αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΈχεις νεύρα στη δουλειά; Πως να το χρησιμοποιήσεις υπέρ σου

Έχεις νεύρα στη δουλειά; Πως να το χρησιμοποιήσεις υπέρ σου

Πιθανότατα έχετε νιώσει θυμό στη δουλειά. Aλλά το έχετε εκφράσει; Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται ότι ο θυμός δεν έχει θέση στο χώρο εργασίας, αλλά η Hesha Abrams, συγγραφέας του βιβλίου Holding the Calm: The Secrets to Resolving Conflict and Defusing Tension, λέει ότι έχει.

«Ο θυμός είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα και αν δεν το αντιμετωπίσεις, συμπιέζεται και στη συνέχεια φουσκώνει και εκρήγνυται με άσχημο τρόπο», λέει η ίδια στο FastCompany. «Η οργή δεν έχει θέση στο χώρο εργασίας, αλλά ο θυμός έχει», συμπληρώνει.

Πως πρέπει να κινηθείς λοιπόν; Πρώτα, κρατήστε την ψυχραιμία σας και αποφασίστε πώς θα εκφράσετε το θυμό σας. Εάν αισθάνεστε εκτός ελέγχου και είστε τόσο θυμωμένοι που δεν μπορείτε να δείτε ή να μιλήσετε καθαρά, η Abrams προτείνει να κλείσετε το στόμα σας και να πάρετε μια βαθιά ανάσα. Το αποκαλεί αυτό «διατήρηση της ηρεμίας».

«Λυγίστε τα νύχια σας στην παλάμη του χεριού σας και πιέστε δυνατά. Γίνεσαι σαν ένα μικρό τσίμπημα που αρκεί να ξεγελάσει το νευρικό σου σύστημα και να σκεφτεί: ‘Κάτι άλλο συμβαίνει εδώ’. Σπάει τον κύκλο θυμού-οργής. Στη συνέχεια, αναρωτηθείτε: ‘Ποιο είναι το αποτέλεσμα που ελπίζω να επιτύχω;’. Στη συνέχεια, σχεδιάστε την προσέγγισή σας, ώστε να είναι στρατηγική για το αποτέλεσμα που θέλετε να έχετε» εξηγεί.

Όταν εκφράζεις θυμό, η Abrams λέει ότι πρέπει να μιλήσεις στα αυτιά που σε ακούν. Το πώς εκφράζετε το θυμό σας βασίζεται συχνά στο πώς σας μεγάλωσαν. Για παράδειγμα, αν μεγαλώσατε σε μια οικογένεια όπου ο θυμός και οι συγκρούσεις ήταν ΟΚ και οι άνθρωποι αισθάνονταν άνετα να φωνάζουν, μπορεί να είστε ένα άτομο που υψώνει τη φωνή του όταν είστε θυμωμένοι. Αλλά αν μεγαλώσατε σε ένα ήσυχο, ήρεμο νοικοκυριό, αυτός ο τύπος έκφρασης μπορεί να σας φρικάρει. «Αν μιλάς σε κάποιον που φωνάζει, το να φωνάζεις είναι άνετο για εκείνον. Αν μιλάς με κάποιον που είναι ήσυχος, οι φωνές θα τον κάνουν να φύγει» λέει η συγγραφέας και συγκρίνει τον θυμό με τον… εμετό. Μερικές φορές πρέπει να κάνετε εμετό, αλλά πρέπει να ψάξετε για έναν κάδο απορριμμάτων, για να μην κάνετε εμετό στη μέση του πουθενά.

«Αν έχετε ανθρώπους που είναι συνεσταλμένοι, πληγωμένοι ή δεν νιώθουν άνετα με αυτό, τότε είναι ανεύθυνο να εκτονώνετε απλώς τον θυμό σας. Επιλέξτε πώς να εκφράσετε αυτόν τον θυμό. Έχουμε ένα πεντάλ γκαζιού. Δεν θα οδηγούσατε 90 σε μια σχολική ζώνη και δεν θα οδηγούσατε 20 στον αυτοκινητόδρομο. Μετριάστε τη συμπεριφορά σας για να πάτε σύμφωνα με το όριο ταχύτητας του περιβάλλοντος» τονίζει.

Ο θυμός μπορεί να είναι ένα στρατηγικό εργαλείο, λέει η Abrams. Είναι αλήθεια ότι πολλές φορές αυτός που… φωνάζει λύνει το πρόβλημα του, αλλά είναι επίσης πιθανό αυτός που φωνάζει σε μια εταιρία να αντικατασταθεί πρώτος.

Είναι πιο καλό, αν μπορείτε, να βρείτε συμμάχους, επομένως να μην είστε ο μόνος που είναι θυμωμένος. «Το πιθανότερο είναι ότι θα περιθωριοποιηθείς αν είσαι μόνος, αλλά αν μπορείς να βρεις άλλους ανθρώπους που είναι επίσης θυμωμένοι για αυτό για το οποίο είσαι θυμωμένος, τότε μπορεί να δημιουργήσεις συμμάχους», λέει η Abrams. «Θα σε λάβουν πιο σοβαρά», τονίζει.

Προσπαθήστε να δηλώσετε ότι είστε θυμωμένοι, χωρίς να… κάνετε χαμό, λέει ο Abrams. Δεν υπάρχει τίποτα κακό με το να λέτε «Είμαι πραγματικά θυμωμένος» ή «Αυτό με έκανε να θυμώσω».

«Εκφράζεις τα συναισθήματά σου και έχεις δικαίωμα να εκφράσεις τον θυμό», λέει ο Abrams. «Εξαρτάται από την κατάσταση, με ποιον μιλάς και πόσο θυμωμένος είσαι. Αλλά πρέπει πάντα να έχεις τον έλεγχο του εαυτού σου», καταλλήγει.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two × two =