Είναι πολύ πιθανό να συμβεί, ειδικά στην Ελλάδα τη κρίσης: Έστειλες το βιογραφικό σου για την θέση που τόσο ήθελες, αλλά η εταιρία σε απέριψε. Το ίδιο φυσικά μπορεί να συμβεί ακόμα κι αν πας τελικά για μια job interview, αλλά τελικά δεν επιλεγείς για την θέση. Και μετά; Μπορείς, άραγε, να ζητήσεις μια επιπλέον ενημερωτική συνάντηση, για να το ενδεχόμενο να ανοίξει κάποια άλλη θέση στο μέλλον;
Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα δίνει η HR expert, Lydia D. Bowers, σε άρθρο της στο The Muse. Ξεκινώντας με ένα ερώτημα: Τι έχεις να χάσεις; Οκ, μπορεί να φανείς λίγο παραπάνω επίμονος από ότι πρέπει. Αλλά αν κινηθείς σωστά μπορείς να έχεις μερικά θετικά αποτελέσματα. Ακολούθα μια στρατηγική 3 σημείων.
1# Σκέψου ποιον θα συναντήσεις. Είναι καλύτερο να μην ζητήσεις συνάντηση από τον HR ή από τον άνθρωπο που σε απέρριψε. Το καλύτερο είναι να βρεις κάποιον που έχει μια θέση- κλειδί στο τμήμα που θέλεις να εργαστείς. Και να λάβεις πιο χρήσιμες πληροφορίες.
2# Βρες έναν λόγο. Οκ, μπορεί να θέλεις μια ενημερωτική συνάντηση, έτσι ώστε να είσαι σε «πρώτο πλάνο» για μια θέση που θα ανοίξει στο μέλλον. Ωστόσο αυτό δεν αρκεί. Βρες έναν βασικό λόγο για να μιλήσεις με το άτομο που θέλεις. Για παράδειγμα, πες ότι θέλεις να του κάνεις κάποιες ερωτήσεις για την εταιρία ή για το πεδίο στο οποίο εργάζεται.
3# Να είσαι ειλικρινής. Πες ότι ήδη έχεις στείλει βιογραφικό στην εταιρία και απορρίφθηκες. Δεν είναι κακό. Να είσαι ειλικρινής. Και να θυμάσαι ότι τα άτομα που λένε «ναι» σε τέτοιες ενημερωτικές συναντήσεις, θέλουν να βοηθήσουν. Αν μιλήσεις ανοιχτά, θα αυξήσεις τις πιθανότητες σου.