Μερικές φορές, αυτό που διαχωρίζει τους επιτυχημένους ανθρώπους από όλους τους άλλους δεν είναι αυτό που λένε – είναι αυτό που δεν λένε.
Συγκεκριμένα, όπως εξηγεί το CNBC, οι καλύτεροι εργαζόμενοι συνήθως αποφεύγουν αυτές τις τρεις φράσεις, σύμφωνα με CEO, ψυχολόγους και ειδικούς γλωσσολογίας:
«Είναι αυτό που είναι»
Υπάρχει μια φράση που τα αφεντικά και οι συνάδελφοι δεν θέλουν να ακούσουν όταν αντιμετωπίζουν ένα πρόβλημα στη δουλειά: «Είναι αυτό που είναι».
«Οι άνθρωποι το λένε όταν, πραγματικά, αυτό που εννοούν είναι ‘Δεν με νοιάζει’», είπε ο John McWhorter, συγγραφέας, γλωσσολόγος και αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Columbia, στο podcast «Unconfuse Me» του Bill Gates πέρυσι.
Πιθανότατα να έχετε ακούσει τη φράση στο παρελθόν ή να την έχετε χρησιμοποιήσει εσείς—ίσως ως απάντηση σε ένα δίλημμα ή κατάσταση που δεν μπορεί να διορθωθεί και απλώς πρέπει να γίνει αποδεκτό. Η χρήση του, ωστόσο, μπορεί να φαίνεται πολύ παθητική σε άλλους ανθρώπους και να αμαυρώσει την εμπιστοσύνη τους σε εσάς, είπε ο McWhorter.
«Έτσι το κάναμε πάντα»
Για τον Jason Buechel, διευθύνοντα σύμβουλο της αλυσίδας Whole Foods που ανήκει στην Amazon, η μεγαλύτερη κόκκινη σημαία σε έναν υπάλληλο είναι «κάποιος που πιστεύει ότι ξέρει την απάντηση σε απολύτως όλα».
«Μερικές φορές μπορεί να ήμουν αυτό το άτομο στο παρελθόν, σε ορισμένα πράγματα», εξηγεί ο Buechel. «Και έμαθα με τον δύσκολο τρόπο ότι πρέπει να είσαι ευέλικτος, ειδικά στον σημερινό κόσμο. Οι απαιτήσεις των πελατών μας αλλάζουν συνεχώς, τα πράγματα αλλάζουν πάντα την δουλειά».
«Δεν θα μπορέσω ποτέ να το κάνω αυτό. Γιατί να ασχοληθώ;»
Ο καθένας, κάποια στιγμή, βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα έργο που φαίνεται αδύνατο. Μπορεί να προσπαθήσετε να τα παρατήσετε, λέγοντας στον εαυτό σας «Δεν θα μπορέσω ποτέ να το κάνω αυτό. Γιατί να ασχοληθώ;»
Στην πραγματικότητα, ο εγκέφαλός σας «μπορεί να συνεχίσει να αναπτύσσεται και να αλλάζει μέχρι τα βαθιά γεράματα», έγραψε η Emma Seppälä, λέκτορας και ψυχολόγος του Yale, στο CNBC. «Μπορείς να αλλάξεις καριέρα στα 50 και μπορείς να αρχίσεις να παίζεις πιάνο στα 80. Μπορείς να μάθεις νέα πράγματα ανά πάσα στιγμή και, με εξάσκηση, μπορείς να γίνεις καλύτερος σχεδόν σε οτιδήποτε».
Αντί να λέτε «δεν μπορώ να το κάνω αυτό» στον εγκέφαλό σας, αλλάξτε την οπτική σας και πείτε, «Χρειάζομαι περισσότερη εξάσκηση», συμβουλεύει ο Seppälä.