αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Αγνοήστε τους επικριτές»: Το BBC παραθέτει τα 6 μυστικά επιτυχίας του Elon Musk

«Αγνοήστε τους επικριτές»: Το BBC παραθέτει τα 6 μυστικά επιτυχίας του Elon Musk

Τα τελευταία 24ωρα έχει βρεθεί στην επικαιρότητα. Ο Elon Musk. Ο οποίος έγινε ο πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο, ξεπερνώντας τον επίσης δισεκατομμυριούχο, Jeff Bezos. Πλέον ο Musk έχει μια περιουσία που ξεπερνά τα 185 δισ. δολάρια. Και φυσικά έχει στα χέρια του εταιρίες όπως η SpaceX, η Tesla, η SolarCity και η Boring Company. Α ναι, είναι και αυτός που θέλει να πάει τον άνθρωπο στον πλανήτη Άρη.

Αλλά τελικά πως κατάφερε να ξεκινήσει από το μηδέν και να φτάσει στην απόλυτη business επιτυχία; Το BBC σε άρθρο του παραθέτει 6 μυστικά επιτυχία του Musk. Κάποια από αυτά μάλιστα, έχουν βγει προς τα έξω μέσα από τα λόγια του ίδιου του Elon Musk.

1# Δεν γίνονται όλα για τα χρήματα. Ναι, ο Musk είναι πολύ πλούσιος. Ωστόσο φαίνεται ότι δεν κινείται με Νο1 στόχο το χρήμα. Ο ίδιος δήλωνε σε συνέντευξη του το 2014 ότι… δεν γνώριζε πόσο πλούσιος είναι. «Δεν είναι σαν να υπάρχει ένας σωρός με μετρητά κάπου», είχε πει. Συμπληρώνοντας: «Απλώς έχω έναν συγκεκριμένο αριθμό ψήφων στην Tesla, και στη SpaceX και στη SolarCity, και η αγορά δίνει αξία σε αυτές τις ψήφους». Ο ίδιος είναι μέτοχος στις συγκεκριμένες εταιρίες και ιδρυτής. Ο Musk ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι κακό να αποκτάς περισσότερο πλούτο «εάν γίνεται με ηθικό και καλό τρόπο», αλλά δεν είναι αυτό που τον οδηγεί.

2# Βρείτε τα πάθη σας. Σκέψου τι θα ήθελες να είναι καλύτερο στον κόσμο εκεί έξω. Ποια είναι η αλλαγή που θα σε ενθουσίαζε. Κάπως έτσι ο Elon Musk ξεκίνησε την SpaceX, γιατί ήταν απογοητευμένος με το διαστημικό πρόγραμμα των ΗΠΑ. Θεωρούσε ότι αυτό δεν ήταν αρκετά φιλόδοξο. Ο Musk ήθελε να στείλει ανθρώπους στον Άρη και να φτιάξει μια βάση στο Φεγγάρι. Ψάχνοντας το περισσότερο, διαπίστωσε ότι όλα αυτά δεν είχαν συμβεί ως τώρα κυρίως επειδή πρόκειται για πολύ ακριβά εγχειρήματα. Έτσι ξεκίνησε την SpaceX, την « φθηνότερη επιχείρηση εκτόξευσης πυραύλων στον κόσμο», όπως σημειώνει το BBC.

3# Think Big. Ένα εντυπωσιακό στοιχείο σε όλα τα projects του Musk, είναι ότι πρόκειται πάντα για πολύ τολμηρές ιδέες. Θέλει να φέρει επανάσταση στην αυτοκινητοβιομηχανία, να αποικίσει τον Άρη, να κατασκευάσει υπερταχεία φουτουριστικά τρένα σε σήραγγες, να ενσωματώσει την τεχνητή νοημοσύνη στον ανθρώπινο εγκέφαλο, και να αναπτύξει τις βιομηχανίες ηλιακής ενέργειας και μπαταριών. Με απλά λόγια, προσπαθεί να πετύχει αυτά που στο μυαλό άλλων ανθρώπων μοιάζουν «απίστευτα». Προσπαθεί να κάνει τα «απίστευτα σενάρια» πραγματικότητα.

4# Να είσαι έτοιμος να πάρεις ρίσκα. Ακόμα και όταν η κατάσταση γίνεται πολύ δύσκολη. Σε παλαιότερο άρθρο μας γράφαμε για μια «άγνωστη» ιστορία πίσω από την SpaceX. Η SpaceX πριν από περίπου 12 χρόνια είχε (σχεδόν) αποτύχει. Τότε ο Musk ήθελε να εκτοξεύσει τον πρώτο του πύραυλο με το όνομα Falcon 1. Και είχε 3 αποτυχημένες προσπάθειες. Αν αποτύγχανε μια ακόμα, η εταιρία θα έφτανε στην οικονομική καταστροφή. Όμως ο ίδιος πήρε το ρίσκο, έκανε την 4η προσπάθεια η οποία ήταν και πετυχημένη. Το 2008. Αμέσως μετά η SpaceX εξασφάλισε ένα συμβόλαιο 1,5 δισ. δολαρίων. Και η εταιρία «εκτοξεύτηκε». Ενώ συνέβαιναν όλα αυτά, ο Musk φυσικά επένδυε όλο και περισσότερα χρήματα. Σε μια ιδέα που σχεδόν κανείς… δεν πίστευε ότι θα έχει επιτυχία.

5# Αγνόησε του επικριτές. Επίσης ένα φαινόμενο με το οποίο έχει έρθει αντιμέτωπος ο Musk. Σε όλη την διάρκεια της διαδρομής του. Όχι μόνο… για τις εκκεντρικές απόψεις που συνήθως εκφράζει μέσα από το Twitter. Αλλά και στο καθαρά business κομμάτι. Όταν ο Musk ξεκίναγε την Tesla ή την SpaceX, ελάχιστοι ήταν αυτοί που προέβλεπαν ότι τα φιλόδοξα σχέδια του θα πετύχουν. Ακόμα και πρώην αστροναύτες προέβλεπαν την αποτυχία της SpaceX, κάνοντας μάλιστα και δημόσιες δηλώσεις.

6# Διασκέδασε το. Ο Elon Musk λέει συνεχώς ότι δουλεύει ασταμάτητα, 120 ώρες κάθε εβδομάδα. Κι όμως, μέσα σε αυτό το πιεστικό πρόγραμμα, ο Musk καταφέρνει να απολαμβάνει όλα αυτά που βιώνει. Ακόμα και τον περασμένο Δεκέμβριο όταν το Starship της SpaceX εξερράγη κατά τη διάρκεια μιας δοκιμής, ο Musk χαρακτήρισε το τεστ ως μια «εντυπωσιακή επιτυχία».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three × 2 =