αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑκρίβεια: Άλμα του πληθωρισμού στο 9,4% τον Απρίλιο στην Ελλάδα

Ακρίβεια: Άλμα του πληθωρισμού στο 9,4% τον Απρίλιο στην Ελλάδα

Σε νέα υψηλά επίπεδα εκτινάχθηκε ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή τον Απρίλιο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat). Ο δείκτης στην Ελλάδα έκανε άλμα στο 9,4% τον Απρίλιο, από 8% τον Μάρτιο και 7,2% τον Φεβρουάριο.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, η Ελλάδα βρίσκεται στην 6η θέση μεταξύ των χωρών μελών της Ευρωζώνης μετά την Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία, Ολλανδία και Σλοβακία που κατέγραψαν τον Απρίλιο πληθωρισμό άνω του 10%.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, δεν αποκλείεται διψήφια άνοδος στο γενικό δείκτη τιμών καταναλωτή Απριλίου που θα ανακοινωθεί σε λίγες ημέρες από την ΕΛΣΤΑΤ (10 Μαΐου). Ο  δείκτης έχει διαφορετική στάθμιση (με βάση τα ελληνικά δεδομένα κατανάλωσης). Αντιθέτως ο εναρμονισμένος της Eurostat βασίζεται σε μία κοινά συμφωνημένη στάθμιση που είναι αναγκαία για να υπάρχει κοινός παρονομαστής. Υπενθυμίζεται πως ο «εθνικός» πληθωρισμός, δηλαδή ο γενικός δείκτης τιμών για τον μήνα Μάρτιο αυξήθηκε κατά 8,9%, έναντι 8% του εναρμονισμένου.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, δήλωσε ότι το διαθέσιμο εισόδημα του πολίτη και ο οικογενειακός προϋπολογισμός έχουν πληγεί σημαντικά και «ροκανίζονται» από τον πληθωρισμό. «Σας προϊδεάζω ότι οι εκτιμήσεις του υπουργείου είναι για μέσο πληθωρισμό που πιθανόν να υπερβεί και το 5,5% το 2022. Άρα μια παγκόσμια τάση αύξησης του πληθωρισμού επιβεβαιώνεται και στη χώρα μας. Πιθανότατα χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά δεν είναι αντικείμενο πανηγυρισμού ή θριαμβολογίας ένας πληθωρισμός της τάξης του 5,5% ετησίως. Αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα», ανέφερε (σ.σ. οι νέες προβλέψεις θα περιλαμβάνονται στον πολυετή προϋπολογισμό που είναι στο δρόμο για τις Βρυξέλλες).

Ήδη το υπουργείο Οικονομικών έχει προχωρήσει σε αναθεώρηση των στόχων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας για φέτος, οι οποίοι θα αποτυπωθούν και στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που κατατίθεται στην Κομισιόν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Σε επίπεδο ευρωζώνης παρατηρείται μικρή συγκράτηση του δείκτη καθώς με τα μέχρι σήμερα στοιχεία που έχουν στείλει προκύπτει άνοδο του δείκτη 7,5%, από 7,4% τον Μάρτιο. Ο πληθωρισμός παραμένει στο υψηλότερο επίπεδο από το 1997.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 × five =