αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΑλλαγές για όσους έχουν μπλοκάκι: Θα πληρώνουν μια φορά εισφορές, ακόμα κι αν έχουν πολλούς εργοδότες

Αλλαγές για όσους έχουν μπλοκάκι: Θα πληρώνουν μια φορά εισφορές, ακόμα κι αν έχουν πολλούς εργοδότες

Ένα “πακέτο” ασφαλιστικών εισφορών θα πληρώνουν όσοι κόβουν “μπλοκάκι” σε πάνω από δύο εργοδότες.

Αυτό θα προβλέπει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο θα φέρει στη δημοσιότητα ο υπουργός Εργασίας, κ. Γιάννης Βρούτσης, την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως οι “μπλοκάκηδες” οι οποίοι απασχολούνται σε περισσότερους από δύο επιχειρήσεις (δηλ. 3, 4, 5 κ.λπ.) θα συνεχίσουν, με βάση και το νέο “καθεστώς” που θα ισχύσει από φέτος (αφού ψηφισθεί το αναμενόμενο νομοσχέδιο), να θεωρούνται από τα Ταμεία ως ελεύθεροι επαγγελματίες, όπως ισχύει και με βάση το υφιστάμενο σύστημα του νόμου Κατρούγκαλου.

Ωστόσο, σε αντίθεση με το τι προβλέπει ο ν. Κατρούγκαλου, δηλαδή την υποχρέωση καταβολής εισφορών για κάθε εισόδημα με “μπλοκάκι” για καθέναν από τους εργοδότες, το αναμενόμενο νομοσχέδιο θα προβλέπει την υποχρέωση καταβολής εισφορών μόνο για μία από τις 3 και πάνω δραστηριότητες.

Βασική προϋπόθεση, όμως, για την απαλλαγή από εισφορές των εν λόγω απασχολούμενων για την αμοιβή τους από τον 2ο, 3ο κ.λπ. εργοδότη θα είναι η πληρωμή, κάθε μήνα, εισφορών κατ’ ελάχιστον 252 ευρώ.

Οι εισφορές αυτές θα αντιστοιχούν στο δεύτερο επίπεδο της σχεδιαζόμενης κλίμακας των εισφορών, η οποία θα ισχύσει από φέτος για τους ελευθέρους επαγγελματίες.

Η κλίμακα αυτή θα έχει 6 επίπεδα, με το πρώτο να αντιστοιχεί στα 210 ευρώ και το 6ο στα 566 ευρώ.

Η παρέμβαση αναμένεται να ελαφρύνει σημαντικά τους αμειβόμενους με “μπλοκάκι” με πάνω από 2 εργοδότες, καθώς θα τους απαλλάξει από εισφορές, τουλάχιστον κατά 250 ευρώ/μήνα, τις οποίες κατέβαλλαν για την αμοιβή τους από κάθε εργοδότη που είχαν. Συγκεκριμένα, η ελάφρυνση η οποία θα προκύψει, για παράδειγμα, για ένα “μπλοκάκι” με 3 εργοδότες φτάνει περίπου στο 52%-65%. Και αυτό γιατί για τις αμοιβές του από 3 εργοδότες, με βάση το υφιστάμενο “καθεστώς” (ν. Κατρούγκαλου), πρέπει να καταβάλλει κάθε μήνα το ποσό των 525 ευρώ (175 ευρώ/μήνα Χ 3).

Αντί γι’ αυτό, με βάση το σχεδιαζόμενο νέο “καθεστώς”, θα πρέπει να καταβάλλει εισφορές τουλάχιστον 252 ευρώ/μήνα μόνο για τη 1 από τις 3 επιχειρήσεις στις οποίες απασχολείται. Έτσι, θα γλιτώσει 273 ευρώ/μήνα ή 52%. Προφανώς, η ελάφρυνση θα είναι μεγαλύτερη για όποιο “μπλοκάκι” απασχολείται σε 4, 5, 6 κ.λπ. εργοδότες. Για παράδειγμα, όποιο “μπλοκάκι” έχει 4 εργοδότες, πληρώνει με τα υφιστάμενα δεδομένα, κατ’ ελάχιστον 700 ευρώ/μήνα (175 ευρώ/μήνα Χ 4). Με το σχεδιαζόμενο σύστημα, θα πληρώνει μόνο 252 ευρώ. Δηλαδή θα γλιτώσει 448 ευρώ/μήνα ή 64%.

Όσον αφορά όσους αμείβονται με μπλοκάκι με έως 2 εργοδότες (1, 2), παρά τις περί αντιθέτου αρχικούς σχεδιασμούς θα συνεχίσουν να υπάγονται στο υφιστάμενο “καθεστώς”, δηλαδή θα μοιράζονται μαζί με τους εργοδότες τους τις εισφορές τους (17,8% εργοδοτικές εισφορές επί των μικτών αποδοχών και περίπου 9% οι εργατικές εισφορές επί των μετά φόρων αποδοχών).

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 − four =