αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΑνακαλύφθηκε η παλιότερη υπερμεγέθης μαύρη τρύπα μέχρι σήμερα

Ανακαλύφθηκε η παλιότερη υπερμεγέθης μαύρη τρύπα μέχρι σήμερα

ην παλαιότερη υπερμεγέθη μαύρη τρύπα μέχρι σήμερα, η οποία χρονολογείται από την εποχή της Μεγάλης Έκρηξης, ανακάλυψαν οι επιστήμονες της NASA.

Η μαύρη τρύπα, η οποία εκτιμάται ότι είναι 10 έως 100 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τον ήλιο μας, υπολογίζεται ότι σχηματίστηκε 470 εκατομμύρια χρόνια μετά τo Big Bang, όταν το σύμπαν είχε μόλις το 3% της τρέχουσας ηλικίας του.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA και το Παρατηρητήριο Ακτίνων Χ Chandra εντόπισαν την μαύρη τρύπα 13,2 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά, στον γαλαξία UHZ-1. Αυτό σημαίνει ότι το φως του έχει ταξιδέψει 13,2 δισεκατομμύρια χρόνια για να φτάσει στα διαστημικά τηλεσκόπια μας – καθιστώντας το ένα «εκπληκτικό στιγμιότυπο του αρχαίου παρελθόντος», σύμφωνα με τους αστρονόμους.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η μαύρη τρύπα σχηματίστηκε από κολοσσιαία σύννεφα αερίου που κατέρρευσαν σε έναν γαλαξία δίπλα σε έναν γαλαξία με αστέρια. Οι δύο γαλαξίες ενώθηκαν και η μαύρη τρύπα υπερίσχυσε.

nasa

Οι επιστήμονες δημοσίευσαν την μελέτη τους στο επιστημονικό περιοδικό Nature Astronomy. Σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης, Άκος Μπόγκνταν του Κέντρου Αστροφυσικής Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν, η μαύρη τρύπα εκτιμάται ότι ζυγίζει από 10% έως 100% της μάζας όλων των άστρων στον γαλαξία της.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eighteen − 6 =