αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Αναβρασμός» στο εσωτερικό της Creta Farms για τα 11,6 εκατ. ευρώ

«Αναβρασμός» στο εσωτερικό της Creta Farms για τα 11,6 εκατ. ευρώ

Αποδείξεις ότι είχε χρηματοδοτήσει την Creta Farms με το ποσό των 11,6 εκατ. ευρώ, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την αποπληρωμή μέρους του τραπεζικού δανεισμού της εταιρίας, φέρεται πως έχει ο Κωσταντίνος Δομαζάκης, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα ευρήματα του ελεγκτικού οίκου KPMG που ανέλαβε να πραγματοποιήσει τον ειδικό έλεγχο περιλαμβάνονται και σχετικά παραστατικά. Υπενθυμίζεται ότι στις 2 Απριλίου 2019, ο Κωνσταντίνος Δομαζάκης, απέστειλε επιστολή προς τον Ορκωτό Ελεγκτή της Εταιρείας με την οποία ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος είχε χρηματοδοτήσει την εταιρία με κεφάλαια ύψους 11,6 εκ. κατά τα έτη 2005 – 2006. Τα χρήματα αυτά δεν είχαν αποτυπωθεί σωστά στις λογιστικές καταστάσεις της Creta Farms, δημιουργώντας πολλά ερωτηματικά για την κατάσταση στην εταιρία και τον τρόπο διοίκησης.

Όλα αυτά προκάλεσαν την παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που αποφάσισε να αναστείλει χτες την διαπραγμάτευση της μετοχής.

Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα δεν αναγνωρίζεται από την διοίκηση της εταιρείας η καταβολή αυτού του ποσού ενώ σε ότι αφορά τη διένεξη μεταξύ των δύο αδερφών, η οποία είναι σε εξέλιξη εδώ και αρκετούς μήνες, οι δυο αδερφοί Κωνσταντίνος και Μανώλης Δομαζάκης με ανακοίνωση τους διέψευδαν τα σενάρια κάνοντας μάλιστα λόγο για παραπληροφόρηση.

Η κόντρα μεταξύ των δυο αδερφών που ελέγχουν την εισηγμένη είναι ευρύτερη και πληροφορίες αναφέρουν για μηνύσεις και αγωγές και για άλλα θέματα, Η πλευρά του Κωνσταντίνου καταλογίζει κακοδιαχείριση και πολλές κακές επιλογές οι οποίες έχουν επιδεινώσει την χρηματοοικονομική κατάσταση της εταιρίας.

Σημειώνεται ότι το 2018 η Creta Farms πέτυχε σημαντική αύξηση πωλήσεων ωστόσο η χρήση έκλεισε με ζημιές προ φόρων 15,5 εκατ. ευρώ.

Αναλυτές σημειώνουν ότι η εταιρία τα τελευταία χρόνια έχει περάσει από μεγάλες περιπέτειες, ενώ πολλές κακές επιλογές έχουν επιβαρύνει την οικονομική της κατάσταση, ωστόσο διαθέτει εξαιρετικά προϊόντα και με μια καλύτερη και αποτελεσματικότερη διοίκηση θα μπορούσε να ανακτήσει τη δυναμική της.

Από κοντά παρακολουθούν τις εξελίξεις οι πιστώτριες τράπεζες οι οποίες τον περασμένο Μάιο προχώρησαν σε εκτεταμένη αναδιάρθρωση του δανεισμού της εταιρείας, ο οποίος κατά την 30/6/2018 ανερχόταν σε 109,42 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η Creta Farms το Μάιο του 2016 υπέγραψε συμφωνία χρηματοδότησης ύψους 15 εκατ. ευρώ, πενταετούς διάρκειας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Η εικόνα των αποτελεσμάτων το 2018

Οι πωλήσεις του Ομίλου ανήλθαν σε 117,8 εκ. ευρώ εμφανίζοντας αύξηση 9% σε σχέση με τη χρήση 2017. Τα EBITDA του Ομίλου ανήλθαν σε ζημιές 899 χιλ. ευρώ, έναντι 13 εκατ. ευρώ το 2017.

Το αποτέλεσμα προ φόρων για τον Όμιλο ήταν ζημιές ύψους 15,4 εκατ. ευρώ, έναντι μικρής κερδοφορίας (67 χιλ. ευρώ) στη χρήση 2017.

Επίσης εντός της χρήσης υπήρξε αύξηση του δανεισμού του Ομίλου κατά 3 εκατ. ευρώ περίπου ο οποίος ανήλθε στα 109,5 εκατ. ευρώ από 106,8 εκατ ευρώ το 2017.

Σύμφωνα με την διοίκηση της εταιρείας, το 2018 η αγορά των αλλαντικών κινήθηκε με αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης σε αξία πωλήσεων, σημειώνοντας πτώση κατά 2% σε σχέση με το 2017. Ωστόσο, η εταιρεία κατάφερε όχι μόνο να διατηρήσει το ηγετικό της μερίδιο στην κατηγορία αλλά και να σημειώσει αύξηση πωλήσεων κατά 9%, λόγω των νέων καινοτόμων προϊόντων στην κατηγορία των αλλαντικών και του νωπού χοιρινού κρέατος καθώς και λόγω της εισόδου της στην αγορά του ψητοπωλείου και του κατεψυγμένου προψημένου γύρου

Επίσης μέσα στο 2018 η Creta Farms μετά από από συνεχόμενη απουσία πολλών ετών, επανατοποθέτησε τα προϊόντα της στα ράφια της λιανεμπορικής εταιρείας Δ. ΜΑΣΟΥΤΗΣ που αποτελεί τη μεγαλύτερη αλυσίδα της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας και μετρά 333 καταστήματα πανελλαδικά.

Για τους πρώτους μήνες του 2019 η Creta Farms καταγράφει ρυθμό ανάπτυξης 2% στην ώριμη αγορά των αλλαντικών και με σχεδόν 3πλάσιο ρυθμό, σε σχέση με την αγορά, στην κατηγορία των κατεψυγμένων κρεατοσκευασμάτων (113% vs 40%).

Όντας ο μεγαλύτερος παραγωγός χοιρινού κρέατος της χώρας και ηγέτης της κατηγορίας αλλαντικών με μερίδιο που ξεπερνά το 26% σε αξία πωλήσεων, οι στόχοι για το 2019 περιλαμβάνουν την περαιτέρω ενίσχυση της ηγετικής της παρουσίας στην αγορά αλλαντικών με νέα καινοτόμα προϊόντα, την περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς του προψημένου γύρου στο οργανωμένο λιανεμπόριο και στο κανάλι του HO.RE.CA., τη μεγαλύτερη διείσδυση στην αγορά του ψητοπωλείου που εκτιμάται σε 1 δισ. ευρώ καθώς και τη δυναμική είσοδο σε νέες κατηγορίες τροφίμων όπως αυτή των σαλατών με διαφοροποιημένα προϊόντα υψηλής διαθρεπτικής αξίας.

Στην αγορά των αλλαντικών, συνεχίζει την επέκταση των σημείων διανομής της νέας σειράς CRETA FARMS ΧΩΡΙΣ, αλλαντικά χωρίς συντηρητικά, χρωστικές, πρόσθετα και γλουτένη, ενώ παράλληλα ετοιμάζει να λανσάρει και νέα καινοτομικά προϊόντα που θα διευρύνουν τη γκάμα της νέας σειράς τόσο στον πάγκο των αλλαντικών όσο και στο ράφι.

Επιπρόσθετα, συνεχίζει να δίνει έμφαση στην ενίσχυση της παρουσίας της με το brand name «Εν Ελλάδι», τόσο στο Retail, σε αλυσίδες μικρού και μεσαίου μεγέθους όσο και στο κανάλι του HO.RE.CA, αναπτύσσοντας διαρκώς σημεία διανομής. Στην αγορά της κατάψυξης του οργανωμένου λιανεμπορίου, επενδύει στην ανάπτυξη της κατηγορίας του κατεψυγμένων προψημένων κρεατοσκευασμάτων τόσο με έντονο επικοινωνιακό πλάνο όσο και με το σχεδιασμό νέων γευστικών Εν Ελλάδι προϊόντων που θα πλαισιώσουν τη γκάμα των κατεψυγμένων προψημένων γύρων και θα την εδραιώσουν σε ηγέτη της κατηγορίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά το πολύ πετυχημένο λανσάρισμα των Εν Ελλάδι κατεψυγμένων προψημένων γύρων, το μερίδιο της εταιρίας στην κατηγορία, εκτοξεύθηκε από το 23,8% στο 36,1%.

Σε ότι αφορά τις επενδύσεις στο εξωτερικό, ο Όμιλος έχει αναπροσαρμόσει τη στρατηγική του. Έχει σχεδιαστεί δυναμική προώθηση νέων κωδικών στην Κυπριακή αγορά μέσω της «Creta Farm Cyprus LTD» και αναδιοργάνωση των λειτουργιών της, ενώ σχεδιάζεται και η περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας της στη Ρουμανία.

Πηγή: Economistas.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

20 − nine =