αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΈχασες την δουλειά σου εν μέσω κορονοϊού; Εδώ είναι οι 7 κινήσεις που πρέπει να κάνεις

Έχασες την δουλειά σου εν μέσω κορονοϊού; Εδώ είναι οι 7 κινήσεις που πρέπει να κάνεις

Αυτή είναι μια δύσκολη περίοδος για όλους. Και όχι μόνο σε ότι έχει να κάνει με την υγεία (που είναι το σημαντικότερο). Αλλά και σε οικονομικό επίπεδο. Πολλές θέσεις εργασίας έχουν ήδη χαθεί. Οι εβδομαδιαίες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ εκτοξεύτηκαν κατά 6,65 εκατ. την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 28 Μαρτίου- αριθμός ρεκόρ στην ιστορία της χώρας. Στην Ισπανία, μέσα σε περίπου 1 μήνα, έχασαν τις δουλειές τους 900.000 άνθρωποι. Ενώ και στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετές επιχειρήσεις που έχουν προχωρήσει σε απολύσεις. Ακόμα περισσότερες θέσεις σε όλο τον κόσμο, αναμένεται να χαθούν το προσεχές χρονικό διάστημα.

Αλλά τι μπορείς να κάνεις, αν βρεθείς σε μια τέτοια κατάσταση; Το αμερικανικό Entrepreneur.com παραθέτει τα 7 βήματα που θα σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις την απόλυση σου. Με ψυχραιμία, και με στόχο φυσικά να επανέλθεις επαγγελματικά όσο πιο σύντομα γίνεται.

1# Μίλα με τον εργοδότη σου. Κάνε τις σωστές ερωτήσεις. Δες ποια είναι τα δεδομένα γύρω από την απόλυση σου, και εξέτασε αν ο εργοδότης σου ακολουθεί όλα τα νόμιμα βήματα. Επίσης μπορείς να ρωτήσεις αν είναι στα πλάνα να προσληφθείς πάλι, όταν η «περιπέτεια» με τον κορονοϊό τελειώσει.

2# Ψάξε για υποστήριξη. Δες τις άμεσες επιλογές που έχεις. Το πιο λογικό είναι να μπεις σε κάποιο Πρόγραμμα Ανεργίας, έτσι ώστε αρχικά να παίρνεις κάποιο επίδομα. Μπορείς επίσης να βρεις και άλλα προγράμματα κατάρτισης για ανέργους.

3# Να είσαι επαγγελματίας. Είναι λογικό να είσαι εκνευρισμένος με την απόλυση σου. Ωστόσο πρέπει να παραμείνεις επαγγελματίας. Αυτή δεν είναι μάλλον η καλύτερη στιγμή για να εκφράσεις δημόσια τις αρνητικές σκέψεις σου- για παράδειγμα στα social media. Μην ξεχνάς ότι αργά ή γρήγορα η κατάσταση θα αναστραφεί. Άρα ίσως είναι καλύτερο να μην δείξεις μια κακή συμπεριφορά, όπως σημειώνει το Entrepreneur.com.

4# Πρόσεξε την ψυχική σου υγεία. Η απόλυση είναι μια αγχωτική εμπειρία. Προσπάθησε να μείνεις όσο πιο χαλαρός γίνεται. Πάρε καθαρό αέρα και επένδυσε στις σχέσεις σου με τους ανθρώπους σου. Η άθληση μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να αποφορτιστείς.

5# Φτιάξε το μπάτζετ σου. Τώρα έχεις κενό χρόνο, μέσα στον οποίο πρέπει να οργανωθείς και οικονομικά. Καθόρισε το μπάτζετ σου. Επίσης δες ποιες οικονομικές υποχρεώσεις μπορείς να αναστείλεις. Δες ποιες συνδρομές μπορείς να κόψεις. Όλα αυτά τα χρηματικά ποσά, θα σου δώσουν συνολικά ένα περιθώριο για να «ανασάνεις».

6# Μείνε συνδεδεμένος με τον εργοδότη και τους συναδέλφους σου. Όπως είπαμε πριν, η απόλυση σου μπορεί να είναι προσωρινή. Είναι χρήσιμο να κρατήσεις επαφές με τον εργοδότη και τους συναδέλφους σου. Έτσι θα έχεις μια εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στην επιχείρηση. Και φυσικά θα είσαι άμεσα έτοιμος για να ξανά μπεις σε αυτή, αν αλλάξει το τοπίο.

7# Βάλε τους μακροπρόθεσμους στόχους σου σε αναμονή. Δεν είναι καιρός να ανησυχείς για το μακροπρόθεσμο. Εστίασε στο τι μπορεί να γίνει αυτή τη στιγμή, για να περάσεις όσο πιο ανώδυνα γίνεται τους επόμενους μήνες. Όλα θα επανέλθουν στην πορεία, αλλά αυτό που έχεις να κάνεις τώρα, είναι ένα πλάνο 30 ή 90 ημερών το πολύ.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

20 + fourteen =