αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑλλάζουν τα δεδομένα στις κατασχέσεις: Μόνο τα απολύτως απαραίτητα πράγματα δεν θα «πειράζονται»

Αλλάζουν τα δεδομένα στις κατασχέσεις: Μόνο τα απολύτως απαραίτητα πράγματα δεν θα «πειράζονται»

Εγκύκλιο εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, σύμφωνα με την οποία επέρχονται αλλαγές στον τρόπο διενέργειας κατασχέσεων για όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία.

Μία από τις σημαντικές αλλαγές είναι ότι καταργούνται κατηγορίες ακατάσχετων, με αποτέλεσμα να εξαιρούνται πλέον από την κατάσχεση τα πράγματα που είναι απολύτως απαραίτητα για τις στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσης του οφειλέτη και της οικογένειάς του. Ο ΚΕΔΕ ορίζει στο άρθρο 17 τα ακατάσχετα κινητά πράγματα. Αυτό στην ουσία σημαίνει πως μόνο τα απολύτως απαραίτητα δεν θα “πειράζονται”.

Επίσης, τα κατασχεμένα ακίνητα που βγαίνουν στο σφυρί, θα γίνεται η εκτίμησή τους με βάση την εμπορική αξία αυτών κατά τον χρόνο κατάσχεσης, που θα είναι και η τιμή πρώτης προσφοράς. Μέχρι σήμερα ίσχυε η εκτίμηση του επιμελητή ή του πραγματογνώμονα και δεν μπορούσε να είναι μικρότερη της αντικειμενικής αξίας.

Όπως σημειώνει το enikonomia.gr, πλέον επιτρέπονται πολλαπλές κατασχέσεις επί του ίδιου πράγματος, σε αντίθεση με ό, τι ίσχυε μέχρι τώρα. Μειώνεται επίσης, η εγγυοδοσία για τη συμμετοχή σε πλειστηριασμό από το 100% της πρώτης προσφοράς στο 30%.

Θεσπίζεται ακόμη, διαφορετικός τρόπος πλειοδοσίας. Ο πλειστηριασμός γίνεται μόνο με γραπτές σφραγισμένες προσφορές, ενώ οι προφορικές προσφορές υποβάλλονται μόνο αν οι γραπτές προσφορές είναι ίσες.

Μειώνεται το χρονικό διάστημα κατά το οποίο δεν μπορεί να διεξαχθεί πλειστηριασμός ή αναπλειστηριασμός, από 1 έως 31 Αυγούστου, αντί από 1 Αυγούστου έως 15 Σεπτεμβρίου όπως ίσχυε, εκτός αν πρόκειται για πράγματα που μπορεί να υποστούν φθορά, καθώς και όταν πρόκειται για πλειστηριασμό πλοίων ή αεροσκαφών.

Προβλέπεται διαδικτυακή δημοσίευση (ενημέρωση) μέσα από την ιστοσελίδα δημοσιεύσεων του Δελτίου Δικαστικών Δημοσιεύσεων του αποσπάσματος της κατασχετήριας έκθεσης, με επιμέλεια του δικαστικού επιμελητή.

Δείτε εδώ την εγκύκλιο

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four + 13 =