αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑλλαγές στο ΦΠΑ από την 1η Ιουλίου και ακριβότερες e-αγορές

Αλλαγές στο ΦΠΑ από την 1η Ιουλίου και ακριβότερες e-αγορές

Όσοι ψώνισαν… ψώνισαν φθηνά με e-shopping από το εξωτερικό: Από την ερχόμενη Πέμπτη 1 Ιουλίου οι κανόνες αλλάζουν και όσοι συνήθιζαν να κάνουν on-line αγορές από τρίτες χώρες, ακόμη και για μικροπράγματα, καλό θα είναι να ξέρουν πως τα προϊόντα θα τα παραλαμβάνουν… λίγο πιο ακριβά. Και αυτό γιατί οι χρεώσεις των προϊόντων θα γίνονται με τον ελληνικό ΦΠΑ και όχι εκείνον της χώρας προέλευσης.

Τι αλλάζει στο ηλεκτρονικό εμπόριο
Μάλιστα, η επιβολή ΦΠΑ στα μικροδέματα σχετίζεται με τον χρόνο εισόδου τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι ανεξάρτητη από τον χρόνο της ηλεκτρονικής παραγγελίας ή την έναρξη αποστολής από τον πωλητή. Συνεπώς, μεμονωμένοι εισαγωγείς ή ταχυδρομικές εταιρείες, που εισάγουν από 1.7.2021 μικροδέματα στη χώρα μας, ανεξαρτήτως ποσού, οφείλουν να τηρήσουν την προβλεπόμενη τελωνειακή διαδικασία και να καταβάλουν – κατά περίπτωση, ανάλογα με το είδος του αγαθού- τον ΦΠΑ, που ισχύει.
Με την εφαρμογή της σχετικής Ευρωπαϊκής Οδηγίας για το ΦΠΑ σε ηλεκτρονικές συναλλαγές (e-commerce), από 1η Ιουλίου όλα τα δέματα, συμπεριλαμβανομένων και των δεμάτων μικρής αξίας θα υπόκεινται σε ΦΠΑ και σε έξοδα εκτελωνισμού. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, οι καταναλωτές θα επιβαρυνθούν με τον συντελεστή ΦΠΑ που ισχύει στη χώρα (24% ή 13% ή 6%), αναλόγως του είδους του αγαθού, επιπλέον των εξόδων εκτελωνισμού, τα οποία έως τώρα ήταν μηδενικά.

Έτοιμη ηλεκτρονική πλατφόρμα για τον ΦΠΑ
Για την εφαρμογή των νέων κανόνων και τη διευκόλυνση της επιχειρηματικής κοινότητας και των συναλλασσόμενων, η ΑΑΔΕ ανέπτυξε τη νέα πλατφόρμα One Stop Shop. Αναλυτικά:

Α. One Stop Shop (OSS)
1. Η νέα ψηφιακή εφαρμογή OSS
Το OSS επιτρέπει στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και προμήθειας αγαθών να εγγραφούν για σκοπούς ΦΠΑ σε ένα μόνο κράτος- μέλος (κ-μ) της ΕΕ, στο οποίο αποδίδουν και τον ΦΠΑ που αφορά τα άλλα κ-μ, για:
– όλες τις «διασυνοριακές» υπηρεσίες,
– τις εντός ΕΕ πωλήσεις αγαθών από απόσταση, και
– ορισμένες εγχώριες πωλήσεις αγαθών.

2. Νέο πανευρωπαϊκό κατώφλι για τις «πωλήσεις από απόσταση»
Καθιερώνεται νέο, για όλη την ΕΕ, κατώφλι 10.000 ευρώ, για τις πωλήσεις από απόσταση, κάτω από το οποίο:
– οι τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές υπηρεσίες και ηλεκτρονικά παρεχόμενες υπηρεσίες (TBE) και
– οι πωλήσεις από απόσταση εντός της ΕΕ,
– θα φορολογούνται, κατά γενικό κανόνα, στο κ-μ εγκατάστασης του προμηθευτή και όχι στον τόπο κατοικίας του καταναλωτή.

3. Οnline ηλεκτρονικές πλατφόρμες
Ειδικές ρυθμίσεις θεσπίζονται για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν online ηλεκτρονικές πλατφόρμες, έτσι ώστε αυτές να μπορούν να αντιμετωπιστούν ως οιονεί προμηθευτές (“deemed suppliers”) των αγαθών και να καθίστανται υπόχρεες για την απόδοση του ΦΠΑ.
Στην εφαρμογή OSS μπορούν να εγγραφούν πάροχοι υπηρεσιών /προμηθευτές αγαθών και ηλεκτρονικές πλατφόρμες, εγκατεστημένοι εντός και εκτός ΕΕ.

Β. One stop shop εισαγωγών (IOSS)
1. Η νέα ψηφιακή εφαρμογή IOSS
Το IOSS επιτρέπει την καταβολή του ΦΠΑ εισαγόμενων προϊόντων μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου, μόνο για αποστολές μέχρι 150 ευρώ και για προϊόντα που δεν υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης (καπνικά, αλκοολούχα και ενεργειακά προϊόντα).
2. Το νέο καθεστώς ΦΠΑ εισαγωγών
Από 1.7.2021, επιβάλλεται ΦΠΑ σε όλες τις εισαγωγές ανεξαρτήτως της αξίας τους και σύμφωνα με τους – κατά περίπτωση – ισχύοντες εθνικούς συντελεστές ΦΠΑ.

3. Οφέλη για προμηθευτές/πωλητές, ηλεκτρονικές πλατφόρμες και αγοραστές/εισαγωγείς
Η εφαρμογή επιτρέπει στους προμηθευτές και στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες που πωλούν εισαγόμενα αγαθά σε τελικούς καταναλωτές στην ΕΕ να συλλέξουν, να δηλώσουν και να καταβάλουν τον ΦΠΑ στην υπηρεσία μίας στάσης, αντί της καταβολής του ΦΠΑ από τον αγοραστή (εισαγωγέα) κατά τη στιγμή εισαγωγής των αγαθών στην ΕΕ, όπως ίσχυε έως 30.6.2021 για τα αγαθά αξίας μεγαλύτερης των 22 ευρώ.
Η εφαρμογή καθιστά ευκολότερη τη διαδικασία και για τον αγοραστή (εισαγωγέας), ο οποίος επιβαρύνεται με ΦΠΑ κατά τη στιγμή της διαδικτυακής αγοράς, χωρίς να απαιτείται η εκ μέρους του διαδικασία καταβολής ΦΠΑ κατά τη στιγμή της εισαγωγής.
Στην εφαρμογή μπορούν να εγγραφούν πωλητές και ηλεκτρονικές πλατφόρμες εγκατεστημένες στην ΕΕ. Επίσης, μπορούν να εγγραφούν και μη εγκατεστημένοι στην ΕΕ μέσω του ορισμού ενδιάμεσου φορέα εγκατεστημένου στην ΕΕ για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων ΦΠΑ.

Πηγή: Enikonomia.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 × 5 =