αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΑνακάλυψες ότι οι συνάδελφοι σου παίρνουν μεγαλύτερο μισθό από εσένα; Εδώ είναι 5 κινήσεις που πρέπει να κάνεις

Ανακάλυψες ότι οι συνάδελφοι σου παίρνουν μεγαλύτερο μισθό από εσένα; Εδώ είναι 5 κινήσεις που πρέπει να κάνεις

Είναι ένα σενάριο το οποίο ίσως έχεις βιώσει και εσύ: Είσαι καλός στην δουλειά σου, δουλεύεις σκληρά, αλλά ξαφνικά διαπιστώνεις ότι ένας ή περισσότεροι συνάδελφοι σου αμείβονται καλύτερα από εσένα. Άνθρωποι που κάνουν την ίδια δουλειά με εσένα και έχουν παρόμοια επαγγελματικά προσόντα. Αυτή η ανακάλυψη μπορεί να σε κάνει να χάσεις την ψυχραιμία σου και να πας για μια… έντονη συζήτηση με το αφεντικό σου. Ωστόσο, αυτή η επιλογή μάλλον δεν είναι η ιδανική.

Το CNBC παραθέτει 5 κινήσεις που πρέπει να κάνεις, αν διαπιστώσεις ότι οι συνάδελφοι σου αμείβονται καλύτερα από εσένα. Κινήσου σωστά, έτσι ώστε να έχεις χειροπιαστά αποτελέσματα.

1# Μην ενεργήσεις εν θερμώ. Μην κάνεις κινήσεις ενώ έχεις νεύρα. Η δυσαρέσκεια σου είναι λογική. Αλλά πρέπει να δεις τα δεδομένα με ψυχραιμία. Ρώτα τον εαυτό σου: «Αξίζω την αύξηση;». Αν η απάντηση είναι ναι, ζήτα μια συνάντηση με το αφεντικό σου μετά από μερικές ημέρες, για να το συζητήσετε.

2# Μην αναφέρεις ονόματα. Θυμήσου ότι η συζήτηση αφορά εσένα και το αφεντικό σου. Όχι τους συναδέλφους σου. Μην πας λοιπόν και παραθέσεις συγκεκριμένα ονόματα συναδέλφων που αμείβονται καλύτερα απο εσένα. Εστίασε στην απόδοση σου και στην αξία που φέρνεις στην εταιρία. Στους λόγους, δηλαδή, για τους οποίους αξίζεις μια αύξηση.

3# Μην πας αδιάβαστος. Είναι σημαντικό να ξέρεις τα δεδομένα της αγοράς. Το ότι δουλεύεις σκληρά, συνήθως δεν αρκεί για να ακούσεις το «ναι» σε μια αύξηση μισθού. Φρόντισε να μάθεις τι μισθοί «παίζουν» στην ειδικότητα σου στην αγορά. Αν όντως λαμβάνεις λιγότερα από άλλους, τότε παρέθεσε τα δεδομένα. Αν δεν κάνεις την έρευνα, είναι πιθανό να βρεθείς… προς εκπλήξεως.

4# Μην μείνεις στο πιθανό «όχι». Αν ακούσεις αρνητική απάντηση, μην τερματίσεις εκεί την συζήτηση. Λάβε συγκεκριμένες πιο απαντήσεις. Αν π.χ. το αφεντικό σου, σου πει ότι δεν είσαι έτοιμος για μια αύξηση, ρώτα τον τι πρέπει να κάνεις για να φτάσεις ως εκεί. Αν σου πει ότι η εταιρία δεν έχει το απαιτούμενο μπάτζετ αυτή τη στιγμή, ρώτα το πότε θα μπορούσε να γίνει πάλι η σχετική συζήτηση. Στο τέλος της συζήτησης, πρέπει να έχετε καταλήξει σε ένα αποδεκτό χρονοδιάγραμμα.

5# Μην μένεις στην εταιρία απλά από φόβο για το άγνωστο. Μπορεί να υπάρχουν ευκαιρίες για εσένα στην αγορά. Αν διαπιστώσεις ότι η εταιρία που δουλεύεις δεν σχεδιάζει να σου δώσει αύξηση (ή έστω δεν θα το κάνει στο κοντινό μέλλον), ξεκίνα το ψάξιμο. Πιθανότατα θα βρεις μια άλλη επαγγελματική στέγη με καλύτερο μισθό. Μην ξεχνάς και κάτι ακόμα: Αν προκύψει μια καλύτερη πρόταση από άλλη εταιρία, μπορεί ο τωρινός σου εργοδότης να επανέλθει με μια καλύτερη πρόταση για να σε κρατήσει.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two − one =