αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑνοίγει τη Δευτέρα το πρόγραμμα «Σπίτι μου» με τα χαμηλότοκα δάνεια σε νέα ζευγάρια για αγορά κατοικίας

Ανοίγει τη Δευτέρα το πρόγραμμα «Σπίτι μου» με τα χαμηλότοκα δάνεια σε νέα ζευγάρια για αγορά κατοικίας

Αρχίζει την ερχόμενη Δευτέρα το πρόγραμμα «Σπίτι μου» με τα χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια σε νέα ζευγάρια, με τους δικαιούχους να μπορούν να πηγαίνουν στις μεγάλες τράπεζες ώστε να λάβουν τις απαραίτητες πληροφορίες, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος στο δελτίο ειδήσεων του Alpha.

Οι σχετικές ανακοινώσεις για τις λεπτομέρειες του προγράμματος αναμένεται να γίνουν αύριο, Παρασκευή.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, οι πολίτες που πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα θα υποβάλλουν αίτηση για να κριθεί η κατ’ αρχήν επιλεξιμότητά τους σε κάποια από τις τράπεζες που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Η αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από σειρά δικαιολογητικών για το καθένα από τα κριτήρια επιλεξιμότητας. Οι τράπεζες ελέγχουν την πλήρωση των προϋποθέσεων (ηλικιακό όριο, εισόδημα, έλλειψη ακινήτου κατάλληλου προς κατοικία) για κάθε αιτούντα. Εάν αυτές πληρούνται, τότε αξιολογούν την πιστοληπτική ικανότητα του ενδιαφερομένου με βάση τους εσωτερικούς τους κανονισμούς και αποφασίζουν για την προέγκριση ή όχι δανείου και τα κριτήρια πιστοδότησης εντός 60 ημερών από την υποβολή της αίτησης. Η προέγκριση ισχύει για 60 ημέρες από τη γνωστοποίησή της στον αιτούντα.

Η τράπεζα ενημερώνει τον αιτούντα για την προέγκριση και αυτός εντός της προθεσμίας των 60 ημερών οφείλει να γνωστοποιήσει στην τράπεζα το αιτούμενο ποσό δανείου (που δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ), το ακίνητο που προτίθεται να αγοράσει και την τιμή του (που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ σύμφωνα με το συμβόλαιο αγοράς) και να προσκομίσει τα έγγραφα που απαιτούνται ώστε η τράπεζα να κάνει τον απαραίτητο έλεγχο. Αν η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, η οικονομική προέγκριση παύει να ισχύει. Εάν προσκομιστούν εμπρόθεσμα όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τότε σε συνέχεια επικοινωνίας της τράπεζας με την ΕΑΤ, η ΕΑΤ δεσμεύει το ποσό του αιτούμενου δανείου μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία τελικής έγκρισης ή εν μέρει έγκρισης ή απόρριψης του δανείου από την τράπεζα και εντάσσει τη συγκεκριμένη αίτηση στο Πρόγραμμα.

Το δάνειο χρηματοδοτείται κατά 75% από τη ΔΥΠΑ. Για το ποσοστό του δανείου που χρηματοδοτείται από τη ΔΥΠΑ δεν οφείλεται τόκος, ενώ το υπόλοιπο 25% χορηγείται από τις τράπεζες.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five × 3 =