αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Ίδρυσα μια startup μαζί με τον καλύτερο φίλο μου. Πως διαχειρίστηκα business και φιλία»: Εξηγεί ένας άνθρωπος που το έκανε

«Ίδρυσα μια startup μαζί με τον καλύτερο φίλο μου. Πως διαχειρίστηκα business και φιλία»: Εξηγεί ένας άνθρωπος που το έκανε

Είναι κάτι που κάνουν αρκετοί νέοι επιχειρηματίες. Θέλουν να δημιουργήσουν μια επιχείρηση, και όταν ξεκινούν να αναζητούν τους συνεργάτες τους, ψάχνουν -σε πρώτη φάση έστω- ανάμεσα στους φίλους τους. Κάπως έτσι, καταλήγουν να είναι συνιδρυτές με έναν ή περισσότερους φίλους τους. Από την άλλη μεριά, υπάρχουν αρκετοί που λένε ότι δεν πρέπει να ιδρύεις μια επιχείρηση μαζί με κάποιον φίλο ή συγγενή. Το ότι τα πηγαίνεις καλά με κάποιος σε ότι αφορά… τις εξόδους διασκέδασης και τα ταξίδια, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα τα πας καλά μαζί του και σε ένα business project.

Τι γίνεται όμως όταν φτάνεις να ιδρύσεις μια επιχείρηση μαζί με έναν φίλο; Πως μπορείς να το διαχειριστείς; Ακριβώς για αυτό μιλά ο πρόεδρος και Co-CEO της AppDirect, Dan Saks, σε άρθρο του στο Entrepreneur.com. Ο ίδιος έφτιαξε την επιχείρηση του, μαζί με το καλύτερο του φίλο. Και παραθέτει 3 tips για να «επιβιώσεις» σε μια τέτοια ιδιαίτερη συνύπαρξη. Και να συνδυάσεις το business κομμάτι, με την φιλία.

1# Κοινό όραμα και αξίες. Είναι σημαντικό από την αρχή να κάτσεις κάτω με τον συνιδρυτή σου και να φτιάξετε ένα κοινό πλάνο. Που θα βασίζεται σε ένα συγκεκριμένο όραμα και αξίες, στις οποίες πρέπει να ταυτίζεστε. Δεν γίνεται να συνεργαστούν δύο άνθρωποι -ακόμα κι αν είναι φίλοι- αν έχουν διαφορετική οπτική για πολλά πράγματα. Αυτό θα φέρει τριβές. Άρα πρέπει να χαρτογραφήσετε το κοινό μονοπάτι στο οποίο θα πορευθείτε.

2# Ο καθένας τον ρόλο του. Δεν χρειάζεται όλοι να τα κάνετε όλα. Μπορεί ο καθένας να έχει τον ρόλο του. Εδώ είναι σημαντικό να υπάρχει μια σχέση εμπιστοσύνης. Άλλωστε όλοι θέλετε το καλό της επιχείρησης. Μην μπαίνεις… στα χωράφια του άλλου λοιπόν. Οι διαφορετικοί ρόλοι μπορούν να βοηθήσουν τη σχέση ανάμεσα στους ιδρυτές, και την εταιρία συνολικά.

3# Διατηρήστε την επαγγελματική και προσωπική σας σχέση. Ναι, και τα δύο. Προσπαθήστε να έχετε χρόνο και για επαγγελματικά ζητήματα, αλλά και για διασκέδαση. Μην χάσετε, δηλαδή, την φιλική σχέση που είχατε πριν. Κάπως έτσι, θα μπορέσετε να δουλέψετε σε ένα καλό περιβάλλον, χωρίς να «αλλοιωθεί» η επαφή σας συνολικά.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 − 4 =