αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑκίνητα: Μπλοκαρισμένες 50.000 μεταβιβάσεις με την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου

Ακίνητα: Μπλοκαρισμένες 50.000 μεταβιβάσεις με την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου

Πάνω από 50.000 μεταβιβάσεις ακινήτων είναι μπλοκαρισμένες στα συμβολαιογραφικά γραφεία γιατί η επιφάνεια, δηλαδή τα τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων, είναι διαφορετικά στην πραγματικότητα από όσα γράφουν τα συμβόλαια.

Ο Μάνος Κρανίδης, Γραμματέας Ενημέρωσης της ΠΟΜΙΔΑ, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι κτίσματα που μετρήθηκαν το 1980 έγιναν με άλλα εργαλεία.

Για παράδειγμα διαμέρισμα που είχε μετρηθεί 80 τ.μ. και τώρα βγαίνει 83 τ.μ. είναι μπλοκαρισμένα. Δεν μπορεί να γίνει γονική παροχή ή πώληση. Και αυτό γιατί απαιτείται η σύμφωνη γνώμη άλλων διαμερισμάτων της πολυκατοικίας.

Οι ιδιοκτήτες ανακαλύπτουν το πρόβλημα όταν έρχεται να μετρήσει τα τετραγωνικά του ακινήτου ο πολιτικός μηχανικός για να εκδώσει την Hλεκτρονική Tαυτότητα που είναι απαραίτητη για κάθε είδους μεταβίβαση. Δηλαδή, οι ιδιοκτήτες αντιμετωπίζουν το πρόβλημα με το τετραγωνικά μόνο σε περίπτωση πώλησης τους ακινήτου, κληρονομιάς ή γονικής παροχής.

Αν πρόκειται για ένα διαμέρισμα σε μια πολυκατοικία, οι ιδιοκτήτες μπορεί να χρειαστεί να «τα βρουν» με τους διπλανούς τους, στον ίδιο όροφο. Αν το ακίνητο του ιδιοκτήτη είναι μεγαλύτερο από ό,τι αναγράφεται στο συμβόλαιο, τότε «μπαίνει στο σπίτι του δίπλα», και αν είναι μικρότερο, τότε το σπίτι του γείτονα είναι μεγαλύτερο. Για κάθε αλλαγή στις επιφάνειες, δηλαδή στα τετραγωνικά του ακινήτου, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να πείσει τον γείτονά του να συνυπογράψουν πράξη τροποποίησης της σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας της πολυκατοικίας που θα μεταγράψουν νόμιμα, με την οποία θα αποκαταστήσουν τα πραγματικά εμβαδά των ιδιοκτησιών τους, για να μπορέσουν στη συνέχεια να κάνουν γονική παροχή στα παιδιά τους ή πώληση. Αν ο γείτονας δεν συμφωνεί ή απλά δεν ενδιαφέρεται ή ζητά ανταλλάγματα για να συνυπογράψει, η ιδιοκτησία είναι μπλοκαρισμένη χωρίς καμία δυνατότητα μεταβίβασής της.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 × 2 =