αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΑν γυρίσουμε στα γραφεία, να μην κάνουμε αυτά τα 3 λάθη: Τι επισημαίνει ο CEO της Google

Αν γυρίσουμε στα γραφεία, να μην κάνουμε αυτά τα 3 λάθη: Τι επισημαίνει ο CEO της Google

O Covid άλλαξε πολλά. Και στο πεδίο της εργασίας. Με πολλούς εργαζομένους να ξεκινούν, για πρώτη φορά στη ζωή τους, να δουλεύουν remote σε σταθερή βάση.

Και τώρα; Ενώ κάποιες εταιρίες ζητούν από τους εργαζομένους τους να… επιστρέψουν στα γραφεία, η προσαρμογή φαίνεται να είναι δύσκολη, όπως σημειώνει το inc.com. Αφού πολλοί εργαζόμενοι συνήθισαν πλέον να δουλεύουν remote. Μαλιστα πολλοί από αυτούς είναι το ίδιο παραγωγικοί -αν όχι περισσότερο- σε σύγκριση με τότε που δούλευαν κλεισμένοι σε ένα γραφείο για 8 ώρες.

Από την άλλη μεριά, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους μια εταιρία επιδιώκει την επιστροφή στο γραφείο. Για παράδειγμα, κάποια τμήματα λειτουργούν καλύτερα όταν οι εργαζόμενοι είναι «εντός των τειχών». Κάπως έτσι έχει ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση για το αν τελικά το remote μοντέλο πρέπει να παραμείνει ή πρέπει να επιτρέψουμε στα παλιά. Και φυσικά κάποιες εταιρίες πρέπει να πείσουν τους εργαζομένους τους για την επιλογή τους.

Πάρτε για παράδειγμα την Google, η οποία έχει καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να βρει το δρόμο προς το μέλλον. Ο Sundar Pichai, Διευθύνων Σύμβουλος της Google, έχει μιλήσει δημόσια για το πώς σκέφτεται η εταιρεία αυτή την ιδιαίτερη ισορροπία. Η εταιρεία έχει επενδύσει σε νέους τύπους χώρων εργασίας, έχει εφαρμόσει ένα υβριδικό πρόγραμμα εργασίας και έχει δώσει στους εργαζομένους την ευελιξία να εργάζονται εξ αποστάσεως σε μόνιμη βάση, όταν αυτό ταιριάζει στον ρόλο τους.

Αλλά όπως εξηγεί ο διάσημος CEO, κάθε εταιρία που σχεδιάζει μια επιστροφή στο γραφείο, πρέπει να λάβει υπόψη 3 πράγματα.

1. Σκοπός

Ποιος είναι ο πραγματικός λόγος που φέρνεις τον κόσμο πίσω στο γραφείο; Εάν η απάντηση είναι ότι απλά αισθάνεσαι καλύτερα έχοντας τους όλους σε ένα μέρος, επειδή σε διευκολύνει στη διαχείρισή τους, τότε το κάνεις λάθος. Από την άλλη πλευρά, οι έξυπνοι ηγέτες επικεντρώνονται στο να εξηγήσουν τον σκοπό και τα πλεονεκτήματα της επανένωσης των ανθρώπων σε ένα μέρος.

«Ένα σύνολο του εργατικού μας δυναμικού θα είναι εντελώς remote, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του εργατικού δυναμικού μας θα έρχεται τρεις ημέρες την εβδομάδα», είπε ο Pichai σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal πέρυσι. «Αλλά νομίζω ότι μπορούμε να είμαστε πιο στοχευμένοι σχετικά με την ώρα που θα βρίσκονται, φροντίζοντας να πραγματοποιηθούν ομαδικές συναντήσεις, συνεργασία, δημιουργικό brainstorming ή οικοδόμηση κοινότητας».

2. Ευελιξία

«Αυτό για το οποίο είμαι πιο ενθουσιασμένος, είναι ότι πιστεύω ότι το μέλλον της εργασίας θα είναι ευέλικτο», είπε ο Pichai. Το θέμα είναι ότι η κατάσταση όλων δεν είναι η ίδια, επομένως το σχέδιό σας θα πρέπει να έχει την ευελιξία ως βασικό στοιχείο.

Στην Google, αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν διαφορετικές κατηγορίες εργαζομένων. Μερικοί υπάλληλοι θα επιστρέψουν στο γραφείο full time. Άλλοι θα υιοθετήσουν μια υβριδική προσέγγιση όπου εργάζονται στο γραφείο τρεις ημέρες την εβδομάδα και από το σπίτι τον υπόλοιπο χρόνο. Σε άλλες περιπτώσεις, οι εργαζόμενοι μπορεί να επιλέξουν να μετεγκατασταθούν και να εργαστούν πλήρως εξ αποστάσεως για κάποιο χρονικό διάστημα.

3. Επιλογή

Δεν αρκεί απλώς να υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι εργασίας για τους ανθρώπους. Πρέπει να επιτρέψετε στην ομάδα σας να έχει λόγο για το τι λειτουργεί καλύτερα για αυτούς ως ομάδα και ως άτομα. Αυτό είναι ένα challenge γιατί πάντα θα υπάρχει κάποια διαφορά ανάμεσα στο τι πιστεύει ο διευθυντής ότι είναι καλύτερο για την ομάδα του και στο τι έχει αποφασίσει ένα άτομο ότι είναι καλύτερο για τον εαυτό του.

«Η αίσθηση της δημιουργίας κοινότητας, η ενθάρρυνση της δημιουργικότητας στο χώρο εργασίας, η συνεργασία, όλα αυτά σε κάνουν μια καλύτερη εταιρεία», είπε ο Pichai σε μια ομιλία του στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ τον Απρίλιο. «Πιστεύουμε ακράδαντα στις διαπροσωπικές διασυνδέσεις, αλλά νομίζω ότι μπορούμε να το πετύχουμε αυτό με πιο στοχευμένο τρόπο και να δώσουμε στους υπαλλήλους περισσότερη ευελιξία και επιλογές» είπε.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four + 9 =