αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑνατροπή δεδομένων: Ακυρώνεται ο διαγωνισμός για την παραχώρηση των Στοών Αρσακείου, Ορφέως και Βιβλίου

Ανατροπή δεδομένων: Ακυρώνεται ο διαγωνισμός για την παραχώρηση των Στοών Αρσακείου, Ορφέως και Βιβλίου

Στην ακύρωση του διαγωνισμού για την πολυετή παραχώρηση των «στοιχειωμένων» Στοών Αρσακείου – Ορφεώς και Βιβλίου προχωρά η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία (Αρσάκεια – Τοσίτσεια Σχολεία), έπειτα από μια επεισοδιακή διαδικασία που ναυαγεί εν μέσω έντασης, όπως σημειώνει το Euro2day.gr.

Στον διαγωνισμό που είχε προκηρύξει πέρυσι η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, είχαν συμμετάσχει αρχικά τρία σχήματα. Η πρώτη διαδικασία καθυστέρησε αρκετούς μήνες και συνεχίστηκε με την υποβολή κοινής προσφοράς από τους δύο ομίλους που είχαν παραμείνει.

Στόχος του επενδυτικού σχήματος στο οποίο συμμετείχε η εταιρεία επενδύσεων ακινήτων (σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη) Bluehouse, ο όμιλος Φάις, αλλά και μια ομάδα επενδυτών (Legendary Foods) υπό τον επιχειρηματία Αρη Κεφαλογιάννη, ήταν η ανάπτυξη μιας οργανωμένης αγοράς τροφίμων και χώρων εστίασης κατά τα πρότυπα των γνωστών Food Halls, που γνωρίζουν μεγάλη ανάπτυξη στην Ευρώπη.

Η Αθήνα, αν και αποτελεί ισχυρό διεθνή τουριστικό προορισμό, δεν διαθέτει τέτοιες πρωτοποριακές αγορές, που προσελκύουν σήμερα εκατομμύρια τουρίστες σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Μάλιστα η επένδυση ήταν τοποθετημένη περίπου στο μέσο του άξονα Σύνταγμα – Ομόνοια επί του οποίου λειτουργούν και πρόκειται να λειτουργήσουν αρκετά νέα ξενοδοχεία.

Ενα τέτοιο παράδειγμα είναι η Time Out Market της Λισαβόνας, που συνδυάζει αγορές τροφίμων με την υψηλή γαστρονομία και προσελκύει περί τα 3,5 εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο. Τον δρόμο είχε δείξει βέβαια η ισπανική αγορά τροφίμων San Miguel στη Μαδρίτη, που είναι σήμερα ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς. Αντίστοιχες αγορές λειτουργούν και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη αρκετά σχέδια. Ο όμιλος Φάις σχεδιάζει αντίστοιχη επένδυση στην ιστορική Αγορά Μοδιάνο της Θεσσαλονίκης.

Ο διαγωνισμός, που έχει άσχημη κατάληξη εν μέσω έντασης μεταξύ Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας και επενδυτικού σχήματος, αφορούσε τη μακροχρόνια μίσθωση και αξιοποίηση συνολικής επιφάνειας 10.000 τετραγωνικών μέτρων, στις ρημαγμένες πλέον εμπορικές στοές Αρσακείου – Ορφέως και Βιβλίου. Πρόκειται για τις δύο στοές του Αρσάκειου Μεγάρου, που βρίσκεται στο οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Πανεπιστημίου, Αρσάκη, Σταδίου και Πεσμαζόγλου του δήμου Αθηναίων.

Σήμερα τα περισσότερα καταστήματα τόσο στη Στοά του Βιβλίου όσο και στη Στοά Αρσακείου – Ορφέως είναι άδεια, καθώς από τους περίπου 65 χώρους που λειτουργούσαν στο παρελθόν σήμερα είναι μισθωμένοι γύρω στους 15. Σημειώνεται πως ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο είναι χαρακτηρισμένο ως «διατηρητέο κτίριο» και ειδικά το Καυταντζόγλειο Μέγαρο ως «διατηρητέο μνημείο».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 × 1 =