Η ιδιαίτερα δημοφιλής εφαρμογή GO Keyboard, που απευθύνεται σε συσκευές Android, και η οποία διατίθεται δωρεάν μέσω του επίσημου Google Play Store, συνελήφθη να συλλέγει δεδομένα χρηστών και να κατεβάζει και να εκτελεί κώδικα από έναν τρίτο διακομιστή.
Η ανακάλυψη έγινε από τους μηχανικούς της AdGuard, εταιρεία που ασχολείται με τον αποκλεισμό των διαφημίσεων. Η AdGuard αναφέρει ότι εντόπισε ύποπτα αιτήματα κατά την ανάλυση του traffic της εφαρμογής μετά την εγκατάσταση της.
Η εταιρεία δήλωσε ότι εξέτασε τη συμπεριφορά της GO Keyboard μετά από ένα περιστατικό με μία άλλη αντίστοιχη εφαρμογή πληκτρολογίου, την TouchPal, που άρχισαν να εμφανίζονται διαφημίσεις πάνω από την περιοχή της πληκτρολόγισης τον περασμένο Ιούλιο.
Ενώ διερευνούσε την GO Keyboard για παρόμοιες ενοχλητικές διαφημίσεις, η AdGuard λέει ότι ανιχνεύθηκε η συλλογή από την εφαρμογή ενός μεγάλου όγκου δεδομένων από τη συσκευή, αμέσως μετά την εγκατάσταση της, και την αποστολή του σε έναν απομακρυσμένο server.
«Χωρίς τη ρητή συγκατάθεση του χρήστη, η GO Keyboard στέλνει στους διακομιστές της, τον λογαριασμό του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας στην Google, την γλώσσα σας , το IMSI, την τοποθεσία, το είδος του δικτύου, το μέγεθος της οθόνης, την Android έκδοση, τον κατασκευαστή και το μοντέλο της συσκευής, κλπ,» δήλωσε ο Αντρέι Μέσκοβ, συνιδρυτής της AdGuard.
Η εφαρμογή, σύμφωνα με τον Μέσκοβ, βρέθηκε να επικοινωνεί επίσης με δεκάδες trackers τρίτων και διαφημιστικά δίκτυα, αλλά και να κατεβάζει και να τρέχει ένα αρχείο 14 MB, επίσης, αμέσως μετά την εγκατάσταση.
Και οι δύο ενέργειες – συλλογή δεδομένων των χρηστών, χωρίς τη συγκατάθεση του χρήστη και τη λήψη και εκτέλεση κώδικα από έναν τρίτο διακομιστή, απαγορεύονται για εφαρμογές που ανεβαίνουν στο Google Play Store.
Η AdGuard λέει ότι ενημέρωσε την Google για τη συμπεριφορά της εφαρμογής, αλλά κατά το χρόνο της δημοσίευσης της έρευνας τους, η ομάδα του Google δεν είχε απαντήσει στην έκθεσή τους.
Υπάρχουν δύο εκδόσεις του πληκτρολογίου GO Keyboard [η 1, και η 2] που παρουσιάζουν αυτή τη συμπεριφορά, είπε ο Μέσκοβ. Και οι δύο έχουν μια καταμέτρηση εγκατάστασης μεταξύ 100 και 500 εκατομμύρια χρήστες, που σημαίνει ότι ο αριθμός των χρηστών που επηρεάστηκαν κυμαίνεται από 200 εκατομμύρια έως 1 δις.
Η GOMO Apps – η κινεζική εταιρεία ανάπτυξης εφαρμογών πίσω από την GO Keyboard – δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα τους για σχόλιο κατά τη δημοσίευση αυτού του άρθρου. Η εν λόγω εφαρμογή έρχεται μάλιστα προεγκατεστημένη σε μερικούς Κινέζους κατασκευαστές κινητών, όπως η εταιρεία Doogee κλπ.
Πηγή: Secnews.gr