αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΑν βλέπεις αυτά τα 6 σημάδια στον εαυτό σου, έχεις μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση από όσο νομίζεις

Αν βλέπεις αυτά τα 6 σημάδια στον εαυτό σου, έχεις μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση από όσο νομίζεις

Έχουμε γράψει αρκετά άρθρα εδώ στο It’s Possible για την αυτοπεποίθηση και για την σημασία της.

Εάν αισθάνεστε άνετα με τον εαυτό σας, οι άλλοι θα το προσέξουν όταν μπείτε σε ένα δωμάτιο. Η αυτοπεποίθηση σας κάνει πιο ελκυστικούς γιατί αναδύει μια ατμόσφαιρα ασφάλειας και σταθερότητας. Τα άτομα με υψηλή αυτοεκτίμηση τείνουν να έχουν καλύτερες σχέσεις επειδή έχουν μάθει να αγαπούν τον εαυτό τους. Αυτό διευκολύνει τη σύνδεση με άλλους ανθρώπους.

Μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι μερικοί άνθρωποι φαίνονται σίγουροι και διεκδικητικοί χωρίς καν να προσπαθούν. Μήπως είσαι ένας τέτοιος; Μπορεί να είσαι, χωρίς καν να το καταλαβαίνεις.

Αν βλέπεις τα παρακάτω σημάδια στον εαυτό σου, έχεις μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση από όσο νομίζεις.

1) Νιώθεις άνετα με τη σιωπή

Οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται πολύ άβολα όταν περνούν χρόνο με άλλους και η σιωπή… αρχίζει να εισχωρεί στη συζήτηση. Μάλλον ξέρεις το συναίσθημα. Αρχίζετε να νιώθετε πίεση ότι πρέπει να βρείτε ένα θέμα, οποιοδήποτε θέμα, για να συνεχίσετε τη συζήτηση.

Ή μήπως δεν ξέρετε πώς είναι αυτό; Ίσως δεν σας πειράζει ή απολαμβάνετε αυτές τις στιγμές σιωπής. Αυτό δείχνει ότι είσαι σίγουρος για τον εαυτό σου, και μια στιγμή σιωπής δεν μπορεί να σε κάνει να νιώσεις αμηχανία. Θυμήσου και το άρθρο: Η δύναμη της σιωπής: Πέντε κρυφά «όπλα» που έχουν οι άνθρωποι που κινούνται αθόρυβα.

2) Ενθαρρύνεις τους άλλους

Αν σας αρέσει να ενθαρρύνετε τους άλλους και να τους ανεβάζετε όποτε μπορείτε, θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι έχετε περισσότερη αυτοπεποίθηση από ό,τι νομίζετε.

Εάν γιορτάζετε τις επιτυχίες άλλων ανθρώπων, τους παρέχετε υποστήριξη και καλλιεργείτε ένα θετικό και ενδυναμωτικό περιβάλλον, είστε σίγουρος για τον εαυτό σας, και δεν έχετε την ανάγκη να μειώσετε τους άλλους για να νιώσετε καλύτερα.

3) Αναζητάς ενεργά ευκαιρίες για αυτοβελτίωση

Είστε ανοιχτοί στο να μάθετε νέες δεξιότητες, να παρακολουθήσετε wworkshops ή μαθήματα και να επεκτείνετε τη βάση γνώσεών σας; Αυτό σας βάζει ένα βήμα πιο μπροστά από τον υπόλοιπο πληθυσμό που δεν ενδιαφέρεται να εξελιχθεί.

Οι περισσότεροι άνθρωποι παραπονιούνται όλη μέρα ότι δεν έχουν αρκετό χρόνο για να το κάνουν αυτό. Ωστόσο, ξέρετε ότι μια εβδομάδα είναι αρκετός χρόνος για να κάνετε πράγματα που έχουν σημασία.

Αν δεν έχετε χρόνο τα βράδια ή το απόγευμα, ξυπνάτε νωρίς και εργάζεστε σε έργα αυτο-ανάπτυξης, ακόμη και projects που είστε παθιασμένοι ή παράλληλα projects.

4) Εκφράζεις τις απόψεις σου

Συμμετέχετε ενεργά στις συζητήσεις και εκφράζετε τις σκέψεις σας καθαρά και αποφασιστικά. Σου ακούγεται γνώριμο αυτό;

Από την άλλη πλευρά, αν δεν σας αρέσει να λέτε τις απόψεις σας, τι σας εμποδίζει; Φοβάστε την αμηχανία ή δεν σας νοιάζει αρκετά ή κάτι άλλο; Δείτε τους υποκείμενους λόγους, ώστε και εσείς να γίνετε ομιλητής κάποια στιγμή και όχι απλώς ακροατής.

5) Μπορείς να δεχτείς την εποικοδομητική κριτική

Αυτό είναι σημαντικό. Μπορείτε να δεχτείτε την εποικοδομητική κριτική και το feedback χωρίς να γίνετε αμυντικοί ή να τo πάρετε προσωπικά; Βλέπετε την ανατροφοδότηση ως ευκαιρία για ανάπτυξη και βελτίωση;

Αν είναι έτσι, σκέφτεστε τους άλλους ανθρώπους και τι έχουν να πουν και να συνεισφέρουν στο τραπέζι. Ωστόσο, παρόλο που ξέρετε πώς να δέχεστε σωστά την (δικαιολογημένη) κριτική, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπερασπίζεστε τον εαυτό σας.

6) Θέτεις όρια

Το να πεις «όχι» είναι ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα για πολλούς ανθρώπους. Μόλις νιώσουν ακόμα και μικρή πίεση από άλλους, λένε «ναι σε όλα». Αυτό συνήθως σημαίνει να δουλεύεις υπερωρίες και Σαββατοκύριακα, να μένεις σε άθλιες σχέσεις και να κάνεις πράγματα που δεν θες γενικότερα.

Αν είσαι διαφορετικός, είσαι σε καλό δρόμο. Ο Steve Jobs πίστευε ότι η επιτυχία έρχεται μέσα από τα «όχι». Τα «όχι» σου δίνουν το περιθώριο να μην κάνεις πράγματα που δεν θες, ενώ παράλληλα σου ανοίγουν χώρο για να εστιάσεις στα σημαντικά. Δεν μπορείς να τα κάνεις όλα ταυτόχρονα. Μόνο αν πεις κάποια «όχι» θα μπορέσεις να επικεντρωθείς εκεί που πρέπει, θα είσαι αποτελεσματικός και θα έχεις περισσότερες πιθανότητες να φτάσεις σε μια μεγάλη επιτυχία. Θυμήσου και το άρθρο: Πως οι έξυπνοι άνθρωποι λένε όχι, χωρίς να πουν την λέξη όχι- Εδώ είναι 5 τρόποι.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

six + eighteen =