αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΑνατροπή και ναυάγιο ( ; ) στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

Ανατροπή και ναυάγιο ( ; ) στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

Σε θρίλερ εξελίσσεται και ο δεύτερος διαγωνισμός πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Εθνική Τράπεζα, καθώς στο εξαρχής περιορισμένο ενδιαφέρον (απουσία στρατηγικών αγοραστών) προστέθηκε η αποστροφή ανάληψης ρίσκου, που πυροδότησε στα ενδιαφερόμενα επενδυτικά κεφάλαια η επέλαση του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, που έχουν διασταυρωθεί από κύκλους της Εθνικής, η διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση του -τουλάχιστον- 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής… κρέμεται από μια κλωστή. Και αυτό διότι κατατέθηκε μία μόνο δεσμευτική προσφορά από τη CVC Capital Partners, που κρίνεται, όμως, χαμηλή σε σχέση με τις συντηρητικές προσδοκίες της τράπεζας.

Η Varde δεν εμφανίστηκε, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες για διακριτική αποχώρησή της, ενώ η Fosun ζήτησε παράταση μερικών ημερών για να υποβάλει τη δική της προσφορά, χωρίς να είναι σαφές αν πρόκειται για κίνηση υπεκφυγής από τους Κινέζους ή προκύπτει από τα προβλήματα που αντιμετώπισαν καθ’ όλη σχεδόν τη διάρκεια του due diligence, λόγω του κορωνοϊού.

Οι αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι εναπόκεινται στο Δ.Σ. της Εθνικής, το οποίο θα λάβει σύντομα, αν δεν έχει ήδη λάβει, τις εισηγήσεις των συμβούλων πώλησης (Goldman Sachs και Morgan Stanley). Από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα προκύπτει ότι η Εθνική δεν προτίθεται να αποδεχθεί το αίτημα της Fosun.

Επομένως, είτε θα προχωρήσει τη διαγωνιστική διαδικασία μόνο με τη CVC Capital, ζητώντας βελτίωση της προσφοράς της, είτε θα αναβάλει τον διαγωνισμό, επικαλούμενη τις εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες που δημιουργεί η επέλαση του κορωνοϊού. Το δεύτερο σενάριο αποτελεί, σύμφωνα με στελέχη που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τη διαδικασία, την πιο σώφρονα στάση στη συγκυρία.

Η πρωτόγνωρη αποστροφή κινδύνου που προκαλεί η επιδημία παρέχει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ισχυρά επιχειρήματα στη «φαρέτρα» της τράπεζας, για να ζητήσει από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp) παράταση μερικών μηνών για την ολοκλήρωση της πώλησης.

Στην περίπτωση που το αίτημα γίνει αποδεκτό, η Εθνική είτε θα κινήσει νέα διαγωνιστική διαδικασία σε μερικούς μήνες είτε θα στραφεί στο plan B της εισαγωγής της Εθνικής Ασφαλιστικής στο Χ.Α. Όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι η επιδημία θα ελεγχθεί και τα καταστροφικά σενάρια για την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα διαψευσθούν.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 + 20 =