αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈτσι πρέπει να στήσεις το βιογραφικό σου για να ξεχωρίσεις το 2022

Έτσι πρέπει να στήσεις το βιογραφικό σου για να ξεχωρίσεις το 2022

Το τοπίο στην αναζήτηση εργασίας σήμερα είναι σχεδόν αγνώριστο σε σχέση με αυτό που ξέραμε στο παρελθόν. Πολλοί άνθρωποι εργάζονται από το σπίτι και πολλές εταιρείες θεωρούν πλέον την εξ αποστάσεως εργασία ως στάνταρ διαδικασία λειτουργίας. Άλλοι άνθρωποι αγωνίζονται να ανακάμψουν από τις απολύσεις που προκλήθηκαν από την πανδημία του COVID-19 ή ανήκουν στον αυξανόμενο αριθμό εργαζομένων που έχουν εγκαταλείψει τη δουλειά τους τελευταίους μήνες – όπως λένε άλλωστε πολλά διεθνή ΜΜΕ ζούμε στην εποχή της «Μεγάλης Παραίτησης».

Ανεξάρτητα από το «σκάφος» στο οποίο βρίσκεστε, μάλλον ήρθε η ώρα να ανανεώσετε το βιογραφικό σας. Αλλά προσοχή: Τώρα περισσότερο από ποτέ, οι HR Managers δεν θα ασχοληθούν με «αδύναμα», φλύαρα ή κακοστημένα βιογραφικά. «Όλοι είναι κουρασμένοι και το εύρος προσοχής είναι χαμηλό», λέει η Dana Leavy-Detrick, founder του Brooklyn Resume Studio. «Είναι πολύ σημαντικό να είσαι συνοπτικός και αποτελεσματικός», τονίζει.

Το αμερικανικό Money.com συνεργάστηκε με την Leavy-Detrick για να δημιουργήσει ένα αποτελεσματικό βιογραφικό για το 2022. Είτε ξεκινάτε εντελώς από την αρχή είτε θέλετε να δείτε τι είδους νέες ευκαιρίες είναι διαθέσιμες στον τομέα σας, δείτε παρακάτω πώς να στίσετε ένα καλό βιογραφικό. Υπάρχουν 6 βασικά points μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

1. Επιλέξτε μια κλασική μορφή βιογραφικού και γραμματοσειρά

Όσον αφορά τη μορφή και τη σχεδίαση του βιογραφικού, επιλέξτε μια καθαρή διάταξη. Μια μελέτη του 2018 από τον ιστότοπο εργασίας Ladders διαπίστωσε ότι βιογραφικά τα οποία μιμούνται τον τρόπο με τον οποίο τα μάτια μας σαρώνουν τις ιστοσελίδες (από αριστερά προς δεξιά), κρατούν την προσοχή του υπεύθυνου προσλήψεων για περισσότερο από αυτά που είναι ευθυγραμμισμένα στο κέντρο ή από δεξιά προς τα αριστερά. Λίγα λόγια για τη γραμματοσειρά: Δεν υπάρχει συγκεκριμένη «καλύτερη» γραμματοσειρά για βιογραφικά, αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιείτε το ίδιο στυλ γραμματοσειράς, λέει η Leavy-Detrick. Παίξτε με bolt και μεγέθη για να τραβήξετε το βλέμμα ενός υπεύθυνου προσλήψεων σε κομβικά μέρη του βιογραφικού σας.

2. Μικρές τολμηρές πινελιές

Οκ, εάν κάνετε αίτηση για μια θέση επενδυτικής τραπεζικής, ένα ροζ βιογραφικό πιθανότατα δεν είναι το ιδανικό. Αλλά οι ανεπαίσθητες πινελιές χρώματος, όπως το πορτοκαλί που χρησιμοποιείται πιο πάνω, θα λειτουργήσουν καλά σχεδόν για όλους. Μια άλλη στρατηγική για να κάνετε το βιογραφικό σας να ξεχωρίζει είναι, φυσικά, με το περιεχόμενο που βάζετε σε αυτό. Το 2022, θα λάβετε επιπλέον credit για την ανάδειξη της ανθεκτικότητας και της προσαρμοστικότητας σας. Πώς αντιμετωπίσατε την αλλαγή και πώς διαχειριστήκατε τον χρόνο σας κατά την πιο περίεργη περίοδο δύο ετών που έχουμε βιώσει οι περισσότεροι από εμάς;

3. Προσθέστε μια ενότητα δεξιοτήτων με bullet points

Το επάνω μέρος του βιογραφικού σας θα πρέπει να περιλαμβάνει «σημαντικές λέξεις-κλειδιά και μια γρήγορη εικόνα των βασικών δυνατοτήτων σας», λέει η Leavy-Detrick. Τα bullets είναι μια σταθερή επιλογή – ξεχωρίζουν ακόμα κι αν κάποιος απλώς κοιτάζει το βιογραφικό σας. Τα hard skills (απτές δεξιότητες που μπορούν εύκολα να μετρηθούν) έχουν επίσης προτεραιότητα εδώ, επομένως επισημάνετε τις αναλόγως. Εάν είστε σε έναν τομέα που βασίζεται στην τεχνολογία, οι εργοδότες θέλουν να δουν στο βιογραφικό σας την εξειδίκευση σας στο λογισμικό και στον προγραμματισμό. Εάν είστε σε μια δημιουργική βιομηχανία, οι δεξιότητες σχεδιασμού και επικοινωνίας μπορεί να είναι το καλύτερο point σας.

4. Δείξτε τον αντίκτυπο σας

Καταγράψτε τη σχετική εργασιακή εμπειρία σας με αντίστροφη χρονολογική σειρά και χρησιμοποιήστε ρήματα δράσης όπου χρειάζεται. Μην αναφέρετε απλώς τους παλιούς τίτλους εργασίας σας. Για να αποδείξετε ότι αξίζετε τον χρόνο ενός διευθυντή προσλήψεων, θα χρειαστεί να επισημάνετε μερικές συγκεκριμένες «νίκες» σας. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε δεξιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυση μιας «προβληματικής περιοχής» για την εταιρεία στην οποία κάνετε αίτηση. Σε όλα αυτά δεν χρειάζεται να είστε υπερ- αναλυτικοί και να προσθέσετε αμέτρητα points. Απλά παραθέστε ενα «best of».

5. Προσθέστε και τροποποιήστε σημαντικές λέξεις-κλειδιά

Μην κάνετε το λάθος να απαντάτε σε κάθε αίτηση εργασίας με το ίδιο γενικό βιογραφικό. Αντίθετα, αφιερώστε μερικά επιπλέον λεπτά για να το «συνδέσετε» με τις λέξεις-κλειδιά και τις φράσεις της εκάστοτε αγγελίας. Θα είναι πολύ πιο πιθανό να φτάσετε στον επόμενο γύρο προσλήψεων, ειδικά εάν ένα σύστημα παρακολούθησης αιτούντων (ένα πρόγραμμα υπολογιστή που έχει σχεδιαστεί για να ξεσκαρτάρει τους υποψηφίους) έχει ρόλο στη διαδικασία. Αποφύγετε να στριμώχνετε όσες περισσότερες λέξεις-κλειδιά μπορείτε ή να επαναλαμβάνετε τις ίδιες λέξεις ξανά και ξανά – θα καταλήξετε να ακούγεστε σαν ρομπότ. Αλλά «πλησιάστε όσο μπορείτε στη γλώσσα της περιγραφής της θέσης εργασίας», λέει η Leavy-Detrick.

6. Μάθετε τι να αφήσετε έξω από το βιογραφικό σας

Εκατομμύρια εργαζόμενοι έχασαν τις δουλειές τους ως αποτέλεσμα της πανδημίας και πολλοί εξακολουθούν να προσπαθούν να βρουν μία επικερδή δουλειά σήμερα. Το πιο αξιοσημείωτο; Τα άτομα που αναζητούν εργασία και έχουν κάποιο μεγάλο «κενό απασχόλησης» στο βιογραφικό τους -κάποτε θεωρούνταν ως μια σημαντική αδυναμία- πλέον δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα. Εάν πέσατε θύμα απολύσεων λόγω COVID, αξίζει να δείξετε πως παραμείνατε ενεργοί και διατηρήσατε τις δεξιότητές σας φρέσκες στο ενδιάμεσο — λαμβάνοντας επαγγελματική πιστοποίηση, παρακολουθώντας διαδικτυακά σεμινάρια ή με άλλο τρόπο. Αυτά μπορείς να τα βάλεις στο βιογραφικό σου. Από την άλλη, μην προσθέτετε απαιτήσεις μισθού ή γραφήματα. Μπορείτε επίσης να αφήσετε έξω τη διεύθυνση του σπιτιού σας, ειδικά εάν κάνετε αίτηση για remote θέση ή ελπίζετε να πείσετε έναν διευθυντή προσλήψεων να εξετάσει έναν απομακρυσμένο υποψήφιο. Τέλος, αποφύγετε τον πειρασμό να βάλετε στο βιογραφικό σας… κάθε δουλειά που έχετε κάνει. Ακόμα και εκείνη την δουλειά που είχες κάνει για καλοκαιρινή σεζόν σε ένα νησί.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

18 − sixteen =