αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΊσως έχεις περάσει από εκεί: Γιατί γίνεται «μάχη» για αυτό το οικόπεδο στο Παλαιό Φάληρο

Ίσως έχεις περάσει από εκεί: Γιατί γίνεται «μάχη» για αυτό το οικόπεδο στο Παλαιό Φάληρο

Μια ιδιαίτερη «μάχη» έχει ανοίξει για το οικόπεδο που βλέπετε στην παραπάνω φωτογραφία. Πρόκειται για ένα οικόπεδο 4,5 στρεμμάτων στην παραλιακή περιοχή του Παλαιού Φαλήρου στο ύψος του Φλοίσβου. Ένας από τους τελευταίους «κενούς» χώρους που έχουν μείνει στην περιοχή.

Το οικόπεδο ανήκει στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ποια είναι η ιστορία του, σύμφωνα με τα όσα παραθέτει το Liberal.gr: Από το 2013, η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος έχει πάρει την απόφαση να πουλήσει αυτό το ανεκμετάλλευτο οικόπεδο 4,5 στρεμμάτων στην παραλιακή περιοχή του Παλαιού Φαλήρου στο ύψος του Φλοίσβου.

Πέρασαν 5 ολόκληρα χρόνια, για να πραγματοποιηθεί ο πρώτος πλειοδοτικός διαγωνισμός τον Νοέμβριο του 2018.

Εμφανίσθηκαν τότε 6 υποψήφιοι αγοραστές κανένας όμως δεν προσέφερε περισσότερα από 6,5 εκατ. ευρώ.

Παρενέβη ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, θεωρώντας το τίμημα εξαιρετικά χαμηλό και αποφάσισε να πραγματοποιήσει διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό, ζητώντας από μία ανεξάρτητη επιτροπή να αποτιμήσει την πραγματική αξία του ακινήτου.

Μετά τη διεθνοποίηση της διαδικασίας που επέβαλε ο Γιάννης Στουρνάρας, στον δεύτερο διαγωνισμό πλειοδότησε μια Ισραηλινών συμφερόντων εταιρεία, η Golden Horizon η οποία προσέφερε -όχι 6,5 εκατ. ευρώ αλλά- 12,556 εκατ. ευρώ, τιμή που ήταν κατά 46% υψηλότερη από την τιμή που η ανεξάρτητη Επιτροπή Αποτίμησης είχε θεωρήσει ως «εύλογη αξία«.

Η ίδια ισραηλινή εταιρεία πριν από λίγο χρονικό διάστημα είχε αποκτήσει από την Εθνική Ασφαλιστική έναντι 5,1 εκατ. ευρώ το κτίριο της οδού Υπατείας στην περιοχή του Συντάγματος.

Προφανώς ο διαγωνισμός κατακύρωσε την Golden Horizon ως νικητή του διαγωνισμού και η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος απλώς διερευνούσε τη δυνατότητα κάποιας μικρής περαιτέρω βελτίωσης του τιμήματος, όπως συνηθίζεται.

Εκείνη ακριβώς την στιγμή εμφανίσθηκε η …«εσωκομματική αντιπολίτευση» στο Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο Σύλλογος Συνταξιούχων της Τράπεζας της Ελλάδος, συμμαχώντας με ορισμένα άλλα μέλη του Γενικού Συμβουλίου, αποφάσισαν όχι μόνον να διατυπώσουν τις αντιρρήσεις τους για το αποτέλεσμα του (δεύτερου όχι του πρώτου) διαγωνισμού και με ασφαλιστικά μέτρα να προσπαθήσουν να μπλοκάρουν την πώληση.

Ο Ισραηλινός Όμιλος εκεί που νόμιζε ότι είχε ως αντισυμβαλλόμενο τον πιο αξιόπιστο πωλητή της χώρας, την Τράπεζα της Ελλάδος, ξαφνικά βρέθηκε αντιμέτωπος με νομικές επιπλοκές αφού συμμετείχε με επιτυχία σ’ έναν διεθνή διαγωνισμό. Προφανώς δεν βελτίωσε την προσφορά του περισσότερο από ένα συμβολικό ποσό των 140.000 Ευρώ ενώ η διοίκηση της ΤτΕ επεδίωκε βελτίωση της προσφοράς κατά 500.000 Ευρώ.

Ο Σύλλογος των Συνταξιούχων και τα συγκεκριμένα μέλη του Γενικού Συμβουλίου της κεντρικής μας τράπεζας, θεωρεί ότι κακώς η Τράπεζα της Ελλάδος πωλεί το ακίνητο γιατί είναι πιθανό η αξία του θα ανέβει στο μέλλον. Δεν είχαν διατυπώσει ανάλογες ενστάσεις στον πρώτο διαγωνισμό όταν ο φερόμενος ως πλειοδότης (με 6,5 εκατ. Ευρώ) ήταν ελληνικής καταγωγής.

Τι λέει η άλλη πλευρά

Ωστόσο υπάρχει και η άλλη πλευρά, και πρέπει να την παραθέσουμε και αυτή. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του directnews.gr ο Σύλλογος Συνταξιούχων Τράπεζης της Ελλάδος θεωρεί ότι το οικόπεδο πωλείται «βιαστικά», ενώ έχει ειδικό έννομο συμφέρον, καθώς είναι και μέτοχος με 55.740 μετοχές του κεντρικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος της χώρας, έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά της απόφασης πώλησης με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων η οποία εξετάζεται αύριο, Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, ζητώντας να απαγορευτεί η μεταβίβαση του ακινήτου.

Οι συνταξιούχοι έχουν λόγο και στο Συμβούλιο Ασφάλισης της Τραπέζης της Ελλάδος το οποίο έχει την αρμοδιότητα διαχείρισης της περιουσίας των ασφαλιστικών φορέων των εργαζομένων ΤΣΠ-ΤΕ και ΜΤΥΤΕ που καταργήθηκαν με νόμο του 2011. Στην περιουσία του πρώην φορέα κύριας ασφάλισης των συνταξιούχων της τράπεζας, περιλαμβάνονταν και το επίδικο ακίνητο-φιλέτο.

αν και το ακίνητο εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Συμβουλίου Ασφάλισης, τα μέλη του οργάνου δεν ενημερώθηκαν από τη διοίκηση της τράπεζας για την επικείμενη πώληση.

Μάλιστα σύμφωνα με τη διοίκηση του Συλλόγου των συνταξιούχων της τράπεζας, η πλήρης παράκαμψη του Συμβουλίου Ασφάλισης, αποτελεί λόγο ακυρότητας της σχετικής απόφασης.

Ένα άλλο περίεργο σημείο σύμφωνα με τους εκπροσώπους των συνταξιούχων, είναι ότι η από 10-7-2019 πρόταση προς το Γενικό Συμβούλιο του Διευθυντή του Τμήματος Διαχείρισης, Αξιοποίησης και Ανάπτυξης της Ακίνητης Περιουσίας της τράπεζας που αναφέρει ότι η Επιτροπή Διαχείρισης Ακινήτων “έκρινε, βάσει των παραπάνω, εύλογη και συμφέρουσα την οικονομική προσφορά…και εξέφρασε τη σύμφωνη γνώμη της για την εισήγηση ”. Όμως δεν επισυνάπτονται στην πρόταση τα Πρακτικά Συνεδρίασης της εν λόγω Επιτροπής, παρά μόνο οι εκτιμήσεις τριών εκτιμητικών εταιρειών.

Η απουσία πρακτικών δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά, καθώς είθισται στις προτάσεις σχετικά με τη διαχείριση ακινήτων που αφορούν μόλις μερικές χιλιάδες ευρώ, συνοδεύονται από πολυσέλιδα πρακτικά της Επιτροπής.

Σύμφωνα με την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του Συλλόγου Συνταξιούχων Τραπέζης της Ελλάδος, “παραβιάστηκε η προβλεπόμενη διαδικασία λήψης απόφασης για την αγορά ακινήτου από την καθ’ ης, με αποτέλεσμα την ακυρότητα της απόφασης του Γενικού Συμβουλίου, σε κάθε δε περίπτωση η απόφαση αυτή είναι ακυρωτέα λόγω ελλείψεως επαρκούς ενημερώσεως των μελών του Γενικού Συμβουλίου από την ως άνω Επιτροπή”.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτά θα είναι τα 10 περιζήτητα επαγγέλματα μέσα στα επόμενα τρία χρόνια

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three × 4 =