αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΑνακάλυψαν ηλεκτρική μπαταρία για ΙΧ που φορτίζει μέσα σε μόλις 10 λεπτά

Ανακάλυψαν ηλεκτρική μπαταρία για ΙΧ που φορτίζει μέσα σε μόλις 10 λεπτά

Μια επανάσταση στον τομέα των ηλεκτρικών οχημάτων πρόκειται να λάβει χώρα στο άμεσο μέλλον. Κάποιοι μηχανικοί ανακάλυψαν μια νέα μέθοδο, που επιτρέπει την επαναφόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε μόλις 10 λεπτά. Πρόκειται για μια νέα μπαταρία.

Προς το παρόν, χρειάζεται κάτι παραπάνω από μια ώρα για την πλήρη επαναφόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων. Το original μοντέλο Tesla S χρειάζεται 75 λεπτά για να φορτιστεί πλήρως.

Ο νέος αποτελεσματικός τρόπος φόρτισης ανακαλύφθηκε από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Pennsylvania. Οι ερευνητές ανέπτυξαν μια μπαταρία ιόντων λιθίου, η οποία μπορεί να να επιτρέψει σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο να διανύσει 200 ​​έως 300 μίλια οδήγησης με μόλις 10 λεπτά φόρτισης.

«Εκτός από τη γρήγορη φόρτιση, ο σχεδιασμός αυτός μας επιτρέπει να περιορίσουμε το χρόνο έκθεσης της μπαταρίας στην αυξημένη θερμοκρασία φόρτισης, παρέχοντας, έτσι, μεγάλη διάρκεια ζωής», δήλωσε ο Chao-Yang Wang, ανώτερος μηχανικός στο Πανεπιστήμιο της Pennsylvania, που συμμετείχε στο project.

«Το κλειδί είναι να πραγματοποιηθεί η γρήγορη θέρμανση. Διαφορετικά, η μπαταρία θα παραμείνει σε υψηλές θερμοκρασίες για πολλή ώρα, προκαλώντας σοβαρή υποβάθμιση… Η 10λεπτη φόρτιση θα είναι εφικτή στο άμεσο μέλλον και είναι απαραίτητη για τα ηλεκτρικά οχήματα».

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η διαδικασία φόρτισης μπορεί να είναι τόσο γρήγορη χωρίς να προκαλεί ζημιά στη μπαταρία. Με τα νέα δεδομένα θα επιτρέπονται έως και 2.500 κύκλοι φόρτισης.

Ο νέος επαναστατικός τρόπος φόρτισης αποκαλύπτεται μόλις λίγες εβδομάδες μετά την απονομή του βραβείου Νόμπελ Χημείας 2019 στους εφευρέτες της πρώτης μπαταρίας ιόντων λιθίου.

Τρεις μεγάλοι ερευνητές, οι John Goodenough, Stanley Whittingham και Akira Yoshino ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν την πρώτη εμπορικά βιώσιμη μπαταρία ιόντων λιθίου, που παράχθηκε το 1985. Πλέον, οι μπαταρίες αυτές χρησιμοποιούνται παντού, σε κινητά, φορητούς υπολογιστές, αυτοκίνητα κλπ.

Οι ερευνητές δουλεύουν συνεχώς για τη βελτίωση του χρόνου φόρτισης. Μετά τη σημαντική μείωση από 75 σε 10 λεπτά, οι ειδικοί ελπίζουν να κάνουν εφικτή την πλήρη φόρτιση σε μόλις 5 λεπτά.

«Αυτό θα απαιτήσει εξαιρετικά σταθερούς ηλεκτρολύτες και ενεργά υλικά πέρα από την αυτο-θερμαντική δομή που έχουμε ήδη εφεύρει.»

Πηγή: secnews.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

ten − 7 =