αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑλλάζουν όλα στο ΕΣΠΑ λόγω του Covid-19. Που θα κατευθυνθούν τα χρήματα το 2020

Αλλάζουν όλα στο ΕΣΠΑ λόγω του Covid-19. Που θα κατευθυνθούν τα χρήματα το 2020

Ανατροπές στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ για το τρέχον έτος, επιφέρει η πανδημία, καθώς το σύνολο των πόρων που είχαν προϋπολογισθεί για το 2020 θα κατευθυνθούν σε παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεών της στην οικονομία.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το Euro2day.gr, η απόφαση της Κομισιόν για την «ευέλικτη» χρήση των πόρων του ΕΣΠΑ, σηματοδοτεί το πάγωμα του υφιστάμενου προγραμματισμού και την αναπροσαρμογή των προτεραιοτήτων που είχαν τεθεί και οι όποιες δαπάνες θα γίνονται πλέον με βάση τις ανάγκες που δημιουργούν οι νέες συνθήκες.

Συνεπώς για το 2020 ακυρώνεται ο προγραμματισμός για νέες δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας με τη μορφή που έως τώρα ξέραμε, ενώ σε περιφερειακό επίπεδο «παγώνουν» όσα έργα ή δράσεις είχαν σχεδιαστεί. Πλέον θα προχωρήσουν μόνο τα συμβασιοποιημένα έργα και οι όποιες πληρωμές θα πρέπει να δηλώνεται και να αποδεικνύεται ότι αφορούν ανελαστικές δαπάνες.

Στόχος της κυβέρνησης, είναι τα περίπου 5 δισ. ευρώ που θα κατευθύνονταν φέτος για δράσεις και έργα στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, να διατεθούν μόνο για εξειδικευμένες παρεμβάσεις που σχετίζονται με την πανδημία.

Ωστόσο, παρά την «ταμειακή» διευκόλυνση που παρέχεται στο δημόσιο από την αλλαγή του προγραμματισμού για την άμεση κάλυψη των τρεχουσών αναγκών, είναι βέβαιο πως μεσοπρόθεσμα θα υπάρξουν επιπτώσεις στην ανάπτυξη, καθώς προγραμματισμένα μικρά, αλλά κρίσιμα έργα για τις τοπικές κοινωνίες καθώς και επενδύσεις δεν θα πραγματοποιηθούν.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ποσό που θα κατευθυνθεί από το ΕΣΠΑ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων για την πανδημία, μπορεί να είναι και μεγαλύτερο των 5 δισ. καθώς σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) το ύψος των μη συμβασιοποιημένων, πόρων ανέρχεται στα περίπου 8 δισ. ευρώ.

Μόνο με έγκριση του ΥΠΑΝ

Η αλλαγή των προτεραιοτήτων του ΕΣΠΑ για το τρέχον έτος, κοινοποιήθηκε με επιστολή του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη και του γενικού γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρη Σκάλκου προς όλους τους εμπλεκόμενους (διαχειριστικές αρχές και περιφέρειες).

Όπως αναφέρεται στην επιστολή οι δράσεις που έχουν ξεκινήσει και υλοποιούνται (συμβασιοποιημένα έργα) θα πρέπει να συνεχιστούν με το μέγιστο δυνατό ρυθμό υλοποίησης προκειμένου να εξασφαλιστεί η εμπρόθεσμη ολοκλήρωσή τους εντός της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου και να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή απορρόφηση των πιστώσεων για το τρέχον έτος 2020.

Ωστόσο, οι δράσεις που δεν έχουν ακόμα συμβασιοποιηθεί, αλλά υπάρχουν επαρκείς λόγοι άμεσης προώθησής τους, θα πρέπει να γνωστοποιηθούν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ με κοινοποίηση στην Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού της Εφαρμογής (ΕΥΣΕ) προκειμένου να λάβουν σύμφωνη γνώμη.

Ο προγραμματισμός εξειδικεύσεων, προσκλήσεων, εντάξεων κλπ για τέτοιες δράσεις και εφόσον αυτές αποτελούν ανελαστικές υποχρεώσεις/δεσμεύσεις θα πρέπει να γνωστοποιηθούν στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

fourteen + thirteen =