αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑνακοινώθηκε: Δημιουργούνται χώροι μόνο για εμβολιασμένους και μεικτοί

Ανακοινώθηκε: Δημιουργούνται χώροι μόνο για εμβολιασμένους και μεικτοί

Αλλάζουν όλα στην εστίαση – και όχι μόνο- από 15 Ιουλίου, όπως ανακοίνωσαν ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, και ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Στην εισαγωγική τοποθέτησή του ο κ. Γεραπετρίτης έκανε λόγο για τρεις στόχους:

Πρώτος, να εξυπηρετηθεί το μεγάλο εγχείρημα του εμβολιασμού. Δεύτερος, να δημιουργήσουμε ένα συνολικό πλέγμα προστασίας της δημόσιας υγείας σε χώρους όπου υφίσταται υψηλός συγχρωτισμός. Τρίτος, να αποκατασταθεί σταδιακά η ελευθερία όσων έχουν εμβολιαστεί.

Η κυβέρνηση υιοθετεί τις προτάσεις της Επιτροπής Βιοηθικής που έχει τρεις πυλώνες, συνέχισε ο υπουργός:

  • Πειθώ προς τους εμβολιασμούς
  • Διευκόλυνση όσων είναι ήδη εμβολιασμένοι
  • Υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε κάποιες κατηγορίες

Αμιγείς και μεικτοί χώροι

Καθιερώνονται, συνεπώς, δύο τρόποι λειτουργίας:

Οι χώροι θα είναι αμιγώς εμβολιασμένων (και όσων έχουν νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες), είτε μεικτοί χώροι.

Στους αμιγείς κλειστούς χώρους πλην κέντρων διασκέδασης, δηλαδή εστιατόρια, καφέ, κινηματογράφους και θέατρα θα ισχύει πληρότητα 85%. H χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε θέατρα και σινεμά και οι ανήλικοι θα προσέρχονται με δήλωση self-test γονέων.

Στους αμιγείς υπαίθριους χώρους ψυχαγωγίας καθημένων πλην γηπέδων θα ισχύει η πληρότητα 85% και δεν θα απαιτείται μάσκα ενώ στα αμιγή υπαίθρια και κλειστά κέντρα διασκέδασης (μουσικά κέντρα, κλαμπ) η πληρότητα θα ανέρχεται στο 60%. Τέλος, στα ανοικτά και κλειστά γήπεδα προβλέπεται πληρότητα 85%, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και οι ανήλικοι προσέρχονται με δήλωση self-test των γονέων. 

Στους μεικτούς θα επιτρέπονται και όσοι έχουν κάνει rapid ή μοριακό τεστ, χωρίς να έχουν εμβολιαστεί. Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική.

Σύμφωνα με τον υπουργό, εναπόκειται στον ίδιο επιχειρηματία να επιλέξει αν στην επιχείρησή του θα δέχεται εμβολιασμένους και νοσήσαντες ή εάν θα δέχεται και τον λοιπό πληθυσμό μετά από διενέργεια τεστ.

Η δήλωση των επιχειρηματιών θα γίνεται σε ειδική πλατφόρμα και θα υφίσταται ειδική σήμανση.

Οι αμιγείς χώροι θα είναι 75-80% χωρητικότητα και οι μεικτοί από 25-75%.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

18 + 15 =