αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑνοίγει σήμερα η πλατφόρμα για όσους έχουν «ξεχάσει» να δηλώσουν τετραγωνικά στα ακίνητα τους

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για όσους έχουν «ξεχάσει» να δηλώσουν τετραγωνικά στα ακίνητα τους

Σήμερα, Τρίτη, αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την δήλωση τυχόν διαφορών των τετραγωνικών που είναι δηλωμένα στους δήμους με αυτά που είναι δηλωμένα στο Ε9.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε το Σάββατο έφερε και ένα «δώρο» σε όσους είχαν σπεύσει να δηλώσουν τα πραγματικά τετραγωνικά στους δήμους πριν από το τέλος του 2019, κυρίως γιατί ήθελαν να πουλήσουν το ακίνητό τους.

Η δήλωση περισσότερων τετραγωνικών επιφέρει αναδρομικούς φόρους και πρόστιμα, τα οποία διαγράφονται. Ωστόσο δεν πρόκειται να επιστραφεί το μέρος των φόρων που έχουν ήδη καταβάλει οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Η ηλεκτρονική

Κατά τα λοιπά η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων για τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά και καταβολής των οφειλόμενων ποσών στους δήμους θα είναι απλή και εύκολη για κάθε ιδιοκτήτη, και θα προϋποθέτει τρία απλά βήματα.

Α. Ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης θα πρέπει να μπεί με τους κωδικούς που χρησιμοποιεί για την πρόσβασή του στο σύστημα TAXISnet να εισέρχεται στη διαδικτυακή εφαρμογή της ΚΕΔΕ, στην οποία θα εμφανίζονται τα στοιχεία κάθε ακινήτου του που είναι καταχωρισμένα στο Ε9 του και στη βάση χρέωσης δημοτικών τελών του ΔΕΔΔΗΕ.

Τα στοιχεία αυτά θα είναι συσχετισμένα με βάση τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου, εφόσον υπάρχει. Ο ιδιοκτήτης δεν θα χρειάζεται κανένα πρόσθετο στοιχείο ή έγγραφο.

Β. Στην συγκεκριμένη εφαρμογή ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης θα μπορεί να δηλώσει υπεύθυνα στον οικείο δήμο, συμπληρωματικά ή και αρχικά, το πραγματικό σημερινό εμβαδόν κάθε ιδιοκτησίας του που ηλεκτροδοτείται ή και που δεν ηλεκτροδοτείται, ή και δεν ηλεκτροδοτήθηκε ποτέ, τακτοποιημένο ή μη, το οποίο θα πρέπει να συμπίπτει με το εμβαδόν που είναι δηλωμένο στο Ε9.

Θα μπορεί επίσης να δηλώσει και τυχόν αλλαγή της χρήσης της ιδιοκτησίας σε άλλη από αυτή που ήταν δηλωμένη στο δήμο.

Γ. Αν χρειάζεται να γίνει διόρθωση και στο εμβαδόν που έχει δηλωθεί στο Ε9, αυτή δεν θα μπορεί να γίνει μέσω της εφαρμογής της ΚΕΔΕ, αλλά ηλεκτρονικά μέσω του TAXISnet του υπουργείου Οικονομικών.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, καλό είναι η διόρθωση αυτή να έχει προηγηθεί. Όμως η αύξηση δηλούμενου εμβαδού στο Ε9 θα δημιουργήσει αναδρομική χρέωση ΕΝΦΙΑ πενταετίας.

Πάντως, οι διορθώσεις του Ε9 γίνονται πλέον χωρίς το αυτοτελές πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής των 100 ευρώ.

Μετά την δήλωση οι Υπηρεσίες Εσόδων των οικείων Δήμων θα τις επεξεργάζονται και θα ενημερώνουν τους πολίτες σχετικά για την αποδοχή τους αλλά και για τον υπολογισμό κάθε οφειλόμενου ποσού ΤΑΠ για τα μη ηλεκτροδοτούμενα και για οφειλόμενο δημοτικά τέλη από 1.1.2020 και μετά.

Από την εξαιρετική αυτή ρύθμιση της διαγραφής αναδρομικών και προστίμων κερδισμένοι θα είναι οι ιδιοκτήτες που θα δηλώσουν, οι Δήμοι που θα εισπράττουν αλλά και οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες από τη μείωση δημοτικών τελών που ασφαλώς θα ακολουθήσει.

Μόνιμη η πλατφόρμα

Σύμφωνα με το news247.gr, η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ θα λειτουργεί σε μόνιμη βάση. Δηλαδή οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλουν μέσω αυτής δηλώσεις στους δήμους τους για τη διόρθωση των στοιχείων των επιφανειών των ακινήτων τους ή για την αποκάλυψη αδήλωτων ιδιοκτησιών τους και μετά τη λήξη της προθεσμίας των διατάξεων της παραγράφου 2 του άρθρου 51 του ν. 4647/2019.

Στις περιπτώσεις αυτές όμως οι πολίτες θα χρεώνονται με όλα τα προβλεπόμενα ποσά δημοτικών τελών, δημοτικών φόρων και ΤΑΠ αναδρομικά για την προηγούμενη πενταετία, καθώς επίσης και με τα προβλεπόμενα πρόστιμα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 × four =