αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑλλαγές στις μεταβιβάσεις ακινήτων από τον επόμενο μήνα

Αλλαγές στις μεταβιβάσεις ακινήτων από τον επόμενο μήνα

Έρχεται “λίφτινγκ” από τον επόμενο μήνα στο πλαίσιο που αφορά στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Μερικές από αυτές τις αλλαγές είναι μεταξύ άλλων είναι εξής:

1. Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ

Σε εφαρμογή αναμένεται να τεθεί από την 1η Ιουνίου 2023 το πιστοποιητικό του ΕΝΦΙΑ. Αυτό θα λειτουργεί ως εξής:

  •  Σε κάθε εκποιητική δικαιοπραξία για τη μεταβίβαση ακινήτων με επαχθή αιτία ή τη σύσταση εμπράγματου δικαιώματος επ’ αυτού, το πιστοποιητικό αυτό θα πιστοποιεί μόνο ότι το συγκεκριμένο ακίνητο θα περιλαμβάνεται στη δήλωση ΕΝΦΙΑ των 5 προηγουμένων της μεταβίβασης ετών ή 6 εάν έχει ήδη εκδοθεί ο φόρος του τρέχοντος έτους και όχι ότι έχει καταβληθεί ο αναλογών φόρος για το συγκεκριμένο ακίνητο και ότι έχει ρυθμιστεί ο ΕΝΦΙΑ των υπόλοιπων ακινήτων για τα έτη αυτά, όπως ίσχυε ως τώρα.
  • Σε κάθε περίπτωση μεταβίβασης ακινήτου με επαχθή αιτία δεν θα είναι απαραίτητη η προσάρτηση στο μεταβιβαστικό συμβόλαιο του πιστοποιητικού που θα πιστοποιεί την ολοσχερή εξόφληση των επιμεριστικά αναλογούντων στο ακίνητο φόρων κληρονομιάς, δωρεάς-γονικής παροχής. Αυτό αφορά δηλαδή κάθε περίπτωση πώλησης ακινήτου.
  • Για να αποκλειστεί η μεταβίβαση με επαχθή αιτία (πώληση) αδήλωτων ακινήτων, θα γίνεται υποχρεωτική μνεία από τον συμβολαιογράφο στο συμβόλαιο που συντάσσει περί υποβολής της οικείας δήλωσης φόρου ανάλογα με την αιτία κτήσης του μεταβιβαζόμενου ακινήτου

2. Αυτόματη συμπλήρωση του Ε9

Τα στοιχεία των ακινήτων θα αντλούνται αυτόματα από την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ ” myProperty ” μέσω μιας νέας ψηφιακής εφαρμογής η δήλωση Ε9 που θα συμπληρώνεται. Επίσης επισημαίνεται πως ο φορολογούμενος πριν υποβάλει δήλωση φόρου μεταβίβασης ή δήλωση δωρεάς ή γονικής παροχής ακινήτου θα πρέπει πρώτα να επικαιροποιήσει τα στοιχεία του σπιτιού που μεταβιβάζεται στο Περιουσιολόγιο – Ε9 μέχρι και στο επόμενο, της μεταβίβασης, έτος. Αυτό ισχύει και για την υποβολή δήλωσης φόρου κληρονομιάς ακινήτου. Δηλαδή, οι φορολογούμενοι πριν υπογράψουν συμβόλαια θα πρέπει πρώτα να ελέγξουν τα στοιχεία του ακινήτου που μεταβιβάζεται και εάν υπάρχουν λάθη ή παραλείψεις, τότε θα πρέπει να διορθωθούν.

Η εφαρμογή 

Μια ψηφιακή δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) με τις απαιτούμενες εισαγωγές, μεταβολές και διαγραφές στοιχείων ακινήτων θα δημιουργείται αυτόματα στην εφαρμογή myProperty μετά την υπογραφή του συμβολαίου και την ανάρτησή του από τον συμβολαιογράφο.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι φορολογούμενοι δεν θα χρειάζεται να τροποποιούν οι ίδιοι τα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας τους στο Ε9  όταν προχωρούν σε κάποια αγοραπωλησία, γονική παροχή ή δωρεά ακινήτου ή όταν κληρονομούν ακίνητα. Με βάση τα στοιχεία των δηλώσεων μεταβίβασης ακινήτων που υποβάλλονται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά θα ενημερώνεται αυτόματα το Ε9.

3. Οι  δηλώσεις Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων και Φόρου δωρεάς και γονικής παροχής

Στο σκαριά της ΑΑΔΕ βρίσκεται η ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων για περιπτώσεις ματαίωσης και ακύρωσης μεταβίβασης, μεταβίβασης σε εκτέλεση προσυμφώνου, ανταλλαγής ακινήτων, άρσης απαλλαγής ΦΜΑ για την αγορά πρώτης κατοικίας, και συνένωσης ακινήτων αλλά και η ψηφιακή υποβολή δηλώσεων Φόρου δωρεάς και γονικής παροχής για τροποποιητικές δηλώσεις. Υπενθυμίζεται πως οι παραπάνω δηλώσεις υποβάλλονται χειρόγραφα στην Εφορία.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twelve + 7 =