αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Αισθάνεσαι… άβολα όταν δεν εργάζεσαι»: 4+1 σημάδια που δείχνουν ότι έχεις γίνει εργασιομανής

«Αισθάνεσαι… άβολα όταν δεν εργάζεσαι»: 4+1 σημάδια που δείχνουν ότι έχεις γίνει εργασιομανής

Χαιρόμαστε να είμαστε καλοί στη δουλειά μας. Να προσπαθούμε να αυξάνουμε την παραγωγικότητά μας, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα, να κυνηγάμε τις προαγωγές και να διαπραγματευόμαστε μια αύξηση που έχουμε δικαιωματικά κερδίσει. Αλλά υπάρχει ένα σημείο όπου η εμμονή με τη δουλειά φτάνει να γίνεται μια σοβαρά επιβλαβής συνήθεια.

Πολλές φορές χρησιμοποιούμε τον όρο «εργασιομανής» χωρίς να αντιλαμβανόμαστε τι πραγματικά σημαίνει. Όταν όμως κάποιος πάσχει από εργασιομανία, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τόσο την ψυχική και σωματική του υγεία όσο και τις διαπροσωπικές του σχέσεις.

Η ψυχοθεραπεύτρια, Ana Jovanovic, εξηγεί στο Business Insider μερικά συμπτώματα της εργασιομανίας, τον λόγο που αυτά εκδηλώνονται και κυρίως το πώς μπορεί κανείς να αποκαταστήσει τη συμπεριφορά του.

1. Ένας εργασιομανής αισθάνεται άβολα και ανήσυχα όταν δεν εργάζεται

Μπορεί να μην τους αρέσει η δουλειά τους, αλλά όταν εργάζονται οι εργασιομανείς αισθάνονται ηρεμία, και ότι η ζωή τους έχει δομή και νόημα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αισθάνονται ενοχές και νευρικότητα όταν δεν εργάζονται, υποστηρίζει η Jovanovic. «Χωρίς μια ημερήσια λίστα με πράγματα που έχει να κάνει, ο εργασιομανής μπορεί να αισθάνεται ότι χάνει χρόνο ή ότι ζει χωρίς κάποιο σκοπό», συμπληρώνει. Αν και δεν έχουν πολύ ελεύθερο χρόνο, οι εργασιομανείς σπάνια επιτρέπουν στον εαυτό τους να τον απολαύσουν.

2. Ένας εργασιομανής κάνει τη δουλειά του πρώτη προτεραιότητα

«Για τους εργασιομανείς, η δουλειά μπορεί να είναι πολύ δύσκολη, αλλά το να μην εργάζονται είναι ακόμα πιο δύσκολο», αναφέρει η Jovanovic. Υπογραμμίζει ιδιαίτερα το ότι η υγεία τους περνάει σε δεύτερο πλάνο σε σχέση με τη δουλειά τους. Και αυτή η στρεβλή αντίληψη των προτεραιοτήτων μπορεί να καταλήξει να επηρεάσει την αντίληψή τους για τους άλλους. «Απαξιούν τις προσωπικές προτεραιότητες των άλλων και αντιμετωπίζουν υποτιμητικά τους ανθρώπους που θέτουν άλλες προτεραιότητες πέρα από τη δουλειά», δηλώνει η Jovanovic. Επίσης, οι εργασιομανείς είναι λιγότερο πιθανό να περάσουν χρόνο στο να επικοινωνήσουν με άλλους ανθρώπους- τόσο εντός όσο και εκτός του εργασιακού περιβάλλοντος.

3. Ένας εργασιομανής αφήνει λίγο ή και καθόλου χρόνο για τις άλλες πτυχές της ζωής του

Ο «ελεύθερος χρόνος» δεν είναι και τόσο ελεύθερος για τους εργασιομανείς. Βρίσκονται πάντα διαθέσιμοι για τους συναδέλφους τους και είναι σε θέση να επιστρέψουν στο γραφείο, αν χρειαστεί. Και με τον ελεύθερο χρόνο τους να έχει καταπιαστεί με την δουλειά, είναι πρακτικά αδύνατον να βρουν χρόνο για τις οικογένειες, τους φίλους, τα χόμπι ή ακόμα και τους εαυτούς τους.

4. Ένας εργασιομανής δεν ελέγχει το πρόβλημα

Όπως και οι περισσότεροι εθισμένοι, οι περισσότεροι πραγματικοί εργασιομανείς δεν ισχυρίζονται ότι είναι, αλλά αντίθετα μεταβιβάζουν την ευθύνη στις περιστάσεις. Για παράδειγμα, αναφέρουν ότι χρειάζονται μια προαγωγή ή ότι έχουν μεγάλο φόρτο εργασίας.

5. Ένας εργασιομανής δεν είναι ευτυχισμένος

Οι άνθρωποι που είναι παθιασμένοι με τη δουλειά τους και οι οποίοι διοχετεύουν πολλή ενέργεια σε αυτό που κάνουν δεν είναι εργασιομανείς. Ο λόγος για αυτό, σύμφωνα με την Jovanovic, είναι επειδή οι εργασιομανείς δεν είναι ευτυχισμένοι. «Αισθάνονται αναγκασμένοι να εργάζονται πολλές ώρες. Δεν αφοσιώνονται στη χαρά της εργασίας, αλλά στο να καθησυχάσουν τα αρνητικά συναισθήματα που έχουν όταν δεν εργάζονται». Έτσι, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν το άγχος που τους προκαλείται από την απουσία τους από τη δουλειά, απασχολούνται από την εργασία τους- μέχρι τελικής πτώσης.

Πηγή: Fortune Greece

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

8 + twelve =