αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Ίσως ακουστεί ανόητο»: 4+1 φράσεις που οι έξυπνοι άνθρωποι δεν λένε στο γραφείο

«Ίσως ακουστεί ανόητο»: 4+1 φράσεις που οι έξυπνοι άνθρωποι δεν λένε στο γραφείο

Ναι, οι πράξεις παίζουν τον μεγαλύτερο ρόλο. Και στην δουλειά και στην ζωή μας γενικότερα. Ωστόσο, αυτό που επίσης μετρά είναι το τι λες. Ειδικά μέσα σε έναν επαγγελματικό χώρο, όπου οι ισορροπίες μπορεί να είναι πιο λεπτές.

Η παρακάτω λίστα ίσως σε βοηθήσει. Είναι 5 φράσεις που οι έξυπνοι άνθρωποι δεν λένε ποτέ στο γραφείο.

«Το ελπίζω»

Στην καλύτερη των περιπτώσεων σε κάνει να ακούγεσαι σαν ένα άτομο με χαμηλή αυτοπεποίθηση. Ακόμη και για κάτι που δεν είσαι σίγουρος ότι θα συμβεί ή για ένα project που περιέχει ρίσκο, δείξε πως γνωρίζεις και πιστεύεις το αντικείμενό σου. Ξέρεις, οι άνθρωποι σε κρίνουν πολύ συχνά από όλα όσα λες και όχι τόσο από αυτά που κάνεις.

«Δεν μπορώ»

Πολύ συνηθισμένο – κάποια στιγμή στην επαγγελματική σου ζωή μοιραία θα φτάσεις σε αυτό το σημείο. Αλλά διάλεξε προσεκτικά τις λέξεις με τις οποίες θα το πλαισιώσεις. Για παράδειγμα αντί να πεις «Δεν μπορώ να σας έχω έτοιμο το report μέχρι την επόμενη Δευτέρα» σε ένα meeting, θα ήταν πολύ πιο σοφό να το διαφοροποιήσεις σε «Το report θα είναι έτοιμο αμέσως μετά την επόμενη Δευτέρα». Αυτομάτως, μετατρέπεσαι από κάποιον που δεν μπορεί στο ακριβώς αντίθετο. Γενικότερα, φράσεις που ξεκινούν από «δεν» είναι σημαντικό να τις αποφεύγεις.

«Ίσως ακουστεί ανόητο»

Σίγουρα, αν θέλετε να πείτε μια ιδέα ή να δώσετε μια συμβουλή και ξεκινήσετε με αυτήν τη φράση, μειώνετε κατά 50% την αξία της, ακόμα και αν είναι η πιο έξυπνη ιδέα που έχουν ακούσει τελευταία οι συνάδελφοί σας. Μην υποτιμάτε την αξία όσων λέτε, πριν καν ακόμα τα εκφράσετε. Αλλιώς, έτσι θα τα εκλάβουν υποσυνείδητα και οι συνάδελφοί σας. Κάνοντας brainstorming με την υπόλοιπη ομάδα, πείτε ελεύθερα την άποψή σας και μη φοβάστε ότι αυτό που λέτε είναι ανόητο ή λάθος.

«Κάνεις λάθος», «Έχω δίκιο»

Σε μια σύσκεψη όπου συμμετέχουν προϊστάμενοι και συνάδελφοι (παλιοί και νέοι), αποφύγετε βαρύγδουπες δηλώσεις τέτοιου είδους καθώς θα σας κάνουν να φανείτε απόλυτοι. Όταν λέτε σε όποιον εξέφρασε μια άποψη «κάνεις λάθος» μειώνετε τη δουλειά του στα μάτια των υπολοίπων. Αν έχετε διαφορετική άποψη με τον συνομιλητή σας πείτε κάτι του στιλ «Επίτρεψέ μου να εκφέρω μια διαφορετική άποψη» ή «Άφησέ με να σου εκφράσω μια ακόμα γνώμη».

«Έτσι το κάναμε πάντα»

Κακό αν το λες στον εαυτό σου. Ακόμα χειρότερο αν το λες και σε άλλους. Είναι ίσως η φράση που… σκωτώνει την καινοτομία. Και δείχνει οτι μάλλον είσαι κλειστός σε αλλαγές.

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 + seven =