αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑνακάλυψες ότι ένας συνάδελφος σου παίρνει περισσότερα χρήματα από εσένα; Εδώ είναι οι 3 κινήσεις που πρέπει να κάνεις

Ανακάλυψες ότι ένας συνάδελφος σου παίρνει περισσότερα χρήματα από εσένα; Εδώ είναι οι 3 κινήσεις που πρέπει να κάνεις

Τον Νοέμβριο του 2022 γράφαμε για την νέα εξέλιξη: Από τότε και μετά, οι εργοδότες στη Νέα Υόρκη πρέπει να αναγράφουν σε κάθε αγγελία το εύρος μισθού που δίνουν. Κάτι που έχει επεκταθεί και σε άλλες τοποθεσίες των ΗΠΑ.

Αυτό είναι αναγκαστικό τόσο στις έντυπες όσο και στις online αγγελίες. Ο στόχος αυτού του νέου νόμου είναι να γίνουν πιο διαφανείς οι εταιρίες, αναφορικά με τους μισθούς που προσφέρουν.

Σε παρόμοια τακτική βλέπουμε όμως να κινούνται και αρκετές Ευρωπαϊκές εταιρίες. Λένε τι μισθό δίνουν, έτσι ώστε να προσελκύσουν τα καλύτερα ταλέντα.

Ωστόσο, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη δυσαρέσκεια και παραιτήσεις, καθώς οι εργαζόμενοι «εντοπίζουν ανισότητες» μεταξύ τους, σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων ανθρώπων Visier. Το φαινόμενο δεν είναι κάτι νέο. Αλλά έως τώρα οι μισθοί ήταν… κάτι πιο κρυφό από τους εργαζόμενους, καθώς δεν είχαν πολλές πληροφορίες για τους μισθούς των συναδέλφων τους.

Έρευνα της Visier που μελέτησε τα στοιχεία για 18 εκατ. εργαζόμενους σε 75 χώρες, έδειξε ότι όταν μια εταιρεία δεν εντοπίζει το πρόβλημα εγκαίρως και δεν λαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπισή του, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε «περισσότερες και γρηγορότερες παραιτήσεις».

Όπως δήλωσαν οι Αμερικανοί σε μία έρευνα της ResumeBuilder.com, περίπου ένας στους 20 θα παραιτηθεί εάν διαπιστώσει ότι κερδίζει λιγότερα από τους συναδέλφους του.

Για να αντιμετωπίσουν το ζήτημα, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προχωρήσουν σε «μισθολογικές προσαρμογές», κάτι διαφορετικό από τις ετήσιες μισθολογικές αυξήσεις, σημειώνει η Andrea Derler της Visier. Ενώ οι ετήσιες μισθολογικές αυξήσεις καθορίζονται συνήθως από παράγοντες όπως οι επιδόσεις της εταιρείας αλλά και οι επιδόσεις ενός μεμονωμένου εργαζόμενου ή της ομάδας του, οι μισθολογικές προσαρμογές στοχεύουν σε συγκεκριμένα πρόσωπα και συνυπολογίζουν τον «κίνδυνο αποχώρησής» τους.

Η Visier διαπίστωσε ότι οι υπάλληλοι των οποίων οι μισθοί δεν έχουν προσαρμοστεί με βάση εκείνους που λαμβάνουν οι νεοπροσληφθέντες συνάδελφοί τους μέσα σε έξι μήνες, παραιτούνται 1,8 φορές γρηγορότερα από εκείνους που είδαν μισθολογική προσαρμογή μέσα στον πρώτο μήνα. «Αυτό δείχνει πως είναι σημαντικό να διαβεβαιώνονται οι εργαζόμενοι ότι παρά τις νέες προλήψεις, η εταιρεία εκτιμά ακόμα την αξία τους», σημειώνει η Derler.

«Όλοι το έχουμε βιώσει: Όταν ένα νέο μέλος μπαίνει σε μια ομάδα, τα ήδη υπάρχοντα μέλη επηρεάζονται, απλά γιατί η δουλειά και οι αρμοδιότητες ανακατεύονται, ενώ η εκπαίδευση εν μέρει στηρίζεται σε εκείνους που βρίσκονται στις θέσεις περισσότερο καιρό».

Τι πρέπει να κάνεις όμως αν διαπιστώσεις ότι ένας συνάδελφος σου παίρνει περισσότερα χρήματα από εσένα; Εδώ είναι 3 κινήσεις που θα σε βοηθήσουν όπως τις παραθέτει στο CNBC η Andrea Derler, principal of research & value της Visier.

1. Συγκρίνετε τον μισθό σας… εκεί έξω

Ενημερωθείτε για το πόσο αξίζει η δουλειά που κάνετε στη θέση σας, τόσο στην εταιρεία σας όσο και σε άλλους παρόμοιους Οργανισμούς. Συγκεντρώστε πληροφορίες για του μισθούς που «παίζουν» στην αγορά σχετικά με τον ρόλο σας και την εμπειρία που απαιτείται, μέσω πλατφορμών όπως το Glassdoor και το LinkedIn.

2. Αποδείξτε την αξία σας στην εταιρεία

Κάντε μια λίστα με συγκεκριμένα points για να δείξετε πως η εργασία σας το περασμένο έτος πρόσθεσε αξία και οδήγησε στην επιτυχία του Οργανισμού σας, της ομάδας σας και του διευθυντή σας. Αντί να αναφέρετε τι κάνατε, δείξτε πώς αυτό που κάνατε έκανε θετική διαφορά.

3. Ξεκινήστε μια φιλική διαπραγμάτευση με τον εργοδότη σας

Με βάση τις πληροφορίες που έχετε συγκεντρώσει στα προηγούμενα βήματα, καταλήξτε σε ένα εύρος ποσοστιαίας αύξησης που θα σας ικανοποιούσε. Δηλώστε το ξεκάθαρα και σταθερά — και υποστηρίξτε το με τη λίστα των επιτευγμάτων σας.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 × 1 =