αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΑλλάζουν τα δεδομένα στη χρηματοδότηση των startups μέσω crowdfunding. Και όλα γίνονται πιο απλά

Αλλάζουν τα δεδομένα στη χρηματοδότηση των startups μέσω crowdfunding. Και όλα γίνονται πιο απλά

Μεγάλες αλλαγές στον χάρτη των χρηματοδοτήσεων μικρομεσαίων εταιρειών και νεοφυών επιχειρήσεων φέρνει ο Κανονισμός για τη συμμετοχική χρηματοδότηση (Crowdfunding), που ψήφισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο κανονισμός χρηματοδότησης «από το πλήθος», γνωστός ως Crowdfunding που πέρασε με ευρεία πλειοψηφία στην Οικονομική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υιοθετεί ένα νέο πανευρωπαϊκό πλαίσιο για κάθε επιχείρηση και start-up που εντάσσεται σε μία πλατφόρμα και συλλέγει ζωτικά κεφάλαια.

Αναλυτικότερα, με τον νέο Κανονισμό δημιουργείται – σε πανευρωπαϊκό επίπεδο – η δυνατότητα χρηματοδότησης επιχειρήσεων χωρίς τη συμμετοχή τραπεζών και άλλων μεσαζόντων. Παράλληλα δημιουργείται και το πανευρωπαϊκό πλαίσιο, ώστε κάθε επιχείρηση και startup να μπορεί να εντάσσεται σε μία πλατφόρμα και να συλλέγει ζωτικά κεφάλαια, είτε με μορφή δανεισμού είτε με μορφή μερισμάτων, και που πάροχος των κεφαλαίων μπορεί να είναι όποιος πολίτης επιθυμεί να δανείσει ή να επενδύσει αντί μερίσματος. «Είναι πρακτικά ο πρώτος κανονισμός του πακέτου Fintech, με το οποίο ξανασχεδιάζονται οι χρηματοδοτικές υπηρεσίες και το τραπεζικό σύστημα. Με το crowdfunding κόβεται πρακτικά η εξάρτηση για ρευστότητα από τις τράπεζες, κυρίως σε περιπτώσεις που το τραπεζικό σύστημα είναι αδρανές ή δεν δύναται να παρέχει δάνεια/ρευστότητα, όπως για παράδειγμα στην Ελλάδα», δήλωσε η Εύα Καϊλή.

Παράλληλα αλλάζει και το όριο των χρημάτων που μπορεί να μαζέψει μια επιχείρηση. Από το 1 εκατ. ευρώ που ήταν η αρχική πρόταση της επιτροπής το ποσό μπορεί να φτάσει πλέον και τα 8 εκατ. ευρώ ανά έτος.

Μέριμνα του Κανονισμού ήταν να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις ασφαλούς εμβάθυνσης της αγοράς crowdfunding ως καινοτόμου μοντέλου συλλογής κεφαλαίου για τις επιχειρήσεις, κάτι που θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο με ένα ομοιογενές νομικό πλαίσιο που εξασφαλίζει τους μικρούς επενδυτές, που είναι και οι βασικοί πάροχοι σε αυτό το σχήμα.

Πρόσθετος στόχος, όπως διευκρινίστηκε, δεν ήταν απλά να καλυφθούν οι ανάγκες των startups μόνο σε seed capital, αλλά να υπάρξει κι ένας μηχανιμσός παροχής ρευστότητας για scale up.

«Αυτό θα εξαναγκάσει την αγορά venture capital της Ευρώπης να γίνει πιο ανταγωνιστική» σημείωσε η ευρωβουλευτής και τόνισε ότι το επόμενο βήμα περιλαμβάνει την αξιοποίηση των ICO’s, το ψηφιακό εργαλείο crowdfunding, το οποίο βασίζεται στην τεχνολογία blockchain. «Έχουμε θέσει τις βάσεις ήδη για να προχωρήσουμε ώστε όλες οι επιχειρήσεις, και κυρίως οι νέοι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στους τομείς της τεχνολογίας, να έχουν πρόσβαση γρήγορα και ασφαλώς σε φτηνό χρήμα» συμπλήρωσε.

Στο μεταξύ, άλλο ένα σημαντικό βήμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις startups έγινε με την ψήφιση της Γνωμοδότησης της Επιτροπής Βιομηχανίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη χρήση του blockchain στο διεθνές εμπόριο,, μέσω της οποίας επιτυγχάνεται το πρώτο βήμα για τη δραστική μείωση του κόστους στις διεθνείς εμπορικές διαδικασίες.

Πηγή: Insider.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five × three =