αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑνοίγουν τη Δευτέρα οι πλατφόρμες του Eξοικονομώ

Ανοίγουν τη Δευτέρα οι πλατφόρμες του Eξοικονομώ

Ανοίγουν, εκτός σοβαρού απροόπτου, την ερχόμενη Δευτέρα οι πλατφόρμες του προγράμματος Εξοικονομώ – Αυτονομώ, προκειμένου να υποβληθούν οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων από 4 Περιφέρειες.

Συγκεκριμένα τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου θα μπορούν να υποβληθούν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, θα ακολουθήσει στις 27 Ιανουαρίου η Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας, στις 29 Ιανουαρίου η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την 1η Φεβρουαρίου η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Στις 3 Φεβρουαρίου θα γίνει η υποβολή των αιτήσεων που αφορούν σε Πολυκατοικίες (Τύπος Α & Β) σε όλη την επικράτεια.

Υπενθυμίζεται ότι η υποβολή των αιτήσεων είχε μετατεθεί για δύο εβδομάδες προκειμένου να αξιολογηθούν ζητήματα λειτουργίας της πλατφόρμας και συγκεκριμένα προκειμένου να γίνουν αλλαγές που θα επιτρέψουν σε μεγαλύτερο αριθμό ενδιαφερομένων να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

Κίνητρα

Το πρόγραμμα Εξοικονομώ-Αυτονομώ περιλαμβάνει ένα πακέτο κινήτρων για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών συνδυάζοντας επιχορηγήσεις αλλά και δάνεια με 100% επιδότηση επιτοκίου. Συγκεκριμένα τα κίνητρα αφορούν:

Επιχορήγηση του επιλέξιμου προϋπολογισμού παρεμβάσεων των επιλέξιμων ακινήτων σε ποσοστό έως 85% και 95% για τις λιγνιτικές περιοχές

Σημειώνεται ότι ο επιλέξιμος προϋπολογισμός παρεμβάσεων ανά αίτηση Ωφελούμενου δεν μπορεί να υπερβαίνει το γινόμενο του 1,2 ευρώ επί το σύνολο της εκτιμώμενης ετήσιας εξοικονόμησης  πρωτογενούς ενέργειας (kWh) όπως προκύπτει από το Α΄ Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης. Ο εν λόγω περιορισμός θα ελέγχεται εκ νέου κατά την υποβολή του Β΄ Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης, με βάση την πραγματικά επιτευχθείσα εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας (kWh).

2. Δυνατότητα χορήγησης δανείου με επιδότηση επιτοκίου 100%, στη βάση σχετικού αιτήματος του Ωφελούμενου για την κάλυψη της ιδιωτικής συμμετοχής

3. Επιπρόσθετα, επιχορηγούνται από το Πρόγραμμα σε ποσοστό 100% της δαπάνης, υπό την προϋπόθεση υπαγωγής της αίτησης σε:

Το κόστος που απαιτείται για τη διενέργεια των δύο ενεργειακών επιθεωρήσεων

Η αμοιβή του συμβούλου έργου σχετικά με την υποβολή της αίτησης, την παρακολούθηση της υλοποίησης των παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας και ολοκλήρωσης του έργου, συμπεριλαμβανομένης της προσκόμισης των δικαιολογητικών έως την τελική εκταμίευση,

Η αμοιβή για τυχόν εκδόσεις αδειών/εγκρίσεων ή εκπόνησης μελετών (στα πλαίσια έκδοσης αδειών/εγκρίσεων) που απαιτούνται από την κείμενη νομοθεσία για την υλοποίηση παρεμβάσεων (όπως για παράδειγμα αμοιβή για έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας, αμοιβή για  μελέτη εσωτερικής εγκατάστασης φυσικού αερίου),

Για πολυκατοικίες τύπου Α/Β, η αμοιβή για την επιθεώρηση και την έκδοση πιστοποιητικού ελέγχου ανελκυστήρα από αναγνωρισμένο φορέα, όπως υλοποιούνται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, μέχρι ποσού των 250 ευρώ.

Ο συνολικός επιλέξιμος προϋπολογισμός διαμορφώνεται από το άθροισμα του ανώτατου προϋπολογισμού επιλέξιμων παρεμβάσεων και του ανώτατου προϋπολογισμού λοιπών δαπανών, συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α., και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει:

τις 50.000 ευρώ για μονοκατοικία/μεμονωμένο διαμέρισμα/διαμέρισμα ως μέρος αίτησης σε  πολυκατοικία τύπου Α,

τις 80.000 ευρώ για αίτηση πολυκατοικίας τύπου Β.

Το πρόγραμμα προβλέπει σε σχέση με τα προηγούμενα “Εξοικονομώ” νέα ποσοστά επιχορήγησης και 3 νέες ειδικές προσαυξήσεις

Προβλέπεται βασικό ποσοστό επιχορήγησης 65% και επί του βασικού ποσοστού προβλέπονται οι κάτωθι προσαυξήσεις:

– Επί του βασικού ποσοστού επιχορήγησης προστίθεται επιπλέον  σε όλους ειδική προσαύξηση 10% λόγω των δυσμενών επιπτώσεων στα νοικοκυριά και την οικονομία από την πανδημία COVID – 19.

– Σε κτίρια ενεργειακής κατηγορίας Η και Ζ (μονοκατοικίες, μεμονωμένα διαμερίσματα, πολυκατοικίες Τύπου Α), εφόσον επιτευχθεί αναβάθμιση σε τουλάχιστον Β’ ενεργειακή κατηγορία, προστίθεται ενεργειακό premium +10%.

– Eιδικά για τους κάτωθι δήμους, οι οποίοι ανήκουν σε λιγνιτικές περιοχές, το βασικό ποσοστό επιχορήγησης προσαυξάνεται κατά 10%% (ρήτρα δίκαιης μετάβασης):

Π.Ε. Κοζάνης: Δήμος Κοζάνης, Δήμος Βοΐου, Δήμος Βελβεντού, Δήμος Εορδαίας, Δήμος Σερβίων

Π.Ε.Φλώρινας: Δήμος Φλώρινας, Δήμος Αμυνταίου, Δήμος Πρεσπών

Π.Ε. Αρκαδίας: Δήμος Μεγαλόπολης, Δήμος Γορτυνίας

Καταλήγοντας έτσι σε μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης 85% και 95% για τις λιγνιτικές περιοχές

Για αιτήσεις πολυκατοικίας, το ποσοστό επιχορήγησης είναι ανεξάρτητο από το εισόδημα των ιδιοκτητών των διαμερισμάτων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Έτσι το βασικό ποσοστό είναι 60% και μπορεί να ανέλθει με βάσει τα προαναφερόμενα premia ή μπόνους στο 90% για τις αιτήσεις Τύπου Α’ και στο 80% για τις αιτήσεις Τύπου Β’.

Επιλέξιμες παρεμβάσεις

Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα είναι έξι και πρέπει να οδηγούν σε αναβάθμιση κατά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές κατηγορίες το σπίτι. Συγκεκριμένα οι επιλέξιμες παρεμβάσεις είναι:

Αντικατάσταση Κουφωμάτων.

Τοποθέτηση/αναβάθμιση θερμομόνωσης.

Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης.

Σύστημα ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ) με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Λοιπές παρεμβάσεις εξοικονόμησης – αυτονόμησης ενέργειας (εγκατάσταση φωτοβολταἱκού, τοπικού συστήματος αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατάσταση σημείου επαναφόρτισης ηλεκτρικού οχήματος, εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων διαχείρισης smart home.

Λοιπές παρεμβάσεις εξοικονόμησης – αυτονόμησης ενέργειας για Πολυκατοικίες Τύπου Α & Β όπως αναβάθμιση και πιστοποίηση ανελκυστήρα και αναβάθμιση φωτισμού κοινόχρηστων χώρων.

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν όλα τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν εμπράγματο δικαίωμα, (πλήρους ή υψηλής κυριότητας, επικαρπίας) και πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια. Υπενθυμίζεται πως μπορούν να ενταχθούν κατοικίες που έχουν καταταγεί σε κατηγορία χαμηλότερης ή ίσης της Γ.

Ο ενεργειακός στόχος για τις αιτήσεις μεμονωμένων διαμερισμάτων, μονοκατοικιών και πολυκατοικιών τύπου Α είναι η αναβάθμιση κατά τρείς ενεργειακές κατηγορίες σε σχέση με την υφιστάμενη κατάταξη στην Α’ ΠΕΑ. Για τις αιτήσεις των πολυκατοικιών τύπου Β δεν τίθεται ελάχιστος ενεργειακός στόχος.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

thirteen + 2 =