αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑνακοινώθηκε: Όφελος ως 10.000 ευρώ για όσους αγοράσουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο στην Ελλάδα

Ανακοινώθηκε: Όφελος ως 10.000 ευρώ για όσους αγοράσουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο στην Ελλάδα

Στην παρουσίαση του προγράμματος για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα, μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εξαγγέλλοντας οικονομικά κίνητρα για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Το σχέδιο, όπως είπε ο Κ. Μητσοτάκης, αφορά όλους τους πολίτες, αλλά και τους ΟΤΑ για μια καλύτερη ζωή στις πόλεις. «Επιδοτούμε σε πρώτη φάση με 100 εκατομμύρια ευρώ και για 18 μήνες την αγορά αυτοκινήτων νέου τύπου. Υπολογίζεται ότι έτσι θα καλυφθεί το 25% του κόστους για περίπου 14.000 νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Το όφελος ανά μονάδα, αν συνδυαστεί με το οικολογικό μπόνους και τις σχετικές φοροαπαλλαγές, θα προσεγγίζει τα 10.000 ευρώ. Κάτι που θα κάνει τη ηλεκτροκίνηση, τα νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πιο προσιτά  στο μέσο εισόδημα» είπε ο πρωθυπουργός.

Ο πρώτος πυλώνας του σχεδίου περιλαμβάνει το οικολογικό μπόνους και τα φορολογικά κίνητρα για την απόκτηση ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

Ο δεύτερος πυλώνας σχετίζεται με την γρήγορη εγκατάσταση φορτιστών και σε κτίρια πολυκατοικιών εκτός από πλατείες και άλλα.

Ο τρίτος αναπτυξιακός πυλώνας αφορά κίνητρα για εγκατάσταση μονάδων κατασκευής φορτιστών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην πατρίδα μας, κυρίως στις λιγωτικές περιοχές.

Ως προς τις επιδοτήσεις, ο Κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε τα εξής:

-100 εκ. ευρώ θα πέσουν στην αγορά αυτοκινήτων «νέου τύπου» για τους επόμενους 18 μήνες

Το μέσο όφελος για έναν μελλοντικό αγοραστή ηλεκτρικού αυτοκινήτου μπορεί να φτάσει (μαζί με τις φοροαπαλλαγές) τα 10.000 ευρώ καθώς:

-Επιδοτείται κατά 15% η αγορά η μίσθωση ηλεκτρικού αυτοκινήτου

-Και 25% η αγορά ηλεκτρικού ταξί

Επιπλέον, θα υπάρχει απαλλαγή 2 ετών από τέλη ενώ οι δαπάνες για τη χρήση του θα διευκολύνουν τα εταιρικά έξοδα.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι παρά το αρχικό αυξημένο κόστος της απόκτησης ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου, ένα αυξημένο κόστος που η πολιτεία έρχεται να επιδοτήσει για να το κάνει πιο αποδεκτό, ο χρήστης ενός νέου αυτοκινήτου θα εξοικονομεί ετησίως περίπου 2.000 ευρώ τον χρόνο από το κόστος ανεφοδιασμού και συντήρησης» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Η Ελλάδα ετοιμάζεται να μπει στην πρίζα του μέλλοντος. Παρά την πανδημία δεν καθυστερήσαμε και σήμερα ανακοινώνουμε τα μέτρα για τη διάδοση των οχημάτων χαμηλών, αλλά και μηδενικών ρύπων. Ανακοινώνουμε, επίσης, τα μέτρα για τη ρύθμιση της αγοράς ηλεκτροκίνησης και τη χωροθέτηση των αναγκαίων σημείων φόρτισης» σημείωσε επίσης.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτά είναι τα φθηνότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Ελληνική αγορά

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

13 + six =