αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑκρίβεια: Νέα άνοδος του πληθωρισμού στο 12% τον Σεπτέμβριο

Ακρίβεια: Νέα άνοδος του πληθωρισμού στο 12% τον Σεπτέμβριο

Νέα αύξηση στο 12% καταγράφει ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο από 11,4% τον Αύγουστο, με όχημα τις τιμές της ενέργειας και το φυσικό αέριο να καταγράφει άνοδο-ρεκόρ κατά 332%.

Εκτός από την εκρηκτική άνοδο του φυσικού αερίου, το πετρέλαιο θέρμανσης το οποίο θα αρχίσει να διανέμεται από το τέλος της εβδομάδας καταγραφεί αύξηση 65,1% προοιωνίζοντας ένα δύσκολο χειμώνα Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος καταγράφει αύξηση 30,5%, ενώ τα καύσιμα και λιπαντικά καταγράφουν αύξηση κατά 17,7% και τα στερεά καύσιμα που φαίνεται να κερδίζουν έδαφος για τον φετινό χειμώνα έχουν αύξηση 16,1%. Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το μισό από την άνοδο του πληθωρισμού του Σεπτεμβρίου ( το 6% από το 12% ) οφείλεται στις αυξήσεις της ενέργειας.

Το υπόλοιπο 6% της ανόδου προέρχεται από τις αυξήσεις βασικών τροφίμων αλλά και των υπηρεσιών που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τις τιμές των καυσίμων. Συγκεκριμένα οι τιμές στα γαλακτοκομικά και τα αυγά είχαν αύξηση 23,3%, το ψωμί και τα δημητριακά 18,4%, τα κρέατα 17,6%, τα έλαια και λίπη 17%, τα αφεψήματα ( καφές, κακάο,τσάι ) 14,3%, τα λοιπά τρόφιμα 12,6% τα λαχανικά 8,7%, η ζαχαρη οι σοκολάτες τα γλυκά και τα παγωτά 6,2% ενώ τα νωπά φρούτα είχαν μείωση της τιμής τους κατά 4,4%.

Στον τομέα των υπηρεσιών έχουμε επίσης αυξήσεις ρεκόρ σε αυτές που επηρεάζονται άμεσα από τις τιμές των καυσίμων. Ειδικότερα, οι τιμές για την μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο είχε αύξηση 58,7%, με ταξί 32,9% και με πλοίο 29,4%. Από τις έμμεσες επιρροές του ενεργειακού κόστους καταγράφεται η αύξηση τιμών κατά 25,8% σε ξενοδοχεία μοτέλ πανδοχεία, κατά 13,9% στις τιμές σε θέατρα και κινηματογράφους κατά 12% στο πακέτο διακοπών και κατά 6,8% στις τιμές σε εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία-κυλικεία. Μεγάλες αυξήσεις κατά 14,6% είχαμε στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού κατά 15,9% στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα κατά 13,7% στα καινούργια αυτοκίνητα, κατά 9,9% στα ανταλλακτικά και τα αξεσουάρ αυτοκινήτου και κατά 6,9% στα μοτοποδήλατα και τις μοτοσυκλέτες.

Εκτός από την ετήσια αύξηση ( δηλαδή στην σύγκριση του Σεπτεμβρίου σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2021 ) ισχυρή αυξητική τάση είχε ο πληθωρισμός και σε μηνιαία βάση αφού ο πληθωρισμός Αυξήθηκε κατά 2,9% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον Αύγουστο.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

9 + 11 =