα για τους γύρω τους. Μιλάμε για τους ανθρώπους που φαίνεται να ευδοκιμούν… στις συγκρούσεις, που μπορούν να μετατρέψουν ένα απλό αίτημα σε μέγα ζήτημα ή που φαίνεται να έχουν πάντα έτοιμη μια κριτική για σένα.

Αν αναρωτιέστε αν έχετε να κάνετε με ένα τέτοιο άτομο, η ψυχολογία μπορεί να σας βοηθήσει. Υπάρχουν μερικά ξεκάθαρα σημάδια ότι έχετε να κάνετε με ένα πραγματικά δύσκολο άτομο.


1) Θέλουν να έχουν πάντα δίκιο

Πιθανότατα έχετε γνωρίσει κάποιον τέτοιο άνθρωπο. Όποιο και αν είναι το θέμα, φαίνεται ότι θέλουν να έχουν πάντα τον τελευταίο λόγο.

Η ψυχολογία μας λέει ότι αυτή η άκαμπτη επιμονή να έχεις δίκιο, μπορεί να είναι σημάδι μιας δύσκολης προσωπικότητας. Αυτοί οι άνθρωποι είναι συνήθως κλειστοί σε νέες ιδέες και απρόθυμοι να εξετάσουν εναλλακτικές απόψεις.

Πρέπει να επιβεβαιώσουν την κυριαρχία τους και να δείξουν ότι έχουν «δίκιο», ακόμη και όταν είναι ξεκάθαρα λάθος ή όταν το θέμα είναι υποκειμενικό. Το θεμελιώδες ζήτημα εδώ δεν είναι να έχουν γνώση ή αυτοπεποίθηση. Αφορά την αδυναμία τους να σεβαστούν τις διαφορετικές απόψεις και την άρνησή τους να συμμετάσχουν σε εποικοδομητικές συζητήσεις.

2) Ρίχνουν τις ευθύνες αλλού

Στην ψυχολογία, υπάρχει ένας όρος που ονομάζεται «projection». Είναι ένας αμυντικός μηχανισμός όπου τα άτομα αποδίδουν τα δικά τους ανεπιθύμητα συναισθήματα, σκέψεις ή συμπεριφορές σε κάποιον άλλο.

Μια κλασική συμπεριφορά των δύσκολων ανθρώπων είναι να ρίχνουν την ευθύνη σε άλλους. Σπάνια αναλαμβάνουν την ευθύνη για τις πράξεις τους και σπεύδουν να κουνήσουν το δάχτυλο όταν τα πράγματα πάνε στραβά. Προτιμούν να πιστεύουν ότι οι άλλοι φταίνε παρά να αποδεχτούν τις δικές τους ελλείψεις.

Αυτή η συνεχής διαφυγή ευθυνών όχι μόνο δημιουργεί ένα τοξικό περιβάλλον αλλά εμποδίζει επίσης την προσωπική ανάπτυξη και εξέλιξη. Έτσι, αν παρατηρήσετε ότι κάποιος κατηγορεί πάντα τους άλλους και δεν ανέχεται ποτέ τα λάθη του, πιθανότατα έχετε να κάνετε με ένα δύσκολο άτομο.

3) Είναι μόνιμα αρνητικοί

Η ζωή είναι ένα μείγμα από σκαμπανεβάσματα και είναι φυσιολογικό να έχεις κακές μέρες. Αλλά με τους δύσκολους ανθρώπους, φαίνεται σαν να είναι μονίμως κολλημένοι… σε ένα σύννεφο βροχής, ακόμη και τις πιο ηλιόλουστες μέρες.

Έχουν την ικανότητα να εντοπίζουν τα αρνητικά σε κάθε κατάσταση και τείνουν να επικεντρώνονται στα προβλήματα παρά στις λύσεις. Αυτή η συνεχής αρνητικότητα μπορεί να εξαντλήσει τους γύρω τους, αφήνοντάς σας συχνά να αισθάνεστε ξεφουσκωμένοι και απαισιόδοξοι.

4) Είναι χειριστικοί

Είναι επίσης χειριστικοί. Η ψυχολογία μας λέει ότι αυτή η ανάγκη για έλεγχο στις διαπροσωπικές σχέσεις είναι σημάδι ενός δύσκολου ανθρώπου. Θέλουν τα πράγματα να γίνουν με τον τρόπο τους και δεν μπαίνουν σε συμβιβασμούς ή ευελιξία.

Εάν βρεθείτε να περπατάτε πάνω σε τσόφλια αυγών… γύρω από κάποιον για να αποφύγετε τη σύγκρουση ή νιώθετε ότι οι αποφάσεις σας παρακάμπτονται συνεχώς χωρίς τη συγκατάθεσή σας, μπορεί να έχετε να κάνετε με ένα άτομο που είναι χειριστικό.

5) Είναι εξαιρετικά επικριτικοί

Η κριτική, όταν είναι εποικοδομητική, μπορεί να είναι πολύτιμο εργαλείο για την ανάπτυξη. Ωστόσο, οι δύσκολοι άνθρωποι συχνά χρησιμοποιούν την κριτική ως όπλο παρά ως εργαλείο βελτίωσης.

Έχουν τη συνήθεια να επισημαίνουν ελαττώματα και ελλείψεις, συχνά με σκληρό ή υποτιμητικό τρόπο. Αυτή η συνεχής ροή αρνητικών σχολίων μπορεί να φθείρει την αυτοεκτίμησή σας και να δημιουργήσει ένα εχθρικό περιβάλλον.

6) Αρνούνται… να αλλάξουν

Η αλλαγή είναι μέρος της ζωής. Όλοι έχουμε τομείς όπου πρέπει να αναπτυχθούμε και συνήθειες που θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε. Αλλά οι δύσκολοι άνθρωποι συχνά αρνούνται να αναγνωρίσουν την ανάγκη για αλλαγή, ακόμα και όταν είναι ξεκάθαρο ότι η συμπεριφορά τους προκαλεί προβλήματα.

Εάν κάποιος απορρίπτει με συνέπεια τις ανησυχίες σας, αντιστέκεται στο feedback ή δικαιολογεί τη συμπεριφορά του, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι έχετε να κάνετε με ένα δύσκολο άτομο.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

15 − 3 =